duminică, 31 martie 2013

Iluzia BRIC

De câtva timp am diverse discuţii cu prieteni români, etnic vorbind, pentru că sunt răspândiţi prin diverse locuri, SUA cât şi prin Europa privind modelul chinez sau altul din cele cuprinse în prescurtarea BRIC. Există o anume tentaţie conspiraţionistă care ar face ca aceste ţări să pună în discuţie supremaţia SUA şi a capitalismului în genere. Chiar dacă nu am la îndemână şi nici nu vreau să am statistici, opinia mea este că ei se află într-o gravă eroare. Şi asta o dovedeşte în primul rând ţara noastră de baştină. Modernizarea comunistă a României nu a adus mari avantaje poporului român,  aş enumera doar un acces mai neîngrădit de condiţionări economice spre şcoală. S-a cultivat totuşi un sistem elitist de acces spre învăţământul superior, care a fost rezolvat acum prin sistemul de acces mult mai lax şi a universităţilor particulare. Dar să revenim la BRIC. Aceste alcătuiesc un grup de ţări care impun prin geografie şi demografie. Să le luăm la rând.

Brazilia
Este cea mai mare ţară a Americii Latine şi ca suprafaţă şi ca populaţie, cam 200 de milioane de catolici, cea mare ţară catolică din lume. Brazilia este o democraţie nedesăvârşită. Candidează la unul din locurile fruntaşe în termeni de corupţie. Este ţara cu cele mai mari şi evidente polarizări sociale. În termeni absoluţi sunt mulţi brazilieni cu un nivel de trai onorabil, dar procentual are cei mai mulţi săraci, cred că filmele braziliene reflectă realitatea, corupţia endemică combinată cu infracţionalitatea foarte dură, droguri, nu fac din Brazilia un model. Brazilia va deveni cu adevărat o mare putere  când va fi în stare să ofere nu numai celor 10 milioane de oameni cu venituri onorabile condiţii umane de trai dar şi restului de 190 de milioane de brazilieni un standard de viaţă cât de cât uman. 

Rusia
Rusia a renunţat la comunism mai bine de 20 de ani, dar sistemul politic instituit de Putin este o dictatură! El şi acoliţii lui visează din nou la iluzia de mare putere militară, care rămâne doar o iluzie! Creşterea standardului de viaţă s-a datorat creşterii preţurilor energiei şi ruşii nu mai sunt atât de mefienţi cu actuala conducere. Există însă în Rusia o importantă fracţiune foarte educată şi care aspiră la beneficiile democraţiei. Ei sunt speranţa Rusiei, nu oligarhii securisto-bolşevici care îşi etalează indecent averile prin Occident şi la Monte Carlo!

India
India este cea mai mare democraţie a lumii în termeni de populaţie. Şi aici întâlnim contraste sociale parcă şi mai mari ca în alte părţi, aici există zonele de sărăcie extremă. Pe de altă parte la nivelul enorm de populaţie, la moştenirea benefică a colonialismului englez ce le-a dat acces la limba foştilor sahibi sunt avantaje care îi impun pe indieni oriunde în lume, în cercetare şi ştiinţă, fără a-l omite pe marele scriitor Salman Rushdie. Rămâne aceeaşi problemă a rezolvării diferenţierilor sociale din interior şi după aceea poţi să apari în postura de mare putere. Abia au reuşit să rezolve problema agriculturii şi nu mai există epidemiile de foame. 


