marți, 19 februarie 2013

Jurnal de urs


Prietenul Mircea din Germania este entuziasmat, un român Călin Peter Netzer a luat Ursul de Aur la Berlinală, al doilea premiu cinematografic important după  Cannes în Europa. De fapt Netzer este româno-german. Familia sa originară din Petroşani  a emigrat în Germania, dar Călin s-a reîntors în '94 în România să facă studii de cinematografie. Filmele lui au fost remarcabile, dar acesta este considerat excepţional odată ce a primit acest premiu. Poziţia copilului (mult mai adecvat sună în englezeşte - Child's pose) este un film a şcolii neorealismului românesc, nu mai exploatează mizerabilismul românesc, dimpotrivă, este o poveste cu noveau riches din România, exprimând anumite mentalităţi de ciocoi acestei clase. Mircea se bucură şi noi împreună cu el că România nu mai apare cu poveşti sordide de cerşetori, de prostituate sau găinari, ci se evidenţiază înalta dimensiune artistică a românilor. Formidabila actriţă Luminiţa Gheorghiu dă încă odată probă de mărimea talentului său, ea apare şi în Moartea domnului Lăzărescu. 
După falşii cai morţi româneşti din specialităţile din supermarketurile britanice, premiul ăsta este o revanşă! Asta îmi aminteşte de un film cu Marcelo Mastroianni emigrant în Germania, care din ură de sine şi de neam se vopseşte blond, ca să nu mai fie luat de italian. Neamul se răzbună când Mastroianni urmăreşte în public un meci de fotbal la televizor Germania - Italia în care italienii ies învingători, Mastroianni uită toate complexele teutonice şi se bucură ca un verro italiano!

Promisesem în particular că nu mai comentez treburi cu Tismăneanu, dar îmi calc promisiunea! Am citit şi ultima parte a eseului dedicat acestuia de Radu Călin Cristea în Observator cultural. Nu aş fi comentat nimic, doar că am citit opiniile de pe forumul articolului unde îşi exprimă Dorin Tudoran în care a cărui revistă americană publicase şi Vladimir Tismăneanu. Un domn care văd că este activ în media românească, Peter Manu, medic şi profesor la Hofstra University, New York  îl apără pe Tismăneanu, date fiind realizările academice. Asta m-a enervat şi am postat pe forum următoarea replică.
De la înălţimea catedrei unde predaţi puneţi note şi justificaţi!
Chiar mă enervează atitudinea şi uitarea d-voastră!
De ce a murit în puşcăria comunistă omonimul d-voastră, George Manu, eminent fizician, încă nerecunoscut, dar extrem de apreciat într-un cerc restrâns? Pentru că a fost şeful legionarilor români după fuga ruşinoasă şi ticăloasă a lui Horia Sima şi
ejusdem farianae
De ce Mircea Eliade nu a îndrăznit să-şi recunoască trecutul deochiat din tinereţe? Dacă ar fi recunoscut, precum Cioran, vagabond parizian fără un
boulot fixe zbura din postul profesoral de nu se vedea, aflându-se că este fascist! Ce să mai spunem de Valerian Trifa, episcop al românilor emigraţi, atunci când s-a aflat că a fost şeful studenţilor legionari prin '33 (Goga aminteşte de el în Mustul care fierbe) a fost expulzat de urgenţă din SUA!
Ce ar păţi eminentul profesor Tismăneanu dacă s-ar afla în SUA trecutul său comunist? Nimic! Că de stângism, comunism, studiile de gen şi privind discriminarea, de toate ismele sunt pline şi la modă universităţile americane.
Cum l-aţi caracteriza pe Vladimir Tismăneanu care scria prin anii ’90, un panegiric Cristinei Boico (mătuşa sa, frumos ca nepot!), fostă mare mahără comunistă în MAE pe timpul Anei Pauker, şi evident dezamăgită de comunism şi exilată voluntar în Franţa, lucru care m-a enervat şi mi s-a publicat reacţia! Ce părere aveţi de cartea interviu luată lui Ion Iliescu? Ce părere aveţi de perfidia lui Băsescu de a-l pune exact pe controversatul, pliabilul, contorsionistul ideologic Tismăneanu, cu biografia lui cu probleme, şef peste Comisia care analiza crimele comunismului (y compris vrem nu vrem şi familia sa!) ?

