marți, 12 martie 2013

Jurnal de energii regenerabile


Aseară stăteam şi mă enervam la privind la televizor discuţia lui Iulian Iancu cu Rareş Bogdan. Rareş Bogdan bătea câmpii printr-un etatism vehement şi care nu înţelege nimic din afacerea cu energiile regenerabile. În primul rând aceste energii produse fără poluarea aferentă sunt doar complementare, pot ajuta dar nu pot înlocui sistemele de producere ale energiei din principalele surse: Termo, Hidro şi Nuclear. Această energie electrică prin care Realitatea TV putea emite şi eu îl puteam recepţiona. Energiile regenerabile pot fi folosite în conjuncţie cu proiectul Tarniţa, hidrocentrală care funcţionează când este necesară energie şi care pompează apă în lacul superior al centralei când această energie nu este necesară. Când l-am întrebat pe un expert (nuclear) olandez care-i opinia sa despre energia eoliană. De ce? Pentru că în Olanda capitalismul clasic s-a construit folosind energia morilor de vânt. Ei bine, el mi-a răspuns ca acest lucru este un vax!
Se pare că ministrul Niţă a fost convins de un energetician serios că afacerea asta cu certificatele verzi pe care România le poate emite şi de care a profitat CEZ, să ne blagoslovească cu o pădure de mori de vânt   din care se umple de bani firma cehă şi România nu se ştie cu ce, cam pute! Rareş Bogdan făcea un lobby absolut aiurea, arătând o crasă ignoranţă! Am se vă redau şi opiniile lui Mac care-mi întăresc suspiciunile la o mare gogoaşă, cu reclamă dispărută brusc după ce Niţă a amenţinţat că taie această escrocherie verde! Mac este mai hârşit în trebi din astea:

"Povestea este evident o escrocherie, marca Bruxelles, prin laureatul Premiului Nobel pentru Pace (!?) Al Gore. Al Gore care la rândul lui posedă o fundaţie şi o firmă care face asta. Ideea este de prin 1998-1997. S-a zis că dacă faci o investiţie care reduce footprintul de carbon faţă de situaţia clasică, investiţia suplimentară iţi va fi acoperită prin subvenţii si "certificate verzi". Adică să zicem că schimbi un cazan pe cărbune şi faci la fabrica ta un cazan ce arde talaş (s-a făcut de câteva ori prin Transilvania) atunci diferenţa de cost (sau toata investiţia, depinde, cât de complex) iţi e plătită de către UE sau România. Este adevărat că în 2-4 ani au rămas fără talaş şi s-au întors la cărbune, dar pe loc au luat nişte cash, iar olandezii tăi şi-au vândut cazanul pe lemne. Ceva mai târziu au inventat sursele alternative. Tâmpenie completă, parcă poţi să faci siderurgie cu energie din panouri. S-a dovedit încă de prin 2000 că se consumă mai multă energie şi se produce mai multă poluare cu turbinele decât beneficiu. Dar era un bun business pentru danezi, UK, spanioli (la ăştia cel putin e vânt...noi nici asta nu avem exceptând coasta mării; Pinalti a luat bani pentru un parc de surse pe munte, cred că la Ceahlău şi evident că nu are cum coborî energia produsă la costuri rezonabile decât dacă plăteşte Transelectrica...altfel foloseşte măgarii cu samsare !
Cum funcţionează: în primul rând proprietarul parcului vinde energia la distribuitori (Electrica) sau consumatorii mari eligibili la cca 90 EUR/MW. Cărbunele cred că e la 35/MW si hidro la 11-12/MW. Nuclearelectrica este sub 9 EUR/MW. Este o lege care îi obligă să cumpere. Mai mult, au cantităţi minime. Cred că în jur de 5-9% din energia distribuită trebuie să fie din surse verzi. Evident, şi electrica şi consumatorii mari iţi transferă aceste costuri aşa ca subvenţia tu o plăteşti. Mai există şi o subventţe directă, de la buget cred ca cca 30% din investiţie  pe care tot tu o plăteşti. Şi există certificatele verzi. Ce sunt ele: Kyoto I a stabilit o medie de poluare. Cei ce sunt peste medie, plătesc o amenda anuală. Alţii sunt sub medie şi sunt recompensaţi prin dreptul de a emite certificate verzi. Ideea este ca dacă ai cumpărat certificate verzi, iţi "reduci" cota de poluare. Tranzacţiile se fac la bursă. Problema este că bursa s-a prăbuşit de cca 2 ani şi un certificat se vinde cam cu 20% din valoarea sa declarată. În concluzie România (tu!) pierde pe toate părţile. Câştigă aşa cum bine ai zis producătorul de turbine. În plus, în cca 5-15 ani turbinele trebuiesc dezafectate. Cine plăteşte ? Ce faci cu fierul şi betonul de pe câmp ?  Etc.".
Cred că aceia care aveau ceva entuziasme eoliene se vor mai dumeri şi o se placă doar peisaje cu mori din Olanda! În plus afacerea asta obturează investiţia necesară de la Unităţile 3-4 Cernavodă!
În plus le doresc ecologiştilor să revină la lumânare şi să facă frigul că pomii nu trebuie tăiaţi!