China
China este cea mai mare populaţie a lumii şi una din cele mai vechi civilizaţii. În perioada 1949-1976 China a trecut prin cel mai teribil experiment ideologic al comunismului maoist  din întreaga sa istorie. În această perioadă China se compară în termeni absoluţi de victime cu URSS-ul lui Stalin. A trecut prin Marele Salt Înainte şi Revoluţia Culturală unde elita intelectuală a Chinei a fost strivită. După dispariţia fizică a lui Mao, Deng Hsia Ping, un fost camarad mult mai pragmatic a înţeles că nu importă culoare pisicii, ea trebuie să prindă şoareci. Şi aşa a introdus capitalismul american. Mediator la acest proces de apropiere sino-americană a fost Ceauşescu care nu a înţeles absolut nimic din această deschidere, a rămas la modelul social ideologic stalinisto-maoist. În momentul de faţă China este a doua putere economică a lumii. SUA a renunţat la marea producţie manufacturieră în favoarea Chinei, unde principala componentă a costurilor, forţa de muncă are cel mai  scăzut preţ. China trece în momentul de faţă prin cea mai galopantă modernizare din istorie. A realizat că necesităţile de energie trebuie îndeplinite, şi pentru că nu cu eoliene se rezolvă acest deficit are în construcţie sau în funcţiune cam 25-30 de centrale nucleare electrice cu o capacitate totală de 65000 MW! Pe de altă parte această modernizare este apanajul să zicem a 300000000 de chinezi, cam tot atâţia câţi oameni trăiesc în SUA. Mai rămân un miliard de chinezi care aşteaptă o îmbunătăţire  a condiţiilor de trai, iar ceilalţi de relaxare a constrângerilor ideologice.

Per ansamblu, ce raţiune ar avea revolta acestor ţări împotriva modelului şi a sursei de creştere economică a acestor ţări? De exemplu tehnologia gazelor de şist poate provoca o criză pentru Rusia prin scăderea dependenţei energetice a Europei, inclusiv a României. Ce are de câştigat Rusia din slăbirea economiei UE? Absolut nimic! Dar China dintr-o criză economică americană prelungită? Păi China ar intra într-o criză de supraproducţie, pentru că populaţia Chinei nu va putea prelua rezultatele economiei chineze, lipsindu-i resursele financiare.  Ameninţarea războiului este doar o himeră a unor mahări nord-coreeni paranoici, incapabili să-şi hrănească propriul popor. 
Deocamdată puterea şi inventivitatea este predominantă în sistemul europeano-american, rezultatul dezvoltării istorice a două milenii de civilizaţie occidentală, preluate în Orient doar de două prospere ţări asiatice: Japonia şi Coreea de Sud!
Paradigma economică contemporană exclude războiul ca soluţie. Intervenţiile militare al SUA în Orientul Mijlociu au fost datorate unui model aplicat cu succes în cele două războaie mondiale în Europa! Situaţia politică şi religioasă în zona islamului este mult mai complicată dar în Irak a triumfat democraţie, imperfectă şi cu confruntări. Era mai bună dictatura lui Saddam Hussein? Exemplul că şi în lumea islamică există tentaţia democraţiei o constituie Primăvara Arabă. Din păcate aceste revoluţii au fost confiscate de grupuscule anacronice religioase care au succes în zona populaţiei needucate. Intoleranţa şi obscurantismul religios domină Iranul şiit care vrea neapărat bomba atonică, dar în acelaşi timp există acolo o capacitate de opoziţie în tineretul educat care nu poate da decât speranţe. Un exemplu asigurator este excepţionalul cinematograf iranian. 
Marşul democraţiei este inexorabil, mai devreme sau mai târziu el va triumfa! La fel şi valorile democraţiei occidentale!  

11 comentarii:

  1. Joe, sunt foarte multe de comentat si cred ca te regasesti in greseala ideologiei de stanga mass media. In primul rand tot insisti (insistati) pe altruismul unei tari. Nu exista asa ceva. A incercat Stalin, dar cand i-a ajuns cutitul la os s-a intors la Maica Rusia. Chiar daca ideologia de stanga continua sa sustina ca se sacrifice pentru democratia mondiala, ar trebui sa para evident pentru o minte educate ca asta este imposibil. Este reactia intelighentiei inter-belice fata de Rusia Comunista, Frontul Popular din Franta etc. Scopul scuza mijloacele. Numai ca Stalin voia Comunismul Mondial (ai citit Spargatorul de Ghiata ?) pentru puterea Comunismului nu pentru bunastarea individului. Nu vezi ca USA si UE au devenit adevaratii vectori ai neo-comunismului ? Statul nanny, limitarea libertatii de exprimare prin aparitia politically correctness – ului , punerea sub semnul intrebarii a dreptului de propietate, controlul opiniei publice prin mass media (ai vazut Citizen Kane ?). Ba mai mult, exportul de ideologie care este oricum chestionabil (am ajuns si eu sa jurizez  ) . Am citit in romaneste acum vre-o 20 de ani o carte interesanta a unuia dintre bunii ideologi de stanga contemporani. Liberalism si Democratie a lui Noroberto Bobbio. Va trebui sa te hotarasti daca vezi viitorul omeniri legat de democratie (Statul Hegelian in care omul este supus interesului de stat, cu opinie proprie limitata pentru ca libertatea de gandire, egoista, tip Marc Aureliu, Scoala de la Salamanca, Pain, Adams etc presupune sa pui la indoiala aradigmele general impuse ). Este ca si cum ai fi crestin, intreprinzator si libertarian in USA azi. Adica un paria. Ce vreau sa spun de fapt este ca mie comunismul etatist mi se pare la fel de ingrozitor ca si fascismul, cu toate ca fascismul este condamnat si interzis iar socialismul impus cu mitraliera. Cat despre “raspandirea luminii democratiei” nu pot sa uit ce I s-a intamplat Romaniei in vara trecuta cand ni s-a impus cu forta, pe considerente geo-strategice si de coruptie (Bechtel, avioanele, etc) o conducere ce nu era dorita de popor. Iar acum ne uitam de unii singuri la Flota Rusa pentru ca dragul de Binden a venit sa ne spuna ca sorry, nu va mai fii nici un scut. Dar lasa ca va descurcati voi cu Rusia.
    Cat despre partea economica, refuz sa mai comentez. Atata timp cat “bunul simt” mediatic bate teoria nu prea mai am ce spune. Poate doar sa ma minunez cum poate cineva sa stearga cu buretele ciclurile economice, inclusive cele secular, strategice de tip Kondratiev. Acum 100 de ani, Anglia era un Imperiu, cea mai bogata tara din lume iar fata de flota sa, suma tuturor celorlalte flote din lume era o gluma trugere
    Eu cred in libertatea individului, liberal arbitru, faptul ca nici o societate umana nu este dreapta, echitabila sau vesnica. Nu cred ca un system impus cu forta este stabil (“pe baionete te poti sprijinii dar nu poti sta” zicea Talleyrand). Si nu cred ca SUA a declansat si finantat “Primavara Araba” din dragoste de democratie (iarasi opozitia cu libertatea/liberalismul) ci din dorinta de destabilizare strategica a lumii arabe plus dorinta de control al resurselor petroliere ce puteau cadea in mana UE (Libia, Siria, etc). Israelul care intelege regiunea, a fost cel mult neutru fata de miscarile acestea care au adus doar moarte si distrugere si care au lasat Staul Israel in cel mai mare rahat din 1947 incoace. Abia ca te intrebi daca nu au fost ei tinta de fapt. Pentru ca asa cum au aflat de 40 de ani incoace, nu poti folosi Merkava impotriva gherilei urbane asa cum le puteai folosi ca amenintare impotriva diviziilor regulate ale Egiptului si Siriei.
    M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi Mac dragă,
      În demonstraţia ta nu este niciun element care să-mi combată opiniile!
      De ce aş fi de stânga?
      Că nu cred că SUA şi Europa pot fi ajunse şi provocate de un grup emergent de state care au cele mei mari probleme interne şi deficienţe de democraţie?
      Când iluzia BRIC va reuşi să satisfacă cerinţele elementare ale propriilor cetăţeni de bunăstare şi cerinţe democratice, atunci ele pot fi nişte contracandidaţi ei paradigmei occidentale! Până atunci o să mai curgă multă apă pe Dâmboviţa!
      Cât despre iluzia diplomatică americano-occidentală de anul trecut cred că s-au lămurit cu omul lor de dreapta din fruntea României. La mai căutat cineva de atunci? Nimeni, el este în situaţia în care USL ştie că n-are niciun rost să se complice cu acţiuni care pot provoca destabilizare economică, în primul rând! Avem în România un preşedinte cu grave probleme de comportament, bolnav de paranoie. Dacă trebuie găsit antidot, cred că mai simplu ea să-l declare nebun, pentru că nu-i departe de asta!
      Problema europeană, din care facem parte este că epoca de prosperitate este la timpul trecut, că probleme ale lăcomiei şi a unor deviaţii determinate de iresponsabilitatea unor bancheri şi speculatori financiari vorace americani au dus la criza sistemului economic occidental. Dacă observi SUA este într-o revenire accelerată, după nebunia provocată şi de deregularizarea totală propovăduită de republicani. Totuşi maximul prosperităţii s-a atins în vremea democratului Clinton. Criza actuală vest-europeană este dată de o monedă foarte puternică care nu a fost sprijinită de o fiscalitate omogenă. Grecia a dat chix pentru că creeat un stat cu componente de bunăstare socială superioare chiar Germaniei, în timp ce veniturile creeate de iluzia turistică dată în special de ţările ex-comuniste au alimentat doar anumite buzunare private. Nu poate rezista un Euro creat ca o marcă germană cu hoţii fiscale ca în tot sudul european!