Alta, mă apuc să scriu o postare, e drept cam răutăcioasă pe forumul de la Adevărul şi mă trezesc cu o grămadă de răspunsuri care nu erau în chestie. Mă gratulează unul de pupincurist al lui Antonescu folosind o poreclă infamantă. Atâta le-a trecut martorilor lui Băsescu prin cap! Întâi l-au poreclit cu un nume de cod de turnător, scos pe gură, nu pe unde trebuie de către Traian Băsescu. Dar era prea puţin, trebuia calomniat altfel şi atâta i-a dus mintea să inventeze această poreclă folosită doar pe forumuri, însă observ că o dă de-a dreptul Andrei Cornea în 22. Cum să aibă altă imaginaţie ce-i care îl divinizează pe redutabilul nostru prezident, al cărui nume te duce la cu gândul la o reacţie fiziologică, sonoră în anumite situaţii şi cu duhori pestilenţiale în majoritatea cazurilor!  



4 comentarii:

  1. Draga Joe, exista in "intelighentia" din romania un stangism "bine temperat" de o invidie pura si arhaica. Aceea care a generat vesnicia mioritica a caprei vecinului. Ce inseamna "ciocoism de noveau riches". In primul rand, azi in Romania cine nu este noveau riche este din familie de comunist sau mai adesea securist. Alte averi vechi eu nu mai stiu. Eu sunt probabil un noveau riche. Dar in asta nu a contat ca un strabunic ere propietar de banca pe la 1890 iar un bunic ofiter de rosiori, decorat in doua razboaie mondiale. In fine, ce inseamna "ciocoi" ? Este un termen inventat de vechea nobilime trandava (unii mari nobili intrasera in afaceri, de la PP Carp la Cantacuzino) pentru a minimiza capitalismul local ce se nastea. Tanase Scatiu este un model de urmat. Un ambitios care trage cu sange pe spate pentru a ajunge mai mult decat a fost. Daca este vorba de Ford, atunci e un erou arhetipal pentru pustii americani (ma rog, a fost si este slabiciunea Americii ca l-a pierdut). Daca e Dl. Scatiu atunci e de dispretuit. In '90 am plecat cu totii de la zero. Unii au reusit, altii au ramas in cafenelele cool sa dezbata relele capitalismului. Oamenii sunt rai sau buni nu pentru ca sunt saraci sau bogati (miturile astea ale saracului cinstit, salbaticului pasnic, ale satului semanatorist...)Nu sunt rai pentru ca apartin unei anumite clase (traiasca Manifestul Comunist!) ci pentru ca sunt oameni. Et nihil humani...
    Cred ca pana cand Romania nu va scapa de gasca de profitori de stanga si nu va preamarii munca, initiativa si curajul vom continua sa avem mai multi candidati pe un loc la SRI sau Politie decat la Politehnica.

    Ma stie Conu' Mitica

    RăspundețiȘtergere
  2. La ce spui că ți-a scris omul ăla pentru Antonescu - cred că o meritai ! Cum poți respecta un dublu repetent de doi bani ? Un gunoi ! Și de ce te faci că nu știi că Tismăneanu e evreu ? Asta înseamnă dușman, indiferent de țară, epocă, tip de regim politic, etc.; și de ce te mai miri de tot ce face-zice și de faptul că e tolerat ba și stipendiat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da ! E bine ca mai auzim si unele lucruri frumoase despre noi... Joe, nu te mai enerva, n-are rost, vezi ca acum pina si Berlusconi, dupa toate nazbitiile lui, s-ar putea sa cistige in Italia. Si atunci Basescu si Ponta sunt niste "onorabili" chiar fara demisie, iar Antonescu e inca "fata mare". Si Frau Merkel a mea o sa faca icter daca pe linga Basescu, mai trebuie sa-l suporte si pe Berlusconi, colegi in PPE...

    RăspundețiȘtergere
  4. Joe, nu te mai enerva, cum bine zice Mirciulica. Cand te enervezi, risti sa fii gresit inteles: unii te vor considera legionaroid dupa postarea cu Tismaneanu, ceea ce ar fi o foarte mare greseala din partea respectivilor, caci nimic nu e mai departe de adevar.
    La chestia cu pupincurist al lui Cacarau, greseala ar fi mai putin mare si departarea de adevar,
    mai mica.

    RăspundețiȘtergere