joi, 7 februarie 2013

Jurnal de actualităţi


Cristian Ghinea scrie despre impozitarea din agricultură. După ce ne lămureşte că miniştri pedelişti au avut în cap asta, dar au vândut-o cam prost şi fără cap. Ghinea are o atitudine pozitivă faţă de această intenţie, pentru că activităţile economice trebuie fiscalizate, dar îi este teamă că vă fi rău aplicată. 
Asta îmi aminteşte de problema cu regimul comunist, a fost o idee bună, dar rău aplicată!
Uite că şi MCV a fost o idee bună, dar este rău aplicată, sau DNA şi ANI erau la origine bune, dar au fost rău aplicate, că Băsescu le foloseşte prin intermediari ca arme politice. Multe lucruri de la UE sunt bune, dar sunt rău aplicate la noi!
Revenind la impozitul pe activităţile agricole ideea este că terenurile sub 2 hectare nu vor fi impozitate, pentru că pe un asemenea teren şi un număr de animale domestice agricultura este de subzistenţă. Aflu că toate terenurile primesc subvenţie, dacă sunt subvenţionate. Opinia mea este diferită privind subvenţia. Eu nu aş da subvenţie agriculturii de subzistenţă pentru că asta încurajează aceste activităţi neeconomice. Pentru a face agricultură strict autarhică agricultorul, fermierul sau ţăranul pot să o facă pe riscul lor, ei trebuie încurajaţi, fie să vândă, fie să îl bage în arendă. De asemenea exploatările agricole mari de pe la 100, 200 ha nu ar trebui subvenţionate, ele sunt deja întreprinderi care funcţionează pe bazele legilor pieţii. Eu îmi procur legumele de la o familie de oameni harnici de la gura Oltului, fac cele mai bune roşii din piaţă, brânza telemea o procur de altă doamnă care o  face  bună la gust, de calitate şi mai ales ieftină. Anul trecut pe valea Oltului inferior am văzut toate satele unde se produc legumele de pe piaţa, Piteştiului, Craiovei şi probabil şi în Bucureşti. Oamenii au solarii şi produc legume de foarte bună calitate. Aceşti agricultori medii ar trebui încurajaţi şi subvenţionaţi. Ei sunt cei care fac lucrurile bune şi de calitate, de la o sibiancă îmi cumpăr cârnaţul ardelean tipic, cu gust fantastic de afumătură bună şi tradiţională. Acum găsesc nişte ridichii roşii făcute la un solar din Oarja care nu se compară ca preţ şi calitate cu cele aduse din Italia.  Ei trebuie încurajaţi să se asocieze în cooperative care pot să negocieze cu marii ritaileri, unde am găsi atunci legume bune produse în România, cu gust adevărat. Ştiu bine gustul roşiilor europene, doar cele din Italia sau  Grecia mai seamănă cumva cu roşiile doamnei Gigi de la Turnul Măgurele!
Domnul Cezar Paul Bădescu comentatorul tv al Dilemei vechi laudă Protv. Îmi amintesc cum a debutat şi s-a dezvoltat acest post de televiziune. A avut un program de calitate, superior, Florin Călinescu  făcea un tocşou excelent, umorul politic era de bună calitate. La toate astea a renunţat după 2001, la presiunile guvernului Năstase şi s-a dedicat exclusiv distracţiei, entertainmentului. Azi Protv produce aproape exclusiv seriale pentru tineret năuc, am văzut unul oribil cu nişte tineri unii deghizaţi în nazişti!!! Abundă serialele pentru gherţoi cu lanuri de câteva kile şi în spiritul corectitudinii politice cu ţigani suprarealişti, România este o ţară de infractori mafioţi, de cerşetori obraznici şi de politicieni corupţi. Că unele sunt din păcate adevărate, dar nu se pot generaliza. Protv a cultivat suspect de mult pe Gigi Becali aducându-l la statutul de figură naţională. Aşa că pe mine nu prea mă încântă, mă uit la ştirile care nu prea sunt politizate şi mai ales la emisiune la Dan C. Mihăilescu.
De ieri facem jocul intereselor electorale maghiare, vecinii au alegeri şi cel mai uşor este să-i pui pe nişte unguri de la noi să facă ceva scandal cu autonomia şi cu steagurile secuieşti. Cred că mai sănătos să nu dai curs acestor provocări, dar respect enervările unor jurnalişti clujeni precum Rareş Bogdan, ei au fost în contacte dure cu ungurii din zonă, le ştiu ipocriziile interesate, le cunosc comportamentele cam iezuite!
Văd că domnul Băsescu nu mai este patriotul incontestabil în problema şenghenistă, o dă la întors, vrea aplicate unele chestiuni emceviste care-i sunt favorizante! Băsescu devine din ce în ce mai nesemnificativ, ridicol!
Astăzi am fost într-o dispută foarte înfierbântată cu un domn cunoscut de'al meu pe stradă. El susţinea sentenţios că aceste regiuni ar exista din 1992?!!!! Că se fac raportări pe regiuni la UE care ar fi inventate impuse de UE. Problemele la noi sunt foarte delicate . Aceste regiuni au fost desenate prin 2004 de guvernul Năstase, erau regiuni de dezvoltare. Chestiunea asta cu regiunile a fost introdusă probabil că în arealul Bruxelles există nişte ţări cu regiuni stric distincte. Belgia are Walonnia şi Flandra, Olanda este denumită şi Tările de Jos, iar Germania este ţara landurilor. După pacea westfalică din 1648 erau 399 de principate germane, azi au rămas mult mai puţine, dar oraşele hanseatice au rămas landuri.
Nu mai vreau să reiau chestiunea istorică a regiunilor de la la noi. Este clar că judeţele trebuie conservate, este un drept istoric recâştigat. Regiunile astea au o singură raţiune echilibrul demografic, sunt cama egale ca populaţie, unele sunt cu ecou istoric altele nu. Cea mai dramatică confruntarea se anunţă a fi stabilirea regiunii administrative, aici în Muntenia aproximativă se propune Călăraşi, cel mai rău legată cu reţele de transport capitală de judeţ. Poate cei care au hotărât (propus) asta sunt amatori de plimbări şi călătorii cu barca pe Dunăre! Vom vedea! 

Un comentariu:

  1. Joe,
    Chiar daca nu are o legatura prea mare cu textul tau, eu inca mai cred ca un hacker iti acceseaza contul de blog si posteaza in numele tau. Daca esti tu si nu hackerul, fac si eu ca Alex Stefanescu, ti-as spune ca mai bine nu ai fi scris articolele impotriva lui Tismaneanu. Ti-ar fi stat mai bine si i-ai fi onorat mai bine pe cititorii tai care sunt destul de inteligenti, din cite ii stiu eu pe o parte.
    Lari

    RăspundețiȘtergere