      Ștergere
  2. Draga Joe, parerist ca de obicei. Ai parcurs un ocean de informatie si ai procedat apoi exact cum spunea Alvin Toffler, cel cu socul viitorului. Omul zicea, acum multi multi ani deja, ca vom fi coplesiti de volumul tot mai mare de informatie si ca reactia naturala de aparare va fi sa SIMPLIFICAM lumea in moduri care SA NE CONFIRME PROPRIILE PREJUDECATI. Exact asta ai facut. Iar unele dintre simplificarile tale au distorsionat situatia peste masura, de exemplu in cazul Braziliei, unde saracia si mizeria au fost, de fapt, considerabil diminuate in ultimii 20 de ani si a fost dezvoltata o infrastructura de mare clasa. Oricum, este mult "wishful thinking" in opiniile tale privind perspectivele tarilor BRIC. Ti-e greu sa accepti ca dragul nostru occident va fi concurat de la egal la egal de alte puteri. Acelasi tip de opinie ai fi putut avea (si au avut multi) despre Japonia in anii 50-60 despre Coreea de sud in anii 60-70 si despre ceilalti tigri asiatici in anii 70-80. In plus, nu cred ca sunt relevante argumentele invocate de tine in legatura cu absenta unui regim democratic intr-o tara sau alta; "constrangerile ideologice", cum le spui tu, nu constituie intotdeauna un impediment pentru dezvoltarea economica (vezi, desigur, China, dar si Coreea de Sud cu ani in urma, sau Chile al lui Pinochet, sau Spania lui Franco). Altfel, sunt de acord cu opinia ta ca o decadere a occidentului NU ar fi, de fapt, in interesul tarilor BRIC. Din contra, le-ar dauna foarte mult. Economia lumii noastre globalizate NU este un joc de suma nula. Nu inseamna deloc ca atunci cand unii pierd, ceilalti automat castiga; adesea, au si ei de pierdut. Si, dupa cum s-a vazut in ultimii ani, este foarte posibil ca diferitele parti sa castige impreuna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe te-am trimis la Bobbio tocmai ca sa incerci sa te lamuresti daca vrei democratie sau liberalism. Sunt doua lucruri diferite pe care le confunzi. A spune ca doctrina economica Democrata este superioara celei Republicane este un lucru pe care nici macar Democratii nu il sustin. Ei explica ca nu pot face altfel, oricat de prost economic, pentru ca se gandesc la cum sa ii ajute pe oameni. Ca sa iti explic despre ce e vorba ar trebui sa te duc la Optimul Pareto, la Principiul Pareto (este cel cu Distributia Pareto pe care o foloseai si tu cand vorbeai despre distributia temperaturii intr-o incinta cu aer; este unul din inventatorii Corporatismului, globalizare ii spunem acum) si la Premiul Nobel pentru economie in 1956 acordat pentru Second Best Theory. In principiu demonstreaza ca e o prostie sa intervii in economie pentru a corecta o "nedreptate". Repet, socialismul vine azi de la Washington si Bruxelles si prin definitie (vezi mai sus) este doomed. Noile economii s-au pastrat liberale si dinamice si, istoric, nu pot sa nu castige. Ai argumente contrare in afara de whisfull thinking si chestia propagandista cu democratia ? Eu de exemplu, ca si liberal am rezervele mele asupra modului in care democratia este aplicata azi (cu exemple, nu cu statement-uri bombastice). Nu cred ca Democratii de azi aplica "the Power of the People, for the People by the People". Dar deh, Lincoln era Republican, frontierman ce credea in libertatea individului. M

