duminică, 3 martie 2013

Duminicale

Of, of,of....Domnul Mircea Vasilescu sare în apărarea preşedintelui Băsescu că unii l-ar fi acuzat că şi-a dorit să vadă mormântul poetului Pablo Neruda. Vrând, nevrând acesta a fost un om de stânga, iar incontinentul  om de dreapta care se declară preşedintele nostru n-ar fi trebuit oare să viziteze mormântul lui Augusto Pinochet? Ăla da om de dreapta, cu lovitură de stat, cu represalii împotriva stângii, dar cu meritul că a făcut din Chile ţara latino-americană cea mai prosperă!

Să revenim la Schengen. Şi alţi prieteni de ai mei sunt revoltaţi de tratamentul vest-european cu problema Schengen. Suntem aici şi nu numai noi şi amicii şi vecinii noştri bulgari. Ăstora din urmă le-au găsit nemţii un mare defect, la ei sunt mulţi turci, care vezi Doamne vin în Germania să sugă din beneficiile sistemului social generos! Oricum şi bulgarii şi noi suntem trataţi de sus de nişte funcţionari pe care i-am tratat cu prea multă deferenţă, am umblat cu căciula-n mână şi acum suferim consecinţele. Am urmărit u tinerele jurnalist căruia i se vedea coaja de portocală, care-i trăgea la un post tv ce am avea de pierdut! Păi pierdem de mult avantajele astea, pe care românul obişnuit nu le prea vede. El poate intra necondiţionat oriunde prin Europa de vest, singurele probleme de Schengen sunt legate de transportul de mărfuri sau de persoane la limită. Aici este de fapt o temă internă de care se trage funcţie de interesele de partid, unde preşedintele României ca tot românul are parti-pris-urile lui! Şi acum că poate arunca pisica pe unii de la noi, nu ca în trecut pe olandezii care exportă seminţe în România nu numai de flori sau de legume ci şi de anume soiuri de cânepă sau alte etnobotanice! Şi de aici la o declaraţie cam excedată a ministrului nostru de externe, de care sar la gât europenii de teapa lui Cristi Preda! Oricum au cu ce-l toca cum l-au tocat şi pe Andrei Marga. Atunci cu ruşii, acum la ICR cu caloriferul şi cu productele lor intelectuale care nu mai au căutare, va să zică!

Alte chestiuni culturale la televizor, by the way, tot legate de Humanitas! Am urmărit la Antena3 disputa generată de publicarea de către Academia Română în ediţia lui Eugen Simion a operei lui Cioran. Humanitas şi Liiceanu fac scandal pe baza drepturilor de autor pe care l-ar deţine privind editarea operei lui Cioran! În această ediţie ar fi cuprinse şi pagini din manuscrisele cedate Academiei după licitaţia din Franţa a acelora ajunse acolo de la soţia lui Aurel Cioran, soţia fratelui marelui eseist. Domnul Eugen Simion spune că ediţia Academiei ar fi gratuită, sau dată cu titlu gratuit unor biblioteci. Din aceste dispute ar reieşi că Liiceanu este ahtiat după bani. Şi în acest scop A3 dă citate din frivolităţile (mie mi-au plăcut şi m-au amuzat sincerităţile lui Liiceanu)  pe care şi le permite Liiceanu într-o carte a sa. Aici trebuie să repet vorba aia înţeleaptă românească, măcar în aceste probleme: dacă tăceai filosof rămâneai! Nu ştiu dacă are Liiceanu dreptate sau Eugen Simion sau văduva lui Aurel Cioran. Ce este păcat că posteritatea lui Cioran apare atât de rău, prin rapacitatea unora sau altora!

P.S. Articolul lui Tismăneanu dedicat de ziua lui Ion Iliescu din EVZ
Acesta este cadoul făcut de Vladimir Tismăneanu de ziua de naştere la 83 de ani. Mai acu', în jur de 10 ani, acelaşi Vladimir Tismăneanu îi făcea preşedintelui, pe atunci în funcţie, un cadou sub forma unei cărţi de interviuri! Dacă ar fi fost la fel de vehement atunci oare şi-ar mai fi adăugat un titlu la CV? Ce este amuzant este că fostul mic şi linguşitor activist (mahăr) de partid face acum un portret nemilos marelui activist  (mahăr) de partid. Domnilor aţi servit acelaşi partid, cel al lui Ion Iliescu nu era mai toxic decât cel al lui Vladimir Tismăneanu! Una era să fii membru de partid, alta era să dai cu gura şi scârţa-scârţa pe hârtie pentru marile valori ale unei "iepoci" de tablă aurită la care fiecare aţi servit cu ipocrit devotament!

3 comentarii:

  1. Am auzit ca A3 se urmareste cu fata spre Moscova, te pui si in genunchi, descult ... !? Deci esti cu kurul spre Shengen, si te plingi de urmari !?

    RăspundețiȘtergere
  2. Şi eu care credeam că Antena3 se urmăreşte cu faţa spre televizor

    RăspundețiȘtergere
  3. ...la mormantul lui A. Pinochet sa se duca Cacarau si Ponta , ei sunt specialisti in lovituri de stat ,noroc ca suntem in Europa si nu fac ei ce le trece prin cap...ha
    doru m.

    RăspundețiȘtergere