joi, 7 februarie 2013

Pasărea de foc la Filarmonica Piteşti












Astă seară 7 februarie am avut o premieră, s-a cântat Stravinski!
Orchestra filarmonicii a fost condusă în această seară de Alexandru Ganea.
Ni s-a oferit în prima parte a concertului muzică românească.
Prima piesă a fost Jocuri populare româneşti din Transilvania de Constantin Silvestri, unde compozitorul a valorificat muzica folclorică ardelenească.
A urmat Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 1 în sol minor, op.61 de Eduard Caudella. Caudela are o binemeritată celebritate în muzica românească pentru că a fost profesorul de vioară al lui George Enescu. El a fost şi un merituos compozitor, iar violonistul solist Dănuţ Manea de la Filarmonic din Braşov ne-a oferit acest frumos concert cu influenţe ale folclorului românesc.
După pauză muzica oferită a fost din repertoriul marilor compozitori ruşi. 
Prima piesă interpretată a fost un Intermezzo din opera Hovanscina de Musorgski.
A urmat piesa reprezentativă a spectacolului Pasărea de foc de Igor Stravinski sau în ruseşte Jar-ptiţa. Este un balet şi o suită orcheatrală. se bazează pe un basm rusesc şi are 5 părţi:
1.Introducere -pasărea de foc şi dansul ei.
2. Hora prinţeselor
3. Dansul infernal al regelui Kaşcei
4. Berceuse
5. Final.
Lucrarea este foarte dificilă dar are forţă şi muzicalitate fiind prima piesă pe care marele promotor al companiei de balet Diaghilev de la începutul secolului XX i-a comandat-o lui Stravinki.
Partea a treia este cea mai cunoscută iar partea a patra şi ultima se cântă împreună.
Orchestra  a reuşit să răspundă solicitărilor dirijorale şi melomenii piteşteni au urmărit cu plăcere o seară de muzică deosebită. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu