sâmbătă, 23 martie 2013

Eine kleine Nachtmusik


Joi la Filarmonica din Piteşti s-a petrecut o seară fermecată. Dirijorul Alexandru Ganea şi orchestra piteşteană ne-a oferit un program complet Mozart!
Concertul a fost deschis de uvertura la Clemenza di Tito.
Au urmat două din cele mai cunoscute concerte pentru pian. Solistul la pian invitat a fost italianul Ippazio Ponzetta. Acesta a debutat ca un copil minune   şi s-a perfecţionat cu renumitul Aldo Ciccolini. Ponzetta are forţa interpretativă care a contribuit din plin la reuşita spectacolului. Pianul Forster nu a mai avut de multişor un maestru care să-l supună sunetelor celor mai potrivite. 
Primul concert pentru pian şi orchestră a fost nr. 20 în re minor KV 466. Acest concert este prezentat în premieră la Mehlgrube Casino în 1785 cu Mozart ca solist. Concertul era mult admirat de Beethoven. Place în special partea a doua Romanze, extrem de armonioasă. 
În partea a două a spectacolului am audiat superbul concert nr. 21 în do major, KV 467. Concertul a fost creat de Mozart la puţin timp după cel precedent în acelaşi ani 1785. Pentru mine şi pentru mulţi alţii partea a doua, Andante parcă ar fi fost scrisă de inspiraţie magică, nepământeană. A fost folosită ca suport muzical în filmul Elvira Madigan, concertul fiind denumit şi aşa. La recomandarea dirijorului Ganea am ascultat de pe You  Tube concertul în interpretarea lui Dinu Lipatti şi a orchestrei condusă de  Karajan care sună absolut excepţional!
Finalul spectacolului l-a făcut Ganea împreună cu orchestra oferindu-ne altă faimoasă pagină mozartiană Mica Serenadă sau pe nemţeşte şi mai bine ales, Eine kleine Nachtmusik! Este un concert exclusiv de coarde şi a fost creat de Mozart în 1787. Este una din cele mai frumoase piese muzicală cu care să se termine un concert muzical. Şi aşa s-a terminat o noapte muzicală fermecată.
Ponzetta eu şi dirijorul Alexandru Ganea



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu