vineri, 8 februarie 2013

On the Road


On the Road este ecranizarea romanului cu acelaşi nume al literatului american Jack Kerouac.  Kerouac este unul dintre cei mai importanţi scriitori americani de la jumătatea secolului XX aparţinând mişcării beatnik din epocă. Această mişcare precede cu 15 - 20 de ani mişcarea hippie de la sfârşitul anilor 60, a protestelor împotriva războiului din Vietnam.
Pe drum este un roman autobiografic, având în centru personalitatea lui Dean Moriarty care îl întruchipează pe Neal Cassady. Acesta era un boem cu comportament bi-sexual, consumator de droguri, de alcool tare şi de muzică swing şi jazz. Cassady a fost asociat şi cu formaţia de rock Grateful Dead care i-a dedicat un cântec. Filmul îl urmăreşte pe Sal Paradise (Jack Kerouac) care străbate în lung şi-n lat america cu trenul marfar, cu autostopul în camioane şi cu autobuzul.  Nu au nicio problemă să fure din magazine, citându-l pe preşedintele Truman privind îmbunătăţirea traiului. Oriunde Sal profită şi face însemnările care vor alcătui structura romanului, scrie cu creionul pe orice, pe un carnet, şi pe bucăţi de hârtie de ziar. Împreună cu Dean, Sal se întâlneşte cu Carlo Marx (poetul Allen Ginsberg) în relaţii homosexuale cu Dean. Dean n-are nicio problemă să se afişeze cu iubitele pe care le împrumută şi lui Sal, pe Mary Lou (LouAnne Anderson), pornesc în călătorii prin sudul Americii unde se întâlnesc cu Old Bull Lee (scriitorul William S. Burroughs), ajung în Mexic unde se afundă în droguri şi Sal face dezinterie. Finalul filmului ni-l arată pe Dean în jigărit şi sevraj, într-o ultimă întâlnire cu Sal care s-a îmburghezit. Filmul se termină cu Sal când se apucă să redacteze romanul la maşina de scris, cu foi lipite cu scotch ca să nu fie obligat să schimbe foile.
Această boemă a declanşat cea mai importantă mişcare literară postbelică americană. Inclusiv scriitorul american care a luat Nobelul pentru Literatură, Saul Bellow îşi capătă notorietatea prin romanul Darul lui Humboldt, despre un artist din boemă. Filmul a obţinut două premii importante şi a fost nominalizat la Cannes. Dacă vă interesează literatura şi filmul atunci filmul o să vă placă.

4 comentarii:

  1. Joe, scuze, nu o lua pe urma idiotilor din media. Ce inseamna nobelizat ? Vine de la jurizat ?
    Mac

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-ar putea să ai dreptate draga Mac, adică Bellow este laureat al premiului Nobel. O să schimb!

      Ștergere
  2. Cred ca ai citit si "Albastru nemarginit, aproape transparent" de Murakami. Ar cam acelasi lucru in spatiul japonez.
    Dorin

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe, ai introdus 'cenzura"?
    Inteleg ca aprobi mesajele ....

    RăspundețiȘtergere