sâmbătă, 23 februarie 2013

Jurnal amânat


Am amânat o zilnică însemnare pe jurnalul meu digital. Au fost cazuri de forţă majoră, cursul la Politehnică la Bucureşti, opera de seară la Filarmonica Piteşti şi Congresul PNL de vineri.
În primul rând vreau să mă ocup de Dilema veche pe care am epuizat-o în drum spre şi la întoarcerea din Bucureşti.
Am citit cu nedumerire editorialul lui Andei Pleşu!
Acesta se ia la întrecere stahanovistă cu faimosul Ion Spânu la denigrat de Nicolae Manolescu. Supărat că Nicolae Manolescu a cam depăşit o limită privindu-l pe Constantin Noica, bombănitorul de serviciu îl face cu ou şi cu oţet pe Manolescu, care va rămâne în istoria literaturii române, orice s-ar spune! Sper că domnul Pleşu n-are lubricitatea Spânului care se uită prin gaura cheii în alcovurile scriitoriceşti cu un nesaţ securist! Pe de altă parte faptul că Petre Roman se transformă în critic filosofic nu-i stă bine, dar nici domnul Pleşu n-are memorie, demnităţile sale ministeriale i s-au datorat eforturilor lui Petre Roman. Recunoştinţa este un lucruri rar!
Şi că venii vorba,  oricare alt critic literar contemporan o să fie un important sau mai puţin critic din epoca Nicolae Manolescu!
Că şi domnul Manolescu se poate înşela  reiese şi din editorialele şi blogurile publicate. M-a surprins vehemenţa convingerii domniei sale că Constantin Noica că ar fi fost colaborator al organelor chiar dacă nu turnător, mă îndoiesc!
M-a întristat şi melancolizat faptul că Domniei sale îi pare cam vinovat de turnătorii Conu' Alecu Paleologu, un exemplu de bună creştere boierească şi generozitate. Nu! Domnia sa s-a străduit să avem în Argeş să avem un senator de calibrul său intelectual?  
Şi aici mă îndoiesc, cum mă îndoiesc, în general, de situaţia celor care au trecut prin bolgiile puşcăriilor comuniste în relaţie cu securitatea, care spre deosebire de partid nu dădea explicaţii, dar se pregătea, vizionar, de murdărit propriile sale victime!
Văd că acum sare în apărarea lui Ion Jinga, probabil în calitate de coleg de demnitate externă. I-am transmis opiniile mele asupra individului la România Literară.
Nici Horia Roman Patapievici nu scapă de ineluctabile inexactităţi. Într-un patetic elan de evocare a felului cum eroii noştrii sunt supuşi uitării ne spune despre Liviu Babeş, mutând locul autoimolării sale de la Poiana Braşov la Predeal!
Nu cred că există mai multe Românii, una în care se îngrămădesc cei amintiţi mai sus, plus Gabriel Liiceanu, sau mai nou un individ care se strecoară insidios în memoria, sacră cumva! a mentorilor culturii române în comunism Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca şi noi ăştia, restul, care stăm lejer în mijlocul pulimii (apud Neagu Djuvara)!
Părerea mea, dacă mi se permite şi nu sunt prea prezumţios, ca de altfel şi a lui I. L. Caragiale este că toţi suntem români ....mai mult sau mai puţin oneşti....
Parcă se spunea că se aud hohote în Paradis, acum aud doar nişte schelălăituri prin Purgatoriu!  
De reacţiile domnului Pleşu se miră şi alţi oameni de bună credinţă.