Am fost la doctoratul (fiabilitate) Danei Mladin (scuze pentru poze sunt cu telefonul!). Ea este din şirul deschis de mine de doctori în Inginerie Nucleară, de la Universitatea Politehnica Bucureşti. Sunt cred că cel puţin vreo 10 care mi-au urmat drumul şi mă bucur pentru că au doctorate serioase, cu lucrări ISI pe la cele mai bune reviste de Energie Nucleară. Aşa se mai aude de Piteşti şi de locul meu de muncă de acum numit Universitatea Politehnica Bucureşti. Am şi dat un răspuns polemic unui profesor hidraulist, care-i utilitatea tezei şi despre Fukushima. L-am revăzut pe un spectru, pe George Anescu, un tip cu care am şi un articol de fiabilitate, pe care l-am prezentat în '93 la Portoroz, Slovenia. A plecat apoi la Cernavodă, la simulator şi a pornit spre Canada. Am aflat că a ajuns, apoi prin Anglia, Cornwall şi acum este acasă, unde-şi face doctoratul la.... Ilie Prisecaru! Zice că o ia din loc după...drum bun!

Am început cartea lui Mihai Iovănel, Evreul Improbabil Mihail Sebastian: o monografie ideologică. Foarte documentată şi serioasă, dar m-a enervat siguranţa cu care-l face pe Sebastian homosexual, printre altele şi că Sf. Sebastian este sfântul homosexualilor. O fi avut omul probleme cu damele, mai ai eşecuri şi blegeli, mărturisite prin jurnal, dar că s-ar fi avântat în experienţe pidosnice nu prea reiese!

Luat de tâmpeniile cu Băsescu şi predicile lui de la amvonul Parlamentului, am uitat de meci. Conduce Barcelona cu 3-0 pe Milan, cu recital Messi, o spune Mirea Ş., tocmai din Germania! Însă foarte interesantă mi s-a părut Mona Pivniceru, faimoasa Ministră de Justiţie cu grai moldovinesc, o femeie extrem de inteligentă şi pe meserie, de aia o urăşte aşa prezidentul.  A insistat că nu este politician, ea rămâne magistrat, spre deosebire cealaltă Monă-Monică de la PDL. Dame ( pă englezeşte, doamnă fără titlu) Pivniceru se pare că va fi propusă la Curtea Constituţională. În fine apare un jurist de mare calibru acolo. Când o asculţi pe Mona îţi schimbi opinia despre mizeria în care se scaldă justiţia de la noi.

3 comentarii:

  1. Mona Pivniceru este cea care în urmă cu 2-3 ani, cînd s-au redus temporar salariile la bugetari (mai degrabă bugetivori) guița în numele unei așa zise asociații a magistraților, un fel de club de autoprotecție cum au și medicii (unde șeful Acăcăstoaiei scuză orice) că de ce să se reducă și la magistrați tainul ! Că ei sunt parcă în afara țării, ca și cei de la BNR, de altfel !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu care credeam că produci o chestie deşteaptă despre afacerea asta cu energie!
      Pe tine te freacă cât câştigă magistraţii, mult şi nemeritat, dar n-are legătură cu subiectul!

      Ștergere
  2. Al Gore e ala pe care l-a furat Bush jr ( modelul lui Basescu ) parca. Nu conteaza ca e sau nu fan al ecologiei. Eu inteleg si atasamentul tau pentru energia nucleara, dar dupa unele intimplari, care au dus la decizia Germaniei sa se desparta de mizeria asta, cred ca nu e rau.
    Dupa inchiderea citorva deja si inlocuirea lor cu eoliene ( foarte multe ) Germania produce si exporta mai multa energie ca inainte. Chiar daca frecventa unor mari catastrofe ( Cernobil sau Fukushima ) nu e mare, raul facut e imens. Noi stim ca tehnica o fi perfecta, dar mai stim ca oamenii nu-s tot asa de perfecti, iar o greseala de tehnica sau umana acolo nu se compara cu nimic.
    Pe linga Barca aseara, eu am vazut si discursul ( despre femei la conducerea PD ) al EBA la Strasbourg ! Fata asta seamana la prostie cu tata sau cu mama, se uitau aia la ea ca la tziganii cersetori din Paris. Macovei e numai rea, asta e si foarte proasta, iar Udrea e o combinatie. Frumoase sunt toate trei, nu !?

    RăspundețiȘtergere