miercuri, 20 februarie 2013

Problema cu ciocoii noi

Ciocoi de tip nou!

Prietenul meu Mac mă tot provoacă cu ciocoii ăştia noi!
Mac dragă, tu faci apel la istoria personală, eu încerc una istorică, chiar dacă n-o să fii de acord cu ea.
Aşa de frumos povesteşte Neagu Djuvara cum s-au  trezit românii în secolul XIX. Trezirea s-a produs prin contribuţia boierimii române, infimă numeric dar cu efecte formidabile în istoria noastră. Pe lângă el au  apărut ciocoii lui Filimon şi ai lui Duiliu Zamfirescu, burghezia autohtonă în devenire! Şi ea era restrânsă numeric...şi aşa a continuat şi în perioada interbelică, majoritatea zdrobitoare fiind în continuare ţăranii şi o mică pătură de meseriaşi şi muncitori industriali. De abia după război când s-a instaurat comunismul, s-a produs vrem, nu vrem un acces mult mai simplu spre educaţia superioară  a copiilor acestor majoritari sociali. Ei bine dragă Mac ăştia sunt ciocoii mei noi! Şi eu fac parte dintre ei, sunt o majoritate în munca intelectuală acum! Sunt cei numiţi oameni recenţi cum îi denumeşte Horia Roman Patapievici. Sunt ciocoi prin mentalităţi! 
Ca să ai intelectuali ca în Europa Occidentală trebuie să refacem drumul Franţei de la Etienne Marcel din vremea Jaqueriei la Sartre, Mauriac, J. F. Revel  sau oricare chef de restaurant!
Ciocoii noi cad câteodată în extaz nediferenţiat şi necritic la părerile unora, care în mitologia noastră intelectuală fac figură de arhei. Sunt intelectuali excepţionali de a căror opinii trebuie să se ţină seamă, dar ei se mai pot înşela, şi ciocoii produşi de vechiul sistem comunist nu admit că ei greşesc, se înşeală, sunt nesinceri, din interes. 
Lucian Boia a făcut demonstraţie cât de dezinvolt intelectuali de referinţă interbelici treceau de la dreapta la stânga, de la fascism la comunism, care spune cum avea dreptate şi PP Carp că la noi e plin de inteligenţă, dar secetă... la caracter, cum o spunea şi Caragiale că suntem toţi români.... mai mult sau mai puţin oneşti!
Nu cred că aceşti ciocoi sunt o majoritate azi în România, dar sunt vocali pe internet pe forumuri şi în anumite  media, au convingeri ferme ce  nu admit că pot fi contrazişi, te acuză de toate comunismele şi alte isme şi-l au idol politic pe unul care poate fi orice, dar nu arheul lui Liiceanu!
Ei, cu aceşti ciocoi noi am eu de luptat şi de contrazis!


2 comentarii:

  1. Stii ca am o parere speciala despre HRP. In niste ani, HRP Who ? Oricum, oamenii noi nu sunt creatia lui. Asa se numeau in Roma Republicana cei ce intrau in clasa senatoriala venind dintre publicani: huomo nuovos. A nu se confunda cu familiile plebeene senatoriale, sustinatorii Grachilor care nu erau "noi". De exemplu Marius, marele creator al Statului Roman, a fost un om nou. Si pe atunci termenul era la fel de ranchinuos si nedrept ca si acum. Si sa stii, ca indiferent de pretentiile afisate, toata marea nobilime locala era formata din "ciocoi". Tot felul de slujbasi si negustori care in sec XVI sau mai tarziu iau locul vechii nobilimi reale, de pamant, nobilimea Descalecarii. Lapusneanu si o serie de Domni Munteni elimina fizic aceasta nobilime. Movila era la Valea Alba un purice zice Ureche. Bratienii, tarani, sunt ridicati prin 1770 la rang de functionari responsabili cu reparatiile drumurilor. Mihai fusese negustor. Brancovenii niste rude sarace si de departe a Craiovestilor, cat de rude or fi fost. Etc. Singurii printi reali sunt Cantacuzinii. Restul, de-al de Sutzu, Racovitza etc, niste scarta scarta pe hartie prin Fanar, rude sarace, prea "looseri" sa isi faca un rost in Imperiu si care vin sa se capatuiasca prin coruptie si furt in capatul asta de lume. Sturdza erau trani pana spre 1790. Ah, sa nu uitam totusi pe Ghica, printzi prin caracter daca nu cu acte. Mari patrioti (desi greci, eh un fel de "bulgaroi") si pe Mavrocordati. Alti patrioti desi greci din insule. Chiar si Deli Bey Mavrogheni mai cu mandrie locala decat romanii sai, tot golan din insule era. Asa ca nu imi e clar de care nobilime vorbesti . Vogoride si Bals erau nobili mai mari decat ciocoii de Alexandri, Rosetti si Cuza. Maiorescu am mai zis ca nu era nobil. Catargiu era din familie de vanzatori de carne la protap. etc. Toti ciocoi rau de tot.
    Si gata, inchid subiectul.

    RăspundețiȘtergere
  2. - Familia Ghica era originară din Albania: poate aromâni, poate albanezi.
    - Nu se poate dovedi sigur că familia Cantacuzino ajunsă în România descinde din împărații bizantini (în ciuda grosului volum tipărit în urmă cu cîțiva ani).
    - Iar fanarioții or fi fost șmecheri, dar erau departe de a fi idioți sau înapoiați, prin comparație cu autohtonii.
    - Iar o definiție a ciocoilor vechi sau noi nu este ușor de dat și nu toți ar fi de acord; eu aș opta pentru a denumi ca ciocoi noi pe toți parveniții contrarevoluției din 1989, indiferent de originea lor socială, studii, opțiuni politice, venituri, etc., etc. Și de regulă nu doar parveniți ci chiar infractori (ilegali sau legali - căci există și infracțiuni legale !).
    - Iar Patapievici și Boia -repet- sunt doar niște frustrați care se răzbună cum pot, atît timp cît sunt tolerați și încurajați. Nu înseamnă asta că tot ce spun despre români este incorect; deranjează tonul, stilul, ura (ne)ascunsă, motivele dubioase ale intervențiilor.

    RăspundețiȘtergere