Domnul Ghinea ne anunţă că doamna Monica Macovei este cel mai activ europarlamentar şi că ar intenţiona să candideze la conducerea PDL. Cristian Ghinea ne spune de marile iniţiative ale doamnei europarlamentar, omiţând să ne spună cum a fost la dezbaterea de la Parlamentul Europei privind România după ce s-a întâmplat în vară, la iniţiativa pedeleilor. La aceste dezbateri intervenţiile prompte şi hotărâte ale unui grec care ştia româneşte sau a unui euro-deputat italian au pus-o la punct pe doamna Macovei. PDL, spre necinstea lor au încercat externalizarea unor dispute interne pe plan extern cu pierderi pentru România aflată de altfel în faţa blamului general pentru fenomenul cerşetoriei, a găinăriilor şi altor infracţiuni comise de conaţionali. Cum altcumva se poate numi scandalul cărnii de cal decât continuarea blamului uneori extreme de răutăcios şi nejustificat asupra României. Toate acestea o fac pe doamna Monica Macovei extrem de nepopulară în România şi alegerea ei n-ar aduce plusvaloare PDL.

Sever Voinescu face un elogiu limbilor clasice şi cunoaşterii limbilor străine, în general. M-a emoţionat comentarea ştirii unei jurnaliste cunoscătoare de latină care a înţeles prima că Sfântul Părinte se retrage. De altfel, la unison cu preşedintele Ioachim Gauck, care pledează ca germanii să devină vorbitori eficienţi de limba engleză, domnul Voinescu cere că noi să revenim la studiul latinei, matrice a limbii noastre. Pentru mine care am studiat doar un an latina şi mi-a rămas în minte doar propoziţia despre silvele din patria noastră. Latina ne-a dat şi numele provinciei noastre ardelene, denumită de vecinii şi conlocuitorii nostri maghiari ca Transilvania! Să nu uităm latina!

Acum despre o altă năzbâtie din filme!
Am văzut A good day to die hard sau Die Hard 5.Au trecut aproape 30 de ani de când Bruce Willis a devenit superdurul filmelor blockbuster. Primele 4 din seria McClane şi Willis s-a maturizat. Aici are deja un fiu agent CIA şi acţiunea are loc în Rusia. Dacă în primele filme americane cu SUA ca loc de desfăşurare, regizorii/scenariştii erau decenţi, aici că-i Rusia, că-i Europa, în fine că-i peste mări şi ţări dau cu mucii-n fasole, da, rău de tot! Nu se mulţumesc cu spectaculoase cafteli prin Moscova, de parcă ar fost în Berlinul cucerit eroic de sovietici de la hitleriştii germani şi dau pe atomică, unul dintre dubioşi are legătură cu traficul de materiale nucleare! Aşa că eroii, tată şi fiu se hotărăsc să plece la Cernobyl cu maşină, evident, de parcă Cernobylul ar fi fost prin împrejurimile Moscovei ca-n Moscova Petuşki. Cernobylul se află cam la 1500 km şi-n altă ţară numită Ucraina! Acolo se plâng că s-au acumulat radiaţiile, de parcă radioactivitatea uraniului cernobilez  ar urma altă lege decât cea a reducerii exponenţiale în timp! Acolo dau cu gaze minerale care neutralalizează radiaţiile!!!! Dar să-i lăsăm pe băieţii cu fizica de Hollywood şi să ne uităm cum sunt provocate dezastre spectaculoase! Ăia de la James Bond nu ar comite grozăviile antiştiinţifice nici să tai, şi-ar pierde şarmul şi ei sunt dezinvolţi ca brandul pe care îl au şi pot schimba actorul. Ce or să facă cu Mission impossible când o să trebuiască să-l schimbe pe Tom Cruise?

Barcelona a fost învinsă fără drept de apel cu 2-0 de către Milan, mult mai slab cotată.

Cu Liverpool acelaşi lucru au fost eliminaţi acasă de Zenit St Petersburg pentru că apărare slabă.
Avem în schimb o mare satisfacţie Steaua s-a calificat contra lui Ajax, 2-0 acasă şi 4-2 la penalti! Jiji a înnebunit, victoria l-a scos din minţi de bucurie!