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragă Joe,
    Rămîi permanent un reacționar de tipul boierilor din secolul XIX; de aceea te și critică mai mult sau mai puțin elegant, mai mult sau mai puțin competent atîția. Nici un om, nici un partid, nici o familie, sectă (religioasă sau nu nu), nici un bloc economic, militar, nici o țară nu trebuie să fie infailibilă. De aceea atașamentul tău necondiționat pentru SUA, UE, NATO, terorismul mondial evreiesc sunt inacceptabile și stîrnesc atîta repulsie oriunde. Neocolonialismul nu este acceptat decît de popoare inferioare ca românii, de ex. De aceea oamenii vor lupta permanent, cu orice mijloace împotriva celor mai sus-menționați. Și poate răzbunarea contra lor, chiar tardivă, va fi înspăimîntătoare ! Cine seamănă vînt culege furtună. Tu navighezi contra curentului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Demetrescu,
      Cred ca este inadmisibil sa apara comentarii antisemite pe acest blog. Imi este clar ca aveti o problema in aceasta privinta, dar va rog sa va stapaniti. As regreta sa nu mai pot comenta aici, dar daca veti continua cu astfel de afirmatii, voi fi silit sa renunt. Probabil ca putin v-ar pasa dvs de disparitia mea de pe acest blog, dar ar trebui sa va ganditi ca afirmatiile dvs ofenseaza grav un mare numar de persoane decente.

      Ștergere
  5. Si Joe, venind de la un om de stiinta, asa cum te-am cunoscut, chestia cu "nu am statistici, nu vreau sa am dar "simt" ca...suna cel putin ciudat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragii mei,
      Văd că ce am scris a provocat reacţii!
      Să fim clari liberalism fără democraţie nu se poate!
      China este un caz ciudat, dar acolo a dominat pragmatismul ambilor parteneri!
      Când chinezii vor deveni majoritari doritori de democraţie sistemul ăsta capro-vărzist va da faliment!
      Eu cred în America şi-n sistemul creat în Europa Occidentală este cea mai bună soluţie pentru oameni, când cei din BRIC vor fi în stare să rezolve ceva din marile lor problema sociale sau de exprimare liberă atunci de abia putem spune că ele vor concura acest sistem prost şi nereuşit care este democraţia occidentală.
      De fapt toţi ne dorim, aşa ne-am dorit şi acum 23 de ani, dar unii dintre noi au uitat!

      Ștergere
  6. I give up ! M
    PS: dar raman dator daca imi definesti democratia prin exemple cotidiene...

    RăspundețiȘtergere
  7. Joe, ai dreptate, din pacate nu exista alternativa la americani. Cand te uiti atent in jur, iti dai seama ca daca se duc americanii se alege imediat praful de tot. Eu sper ca americanii vor gasi solutii interne sa se redefineasca. Si cred ca sunt sanse!

    RăspundețiȘtergere
  8. "Marşul democraţiei este inexorabil, mai devreme sau mai târziu el va triumfa! La fel şi valorile democraţiei occidentale!"

    Mă gîndescă să sînteţi ironic.

    Bb

    RăspundețiȘtergere