miercuri, 6 martie 2013

Veşti bune şi proaste într-o zi de miercuri din martie


O veste bună a fost că Real Madrid i-a eliminat pe Manchester United. A contat şi că Nani a fost eliminat, pe drept, că Mourinho l-a introdus pe croatul Luca Modric, care a făcut jocul vieţii lui la Real Madrid!  
Bine că şi Petrolul s-a descurcat cu Iaşiul la Ploieşti. Să sperăm că au şi ei parte de o cupă europeană!

O veste şi mai bună este că a crăpat Chavez. Nu-i bine să te bucuri când mor unii, dar când dispar dictatori este o mare veselie. Chavez întruchipa cei mai rău în populism, era prieten cu Castro din Cuba şi economia venezueleană s-a dus de râpă. Sper acestui popor lideri normali!

O veste bună este şi că s-a renunţat la transferul clasei a IX-a la gimnaziu, adică la şcoala generală, de pe vremea mea! Ideea unui liceu cu trei clase era pur şi simplu stupidă. Justificarea abandonului şcolar în mediul rural este pur şi simplu cretină. Ciclul liceal este gândit în patru clase succesive, ideea asta tâmpită cu 3 ani de liceu era parcă copiată din mijlocul anilor '50, când, din raţiuni de URSS /bastion al păcii e!, se ajunsese la şcoala medie de 10 clase! S-a revenit la 11 clase şi din '69 la 12 clase. Unde şi-o fi făcut studiile acest Funeriu?

O veste proastă este că guvernul Republicii Moldova a fost demis prin moţiune de cenzură. În Basarabia sunt trei partide progresiste. PLDM Partidul Liber Democrat din Moldova, echivalentul PDL, dădea premierul, pe Vlad Filat. Ei erau în coaliţia pro-europeană cu  Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu (echivalent PNL) şi cu Partidul Democrat al lui Marian Lupu (aproximativ PSD). Ei au un adversar extrem de puternic în Partidul Comunist din Moldova, sprijinit de rusofoni şi de nostalgici. Am citit opiniile lui Ghimpu şi ale lui Vitalie Ciobanu. Ciobanu este supărat pe toţi, dar mai ales pe Ghimpu, care nu ştiu de ce îi provoacă asemenea supărări, pentru că PLM nu a votat moţiunea de cenzură. Dar la fel ca Ghimpu, îl acuză pe Vlad Filat care a fost principalul vinovat de scandalurile din coaliţie. PLDM a votat împreună cu PCM!!!! Să-l excludă pe Plahotniuc (PDM) din funcţia de prim vicepreşedinte la Parlamentului Moldovean. Şi cum orice greşeală se plăteşte Marian Lupu s-a aliat în moţiunea de cenzură cu PCM!
După cum se vede prostiile politice proliferează pe ambele maluri ale Prutului.

O altă veste proastă este că sunt ţări din UE care nu ne vor în Schengen, pe lângă Germania s-a alăturat Finlanda! Asta este chestiune care rămâne în suspensie. Acuza că este corupţie în România este valabilă, ce nu este valabil este bucuria unor proşti din opoziţia internă în frunte cu însuşi preşedintele Traian Băsescu! 

Citesc o carte de Manolescu cu încercări literare şi notaţii critice numită Poveşti pentru oameni mari. Mi-a plăcut mult o însemnare. V-o reproduc:
"G. Călinescu a distins, sub raportul tipologiei locale, trei clase: moldoveanul este "boem", munteanul e "mahalagiu", iar ardeleanul este "ţăran". Să disting şi eu trei categorii: romanticii, clasicii, barocii. cei dintâi sunt  vizionarii fondului nostru nelatin, daco-tracii, tradiţionalişti şi naţionalişti. clasici sunt mai ales moldovenii, aristocraţi, raţionalişti, galici, sincronici, moderaţi, comozi care călătoresc mult, friguroşi şi echilibraţi. baroci sunt bucureştenii, în general sudicii. balcanicii, veşnic agitaţi, nu-i găseşti niciodată acasă, dar ajung rareori mai departe de cafeneaua din colţul străzii. Romanticii scriu epopei rurale, clasicii, epistole, memorii sau eseuri, iar barocii, poezii gălăgioase şi sentimentale, pamflete şi articole de ziar."
Eu, cel puţin sunt din clasa mahalagiilor, după origine şi expresie publică, scrisă sau verbală. Asta după Călinescu. După Manolescu sunt mai mult sau mai puţin baroc!!???  

Primesc multă corespondenţă pe e-mail. Rezolv în primul rând pe cea care mi se adresează direct. Primesc multe virale. Le reţin pe cele cu călătorii pe care le transmit Adrianei. Una mi-a inspirat sejurul la St Johann in Tyrol! Mai le reţin alea cu nostalgii '60, Bucureştiul clasic şi amintiri româneşti, sau pictură.