11 comentarii:

  1. Draga Joe, doar un fagment de comentariu absolut minor in economia blogului tau: mandria latinitatii Transilvaniei. Joe, numele asta nu dovedeste decat un singur lucru: pe la 1000-1100 Regii Arpadieni aveau functionari vorbitori de latina. Asta in epoca in care, Imperiul (asa zis) Bizantin era la 60 km sud de viitorul Bucurrsti, in plina glorie a reconqistei dinastiei Macedonene sau renastirii culturale comnene a Alexiadei. Si nu s-a prins bruma de greaca de noi. A trebuit sa asteptm cucerirea mongola pentru a prelua odata cu functionarii si limba Taratului Taeziu. Oricum, daca am fi avut de-a face cu ceva transilvan, provincia s-ar fi numit nu Trans Sylvania ci Cis Sylvania :)
    M

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe, este o prostie (pe care o repeti mereu) sa asociezi imaginea proasta a Romaniei in strainatate cu declaratii ale unor oameni politici romani: nici declaratiile Monicai Mcovei, nici (fie vorba intre noi), declaratiile cretin antioccidentale ale lui Cacarau) nu conteaza la nivelul opiniei publice occidentale. Stii si tu la fel de bine ca si mine (fiindca ai calatorit mult in strainatate)ce conteaza: imaginea consacrata de saracie si comportamentul multora dintre conationalii nostri in strainatate - cersetoria, furturile din magazine, hotii de buzunare. Alerta din Marea Britanie privind o navala a romanilor si bulgarilor in 2014 nu are nimic de-a face cu declaratii ale "betivei" Monica Macovei, sau ale "paranoicului" Basescu, sau ale "uratului" Cristian Preda, cum le spui tu, si nici cu ale lui Cacarau (cum imi permit sa-i spun si eu lui Antonescu, devreme ce injuriile sunt permise pe blogul tau). Alerta are de-a face, dupa cum declara britanici moderati (nu "simpaticul" Farage), cu urmatoarea linie de gandire, citez: "intrucat Romania si Bulgaria au un venit pe cap de locuitor si niste salarii de cinci ori mai mici decat in Marea Britanie si noi am da navala, daca am fi in locul lor...etc; n-am avea nimic impotriva sa vina, dar sa nu aiba acces imediat la asistenta sociala si sa nu aduca infractionalitate, fiindca, desi, evident, nu se poate spune ca toti sunt hoti, experienta ne spune ca multi sunt; in fine, am fi mai bucurosi sa nu vina in numar mare, chiar daca vin aici sa lucreze, nu sa fure sau sa ia direct ajutor social, fiindca deja scolile si spitalele noastre sunt coplesite de numarul mare de polonezi si baltici, care au primit inainte dreptul de lucru aici. Daca tu crezi ca asta are de-a face cu Monica Mcovei...ce sa zic? In plus, ti-am mai scris in chestiunea carnii de cal, dar tu asculti vreodata ce iti spune omul? Lumea s-a lamurit aici ca romanii au etichetat corect carnea de cal si ii injura pe intermediarii din lantul de furnizori, si mai ales pe francezi. Dar si incazul carnii de cal, inclinatia de a-i acuza imediat pe romani ar fi avut de-a face tot cu reputatia de saracie si infractionalitate a romanilor si in nici un caz cu Monica Macovei sau Cacarau. Baaa, tu citesti aici ce-ti scriu eu, sau esti orb!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Mihai,
      Îţi mulţumesc pentru comentariu!
      1. Am spus şi înainte porecla odioasă dată lui Antonescu le este dragă doar celor care se gândesc la rezonanţele sonore şi puturoase ale numelui Băsescu!
      2. Mă aşteptam să te aud comentând ceva de Pleşu, sau Antonescu!
      3. Monica Macovei şi alţi descreieraţi şi iresponsabili au exportat un conflict intern care nu prea are legătură cu patriotismul! Din acest motiv Macovei este foarte rău văzută în România, poate fi apreciată foarte mult altundeva, dar regret, ea reprezintă România. Barosso şi alţii au văzut disputele şi au încercat un arbitraj, care oricum nu a denaturat foarte mult ce s-a îmntâmplat la noi, doar pragul ăla discutabil l-a menţinut pe Băsescu într-un post unde este clar ilegitim.
      4. Cu englezii, au drept să se teamă dar nu era în chestiune! Doar ţiganii dau năvală şi ăia care vor să muncească, nu sunt ăia de vin din colonii ptr avantaje sociale, asta nu înseamna că s-a umplut UK de români. Ţiganii şi interlopii dau o imagine foarte proastă nouă tuturor, cu excepţia ta, eşti British subject!

