vineri, 5 aprilie 2013

Au înflorit zarzării la Politehnică

Astăzi dimineaţa am plecat ca de obicei spre Bucureşti cu tot inconfortul asociat. Noroc că am Dilema veche, pe care o devorez cam jumătate din ea, până la paginile de mijloc cu tema săptămânii.
La AFI după ce îmi iau un Starbuck tall zăbovesc la patinoar. O altă puştoaică frumuşică exersează, iar antrenoarea plictisită, stă pe marginea patinoarului, încălţată şi ea cu patine şi-i dă puştoaicei indicaţii. Îi mai lipseşte doar ţigara!
La curs scot un student să facem nişte aplicaţii, răspunde mulţumitor şi-i reamintesc că a reuşit la lucrare doar de un 5!
Când ies din clădirea Energeticii descopăr cu plăcere că deja au îmbobocit şi dau în floare zarzării şi vreau să împart cu dumneavoastră venirea Florarului!
La Politehnică este mare sărbătoare! În Holul mare a clădirii lipite de Rectorat se desfăşoară Polifest, un festival al acestei mari universităţi. Acum realizez că Universitatea Politehnica este singura care are aerul adevărat de campus american, cum am văzut acum 18 ani la University of Illinois, Urbana Champaign. Văd figurile relaxate şi strălucitoare ale studenţilor, cei de la Electronică şi de la Automatică şi Computere  au şi nişte roboţi, ei sunt cei care pot să arate ceva. Observ că au apărut Facultăţi noi, cea de Inginerie Medicală, faimoasa Mecanică Agricolă (atomică, secretă cum miştocăream noi pe săracii noştri colegi) a devenit Ingineria Sistemelor Biotehnice, Metalurgia este acum de Ştiinţa Materialelor, iar TCM şi Mecanică au denumiri mai pompoase!
Am urmărit puţin şi prezentările unor studenţi la concursul de proiecte, totul este relaxat şi lumea este veselă. Am văzut şi standuri ale unor firme prestigioase pornite la vânat de viitoare genii tehnice. 
Nu mi-e ruşine că am absolvit această şcoală superioară bună, absolvenţii sunt foarte bine apreciaţi şi afară!
M-am revăzut cu Gigi Simion şi am început să ne ciondănim pe tema dreptei. El mă acuză de fariseism, cum pot fi de dreapta dacă sunt sărac! I-am replicat că şi Iuliu Maniu şi Mihalache nu erau bogaţi, dar replica lui a fost că nu erau în interbelic dreapta, că PNŢ era de centru stânga, dar oricum Maniu era un conservator, cu opinii clare de dreapta. A intervenit şi un domn care ar fi trebuit să ţină un curs în amfiteatrul unde stăteam, dar lipseau studenţii. Domnul în cauză este profesor de limbă şi  civilizaţie engleză. Şi domnia sa releva că naţional liberal nu sunt azi compatibile, nu l-am contrazis, însă aici este vorba de moştenirea istorică  cu nume cu tot al unuia din cele mai vechi partide liberale europene. Nici liberalismul american al democraţilor şi conservatorismul republican nu sunt echivalente pe plan european, dar asta-i altă poveste! Nici partidele noastre nu au doctrine foarte clare. Până una alta PSD rămâne un partid de centru stânga, mai ales acum când este condus de un tânăr de 40 de ani, fără legăturile cu criptocomuniştii care infestau şi-l mai infestează încă. Dreapta este tradiţional în România PNL, chiar dacă sunt voci partizane care nu mai recunosc asta, sunt mai ales experţii în Brătianu, culeşi de pe la gazete mercenare care navighează în ape mai tulburi decât era Râul Doamnei! Oricum cea mai bună şi promiţătoare perioadă postdecembristă a fost a guvernării peneliste a lui Tăriceanu. Argument ar fi cu dreapta fără oameni cu avere şi cu conducerea PNL de către  Crin Antonescu, care nu este un om cu avere şi nici cu afaceri. Dar şi aici vor sări unii cu Antonescu aşa şi pe dincolo. Îi las pe cei care cred în valorile de dreapta să fie măcar în stare să le definească!
Dar oricum au înflorit zarzării şi a venit primăvara!
Privind pe geamul autocarului la întoarcere văd un peisaj cu totul deosebit faţă de montajele cu România de vis, cu peisaje cu munţi abrupţi, cu văcuţe şi mioare, probabil realizate de conaţionali nostalgici, emigraţi. Ce vezi pe marginea autostrăzii sunt munţi de gunoaie, lucru ce denotă doar nesimţirea gospodarilor de la drumuri şi mai ales din zonele din marginea Piteştiului. Ar trebui ca salubritatea oraşului să se ocupe şi de terenurile virane infestat de peturi şi gunoaie! 
Dar
este bine că a venit primăvara!

3 comentarii:

  1. Ce spui azi imi place; sunt de acord cu tine.

    RăspundețiȘtergere
  2. ........sau cum ar "spune" bardul nostru oltean: Au innebunit salcamii, de atata primavara.......
    Sa fie primita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Noroc c-au inflorit zarzarii de la Politehnica ca sa stim cum stam;daca rupem o crenguta inflorita s-o daruim unei fete,cu mana stanga,suntem de stanga si de dreapta daca o rupem cu cealalta mana.Sper sa reziste zarzarii ca sa stim cum stam !Uite asa pot fi verificati politicienii in amalgamul nostru politic!

    RăspundețiȘtergere