6 comentarii:

  1. 1. Ce îți pasă ție că că Real Madrid a bătut pe Manchester sau invers ? De fapt echipele sportive de azi nu mai reprezintă o țară sau un oraș, sunt doar niște afaceri - aproape mereu dubioase.
    2. Și care e legătura între corupție (prezentă oriunde în lume) și Schengen ? Și cîtor români le pasă de Schengen ori de viza americană; 99,9 % nu au nici un interes pentru astea. Te-ai gîndit cine sunt cei din România care le vor în orice condiții ?
    3. Și cu Chavez ce ai ? De cînd e dictator ? Oare orice om care este contra dominației economice, politice și militare a SUA este un dușman al nostru ? Tu scrii ca și cum ai fi de la vreun birou de propagandă al SUA.Și nu înțeleg legătura legătura ta (chiar fanatică, fără urmă de spirit critic) cu liberalii. Expui mai degrabă idei de reacționar de sec. XIX. Iar Castro - cu toate defectele lui - a transformat Cuba dintr-o colonie-bordel-cazino a SUA (cum a ajuns acum și România) într-o țară independentă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1.De mă Sorine, îmi place fotbalul şi ca orice mahalagiu am preferinţe!
      2. De acord românilor care pot circula acum pe oriunde în Europa, nu le pasă de Schengen, asta pedepseşte pe camionagii!
      3. Acum să ştii că mă bucur când orice dictator dispare, atunci când s-a dus Marcos în Filipine m-am bucurat de parcă o belea Ceauşescu, era cu un an mai devreme hahaha...
      Iar cu Cuba o dai rău de tot în bară... Era şi este mai rău ca-n România, noroc că nu-i frig, nu mai reuşesc să produca trestie de zahăr sau n-o mai cumpără nimeni!
      Cred că de abia aşteptă să redevină ce erau până să-i blagoslovească Castro cu comunismul, o naţiune veselă cu dansatori de salsa, curve şi peşti şi angajaţi la tripouri şi cazinouri americane! Măcar atunci o duceau decent şi normal!
      4. Nu fii tembel cu şcoala, cred că-s bune 12 clase şi mai ales un liceu cu patru ani!
      Pot ieşi nişte tineri cu ceva în cap, oricum studii universitare fac la particulare! Aici ar trebui să se introducă o clasificare şi diplomele alea să valoreze cât o hârtie igienică!

      Ștergere
  2. Liceul cu 10 clase a fost din 1948 pînă în 1957. Am fost prima promoție cu 11 clase. Dar 12 clase mi se pare prea mult. Am două licee aproape de casă. Mă uit la elevi și văd o adunătură de pilangii, fumători, drogați, scandalagii, mitocani, curve.
    Păi cum să nu facă puradei dacă ajung și la 19-20 ani sau să moară drogate, așa cum cunoscut chiar eu ?

    RăspundețiȘtergere
  3. "Tu scrii ca și cum ai fi de la vreun birou de propagandă al SUA" ...subscriu la opiniile d-lui Demetrescu. De fapt articolele astea pe teme politice, amestecate "discret" cu teme "culturale" sunt asa de cusute cu ata alba, ca nici nu prea inteleg cui se adreseaza...; personal pe mine aproape ca ma insulta daca cumva mi s-ar adresa...(dar inteleg ca sunt scrise pt oportunitati de fotografii, si nu ca sa ma educe pe mine cum trebuie sa gandesc).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum tu mă pui pe gânduri! Rezonezi la cretiniile comuniste ale lui Demetrescu?
      Eu cred sincer că Venezuela a scăpat de un dictator, detest dictatorii, inclusiv pe Băsescu care este o caricatură tristă de dictator!
      Oamenii de stat împing o ţară înainte, dictatorii fac ce vor şi o trag înapoi, chiar dacă am un singur caz care a făcut finalmente bine economic statului Chile, adică Pinochet. Dar Pinochet rămâne absolut detestabil pentru că a produs represiuni politice şi oameni au murit, inclusiv Allende!

      Ștergere
    2. personal nu-l simpatizam pe chavez, dar nu era dictator! Oricati bani a bagat acolo CIA (pt. petrol), el ar fi castigat alegerile oricand. Toate personalitatile credibile au confirmat constant ca drepturile omului si lib presei erau superioare chiar comparat cu US. Chestia asta cu "bunastarea" (a cui?) drept indicator de "democratie" e o mizerie inventata de propagandisti. La fel si etichetarea cu adjective gen "comunist", "dictator", "redistribuire" sunt tot mizerii propagandistice. Si in ciuda la toti dolarii platiti de cativa bilionari jegosi unor jigodii politice republicane, discursul asta abject nu mai are priza nicaieri; francezii au pus 70% taxe la milionari, atentie la US si BO! (a trecut vremea "ismelor" -comunism/socialism; justitia sociala vine de la morala crestina si chiar de la democratia greaca).
      Cand, "fara umbra de spirit critic" spui ca ce scrie Demetrescu sunt doar "cretinii comuniste" nu cred ca poti fi ONEST, ci poate doar iti servesti interesele.
      Iar ca sa-l compari be Pinochet cu "bolivarianul" chavez e chiar super-deplasat...

      Ștergere