      Ștergere
    2. Joe, ca de obicei, nu asculti ce ti se spune. Nu zici nimic de faptul ca adopti un stil de tip Vadim, invocand presupuse defecte fizice sau psihice ale celor de care vorbesti. De asemenea, nu admiti ca NU e corect sa spui ca rezervele fata de romani s-ar datotora declaratiilor unor oameni politici, cand este evident ca rezervele au alte cauze. Chestia cu Barosso nu are nici o legatura cu reputatia romanilor!!! Nici chestia cu Monica Macovei. Si nu intereseaza, in acest context, daca ea este urata sau nu in Romania. Deci raspunsul tau este PE LANGA subiect. In plus, te inseli amarnic cand pari a crede ca doar tiganii ar fi problema pentru reputatia romanilor. Am lucrat, uneori, ca interpret pentru politie, si am vazut cu ochii mei romani acuzati de furt din magazine si de furt din bancomate: NU erau tigani, tiganii sunt mai mult hoti de buzunare. Am un prieten care este interpret oficial la procese penale si cunoaste statisticile privind criminalitatea in randul strainilor din Marea Britanie: pe locul intai sunt polonezii, urmati imediat de romani, ca numar de cazuri; dar daca tii cont ca polonezii sunt aici vreo 600 de mii, iar romanii cam 100 de mii, romanii trec de departe pe primul loc la numar de cazuri per capita. De asemenea, toata lumea stie ca Romania si Bulgaria sunt cele mai sarace tari din UE. Deci este ABSOLUT EVIDENT ca reputatia romanilor in randul oamenilor obisnuiti din tarile occidentale nu are nimic de-a face cu declaratiile unor oameni poltici. Ar fi onest din partea ta sa admiti ca ai spus prostii.
      Ti-am reprosat in trecut si insistenta cu care repeti ca pozitia UE, in vara, a fost determinata de paraciosii lui Basescu. Ti-am repetat: cancelariile occidentale au propriile surse - ambasade, servicii secrete, plus corespondenti de presa respectabili.
      Ti-am explicat ca toata lumea a luat in serios in mod special plangerea Curtii Constitutionale a Romaniei la Comisia de la Venetia. Tu, nu si nu, ca paraciosii lui Basescu! Insisti in continuare cu aceeasi prostie.
      Si ca dovada ca devii din ce in ce mai lipsit de discernamant, citez o afirmatie recenta a ta cum ca Antonescu ar fi un intelectual care poate sa-i "challenge" pe Plesu et comp. Nu as discuta semantica legata de termenul "intelectual", dar te asigur ca simpla absolvire a unei facultati nu face din nimeni un intelectual. De asemenea, faptul ca ai predat istoria intr-o scoala, nu te face un istoric. Eu te consider pe tine un intelectual fiindca ai LUCRARI intr-un domeniu stiintific si totodata ai aratat preocupari, cunostinte si pareri relativ avizate in cultura. Antonescu nu are lucrari ca istoric, iar in materie de cultura, faptul ca nu cunoaste bine engleza, spune multe. De fapt, Antonescu nu are nimic in spate: NU este un intelectual de marca,
      nu a dovedit nimic in bussiness, nici nu a condus oameni ( vreo echipa cat de mica) inainte de a fi propulsat ca politician. Este solutia ideala pentru a crea un om cu complexe de inferioritate, compensate ulterior, spre raul tuturor, prin complexe de superioritate. Si iata cum a ajuns el sa fie dominator, excesiv de autoritar, invidios pe cei mai buni decat el in patid, ranchiunos si, pe de alta parte, gata la tot felul de compromisuri de Dambovita, ca un om care stie ca singurele lui talente sunt oratoria (gaunoasa) si smecheria politica.


      Ștergere
    3. Mă Mihai, nu te arunca!
      Vrei nu vrei Antonescu ăsta a făcut doar politică în ultimii 20 de ani, o fii fost leneş şi adormit că n-a scris şi el o carte, mai bine! Poate o găseau unii că-i plagiată!
      Dar în privinţa realizărilor te cam înşeli!
      A fost un ministru al sporturilor, decent şi simpatic, cu părul mare de rocker!
      A câştigat şefia PNL, fără să fie şef, cum era Tăriceanu când era Prim Ministru!
      A reuşit să organizeze coaliţia cea mai puternică după '90, care a câştigat alegerile de anul trecut. A convins PSD că este potrivit pentru candidatura de preşedinte, iar PNL are cel mai bun rezultat postbelic şi post decembrist.
      El a excelat politic, fără a fi încercat să facă avere din politică, cum sunt destui impostori pe la noi!
      L-a convins pe Johannis să intre în politică, şi că venii vorba că-i xenofob, şovin anti-maghiar şi naţionalist jenant, nu s-a băgat de loc în ciorba steagurilor secuieşti, s-a prins că este o diversiune a lui Viktor...Orban!
      Şi cel mai mult mi-a plăcut că a declarat că este ultima lui prezidenţie la PNL, fie că o să fie sau nu preşedinte al României! Ce-i mult strică!
      Mulţi încearcă să-l asemuiască cu Băsescu, nici ăsta n-a scris nicio carte, are timp să-şi dicteze memoriile...
      Nu seamănă, Băsescu a exploatat pervers defectele oamenilor care l-au înconjurat. A fost un tip extrem de şiret şi iscusit, dar acum a devenit paranoic şi paranoicii sunt antipatici, suferă de boala lui Ceauşescu!
      Uite, Antonescu l-a promovat ministru pe unul din criticii săi care era Vosganian! Miniştrii liberali sunt OK, cu excepţia lui Fenechiu, care este un afacerist şi un controversat!
      Testul realizărilor PNL va fi la anul, la Europarlamentare unde ei trebuie să confirme! Inclusiv Antonescu, că în capul lui se vor sparge eşecurile!
      Ştii Mihai tu porneşti, la fel ca Dan Ilaş, ici presente, că unii sunt răi şi alţii buni. Nu, dragul meu, sunt amestecaţi!
      Ai impresia că sunt fanul lui Antonescu? Nu, sunt un admirator critic!
      Uite că venii vorba şi de opoziţie, părerea mea că reformiştii din PDL greşesc cu Macovei, pe raţiunile pe care le-am explicat, cel mai bine ar fi să fie unul cum este Antonescu la liberali! Adică ar fi buni Toader Paleologu sau Sever Vonescu, dacă lasă comodităţile la o parte! Doar aşa ei pot fi viabili în viitor! Macovei are şi un trecut contestabil de procuror în vremea ailaltă, ăştia doi sunt tineri şi pot face ceva. Ar fi bun şi MRU, dar a avut gijă cretinul de Băsescu să-l murdărească în stilul lui pervers, iar Baconschi este bun doar de eseist!

      Pe mine nu mă gâdila ca porcul pe burtă(Maestrul lui Arghezi), nu ţine!
      Şi multă sănătate!

      Ștergere
    4. Scuze, nu incerc sa am eu ultimul cuvant, dar as remarca un lucru: argumentul tau este
      ca Antonescu "a excelat politic", adica exact ce spuneam si eu - talentat la smecherie politica si atat, fara nimic in spate. Basescu, cel putin, a condus vaporase.
      Ma amuza tonul condescendent pe care il adopti expicandu-mi filozofic ca oamenii "sunt amestecati", nu buni sau rai. Eu doar l-am criticat pe Antonescu, aratand de ce nu cred ca e bun de presedinte, n-am spus ca e "rau" si nici n-am dat pe nimeni de exemplu ca "bun". Din nou, esti pe langa. Si in plus tu, dragul meu Joe, esti cei care ii imparti pe oameni in "jigodii", (termenul tau favorit) si unii despre care vorbesti cu entuziasm.
      Conchid ca rareori am discutat cu cineva mai putin fair in controverse, decat tine. O intorci mereu, pe langa, ca la tine...la Ploiesti.

      Ștergere
  3. Multa dreptate are Mihai,cine-i baiatul?Vezi ca nu sunt singurul care te critic ? Tu nu asculti de nimeni,o iei in prostie pe o ureche ,daca ploua e de vina Basescu,daca nu stiu ce se intampla in justitie e de vina Macovei si nu vezi esentialul,a trecut 3/4 din an de cand astia luara puterea si nu facura nimic. Inca...nu se cred la guvernare pt ca Base i-ar obstructiona. Cacarau? Un golan gol prin interior care SINGUR intoarce legi PNL iste facut de 20 ani. Ce sa caute Iohanis aici ? Si daca da,foarte bine,sa stea la coada sa se invecheasca sa demonstreze ca merita functii inalte etc etc. Tie ti-ar fi convenit, Joe,ca atunci cand a aparut o functie de conducere la tine la servici in loc sa te puna pe tine,cum te-a pus,sa aduca un papagal din Iasi din domeniul Agriculturii???? Cred ca nu,asa-i si cazul lui Iohanis,ce cauta ? Daca-i bun de ce nu asteapta ? De ce aproba si aplauda astia orice propune Cacarau ? Aplaudaci se numesc...hai,sa o lasm balta si ma enervez...duminica

    RăspundețiȘtergere
  4. 1. Daca-ti mai amintesti asta vara in timpul puciului ti-am scris pe blogul tau si ti-am dat vreo doua link-uri la ziare de mare circulatie din SUA si la un blog al unui laureat al premiului Nobel (articolul era postat nu te proprietarul blogului, ci de un coleg de-al lui de la universitatea Princeton). Care comentau despre ceea ce s-a intamplat in Romania in aceiasi termeni pe care tu acuzi ca ar fi parat Macovei. Daca tu crezi ca ziarele si blogul cu pricina au putut fi influentate de o persoana, inseamana ca persoana aia e chiar cineva, are imensa putere. Este absolut ridicol! Toti din presa de aici enumerati mai sus s-au bazat pe fapte, in primul rand actiunile rapide de indepartare a vechii conduceri, pe declaratiile publice (ale lui Antonescu in special - profund anti-europene si anti-americane). Sa dai vina pe unul sau altul din Romania pentru imaginea pe care a proictat-o Romania in acele zile este ridicol!

    2. Vad ca-l ataci in continuu pe Plesu pentru ca este anti-Antonescu. In particular sustii ca Plesu ar trebui sa-i fie recunoscator lui Roman pentru ca l-a bagat in guvern. Nimic mai eronat: oricine ar trebui sa fie onorat sa lucreze cu Plesu!

    3. De asemenea in comentariul tau referitor la editorialul lui Plesu zici ca il apara pe Jinga. Daca nu mi-a scapat ceva, nu am vazut pomenit numele Jinga in editorial. Si fiindca veni vorba de Jinga, si eu cred ca acuzele din partea multor romani in urma interventiei lui la CNN au fost mult exagerate. In primul rand faptul ca a putut sa spuna punctul de vedere al Romaniei la CNN a fost in sine o realizare. In al doilea rand, l-am vazut pe Jinga la intalnirile de 20 si 25 de ani de la terminarea facultatii (de la Magurele, nu de drept!) si mi s-a parut un tip absolut decent. Da, am fost coleg de promotie cu el, fara sa fim amici. De aceea m-a derutat ce-ai zis de el, mai ales ca tu ai fost coleg de sectie (?) cu el la IRNE. Stii ceva ce eu nu stiu? P.S.1: Stiu multe persoane absolut foarte bune tehnic/profesional care traiesc in SUA de ani buni si care au o engleza cu un accent absolut mizerabil. Nimeni nu se ia de ei pe chestia asta! Oricum, Jinga nu a vorbit in nici un caz mai rau decat Antonescu cu "mazar and fazar". Si a vorbit, in primul rand. P.S.2: M-ai facut sa zambesc cand ai zis ca Plesu se ia de Antonescu ca-i mai intelectual. Se pare ca ai o definitie destul de cuprinzatoare pentru cuvantul "intelectual". Ce isprava a facut Antonescu ca sa fie "intelectual"? A produs ceva de care eu nu stiu?


    3. Si cu Antonescu am ceva in comun: scoala din Solesti, Vaslui. Se intampla ca am fost elev la acea scoala in clasele 1-3. Pastrez cele mai frumoase amintiri din anii aceia. Scoala era la acel timp in fostul conac al familiei Solescu, inconjurat de un parc de castani, cu alei superbe. Am vizitat din nou acum cativa ani si mai sa ma apuce plansul. Totul era darapanat: conacul in ruine, in parc pasteau vacile (nu exagerez). Si ma gandesc cum sunt mentinute plantatille aici in sudul Americii, cele mai multe din ele mai noi decat conacul familiei Solescu. Dar stim sa ne batem in piept cat de romani suntem. P.S. Ca un Vasluian mandru ce sunt, declaratia lui Antonescu la congresul PNL ("...ca oricine si-ar dori doar o singura data in viata sa ajunga la Vaslui") nu mi-l face decat si mai antipatic.

    4. In fine, cred ca ar fi un dezastru in termeni de PR pentru Romania daca Antonescu ar ajunge presedinte. Pentru binele Romaniei, sper din tot sufletul sa nu se intample. Din fericire mai sunt mai mult de un an jumate pana la alegeri, in care se pot intampla multe. Sper ca in bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Presa are şi ea obiceiul foarte prost şi păcătos să asculte doatr pe unii, de exemplu ambasadorul Gitenstein se simte dator să ne dea sfaturi şi să-l susţină pe ilegitimul şi neconstituţionalul Băsescu: vrea el să pună procuror şef, pentru că fricosul se teme de puşcărie! Sau se bagă în afacerile PDL, îl înjură pe unul şi-l porcăie pe altul. Astea apar în presa americană?
      Toate prostiile alea din vară au fost desfiinţate de Lucian Boia în cartea sa "De ce este România altfel". Adevărul este mai complex, mai complicat. Văd că eşti obişnuit cu unii buni şi cu alţii răi! Din alte cărţi...
      2. Pleşu ca să fie demnitar a trebuit să fie propus de cineva politic, şef la PD era în '96 era Petre Roman şi l-a propus ministru de externe, fără ca Pleşu să fie diplomat, a fost foarte bun, dar acum memoria lui este cam ca a lui Procopius din Cezarea! Aşa este şi la USA! Pleşu este un mare eseist, critic de artă, expert în probleme de teologie pe care nimeni nu-l contestă. Ca părerist e la fel ca noi toţi din Poiana lui Iocan. Tot Boia a detectat lejeritatea cu care intelectualii români sunt de vânzare şi cu conştiinţa lejeră, n-au stofă de martiri, excepţiile confirmă regula! Îţi recomand să-l citeşti în Dilema veche, când îl atacă pe Manolescu, este absolut jenant! Face copy paste la unul Spânu care înjură la greu scriitorimea română în frunte cu Manolescu, care nici el nu-i sfânt şi se poate înşela, dar Pleşu nu-i în stare de o replică, ci de o calomnie!
      3. Nu ştii nimic despre Jinga, uită-te pe blogul meu la Jurnal de radio!
      3+. Scuză-mă că ţi-am rănit sentimentele mândriei baştinei! Dar trebuie să fii conştient că nu-i o fericire să ajungi într-un judeţ sărac şi cu probleme, e cum e Cuca Măcăii din Argeş... şi să ştii că vasluianul care a luat cuvântul a fost mândru că Antonescu a fost profesor acolo şi-i dedică un soi de vin! Acum cred că la Vaslui doar Porumboiu se simte bine, majoritatea este săracă şi cu probleme. Vrem nu vrem Antonescu este intelectual, pentru că deţine cea mai bună limbă română din Parlament şi cele mai memorabile discursuri. Nici el nu scăpat de complexul politicianului român never say never! Mă mir că lui Pleşu îi plac derbedeii de port, contrabandiştii care au ajuns peeşedinţi şi suferă acum de paranoia. Nu trăieşti aici zilnic şi nu ştii cum este să apară unul care ar trebui să reprezinte mândria românească şi în loc de asta ai sentimentul că a revenit Ceauşescu!
      4. Fii fără grijă, Antonescu ajunge preşedinte, bun, prost, nu ştiu, nu sunt aşa de Nostradamus!

      Ștergere
    2. 1. Joe zice: "Astea apar în presa americană?"
      Raspuns: Nu! Dar cand declaratiile si faptele oamenilor politici din fruntea tarii pun in pericol principiile pe care se bazeaza alianta occidentala, atunci apar.
      Vad ca Boia e bun cand sprijina argumentele tale, dar il ironizezi in alte articole pe care le-ai publicat pe blog. Recunosc ca nu am ultima lui carte, dar am cateva din cele publicate anterior. Am un respect deosebit pentru el, dar asta nu ma impiedica sa nu fiu de acord cu el daca intr-adevar simt ca nu rezonezeaza cu ce cred eu.

      2. Am citit Dilema Veche si regret conflictul dintre Plesu si Manolescu. Amandoi au avut curajul sa se implice ca intelectuali de marca in mocirla politicii. Poate ca ar trebui sa o faca mai multi ca ei. Poate ca atunci gunoaile ar fi marginalizate.

      3. Intr-adevar nu stiu prea multe de Jinga, dar nici recitind Jurnal de radio nu am aflat mai multe!

      3+. Pai daca Antonescu vorbeste cum vorbeste de Vaslui, sper ca nu vrea acum sa fie si votat de vasluieni! Cat despre parlamentarul de Vaslui care face vin "Crin Antonescu": recunosc ca exista si uscaciuni in Vaslui :-) (daca nu cumva doar a candidat la Vaslui, el fiind din alta parte, ca vad ca se practica - vezi Crin Antonescu).
      Cu intelectualitatea lui Antonescu, raman la indoielile mele! Si eu am un unchi care vorbeste foarte frumos, dar e taran! Si nici nu are vreo pretentie ca ar fi intelectual :-)

      4. Din pacate s-ar putea sa ai dreptate! Cel putin in momentul de fata nu vad nici un contracandidat viabil! Noroc ca mai e ceva timp pana la alegeri, timp in care sper ca Antonescu sa-si erodeze avansul.

      Ștergere
  5. 1. Nu știu cum naiba se împacă pasiunea ta recentă pentru muzica simfonocă cu văzutul filmelor cretine și cu muzica...rock !
    2. Nu știu cum naiba poți lua apărarea unui om nu prost dar secătură, așa cum e Manolescu ? Iar despre Antonescu ții minte ce ți-am mai scris. Vino odată la București, în blocul meu, unde a stat 10 ani actuala lui nevastă și fă o anchetă printre vecini !
    3. Și de că dracului dai atîta importanță la măzgălelile unor scîrța-pîrța pe hîrtie ?

    RăspundețiȘtergere