luni, 1 aprilie 2013

Cine moare de grija dreptei?

Am văzut aseară documentarul dedicat monseniorului Ghika şi mi-am dat seama din nou că a existat o elită românească, citind şi mărturia condensată a lui profesorului şi veteranului antisovietic Radu Mărculescu (pe net este şi un foarte onorabil şi tânăr profesor american de computere). Noi pe aceştia nu i-am prins, pentru că eu sunt născut în 1949 şi atunci înfundau puşcăriile de exterminare. Cine a scăpat, a încercat după '64 să scape din raiul comunist! Aşa că după '90 am văzut puţini oameni de dreapta, anticomunişti, foşti membri marcanţi de partide naţionale, nu ai antinaţionalului pecere! 
L-am cunoscut şi admirat pe Conu' Alecu Paleologu. Era un adevărat monument de conservatorism de genul monarhiştilor de descendenţă aristocratică franceză. Mi-a plăcut şi atitudinea conservatoare a lui Horia Roman Patapievici, minus unele derapaje cumva arogant snoabe cu sistemul cenzitar! Singurul conservator liberal care ne bucură şi azi pe care-l cunosc de la radio BBC, dinainte de '89 mai este Conu' Neagu Djuvara. Astfel de oameni erau pe vremuri elita românească intelectuali, unii cu avere, profesori la Universitate, militari de carieră, industriaşi, avocaţi, magistraţi, politicieni, funcţionari superiori. Ei constituiau dreapta românească, chiar dacă şi descendenţi din os domnesc deveniseră oameni de stânga, prinţi roşii!
Resturile supravieţuitoare ale lumii de ieri, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Ion Puiu, Radu Câmpeanu, Ionescu Quintus au refondat cele două mari partide interbelice Partidul Naţional Ţărănesc (Creştin Democrat) şi Partidul naţional Liberal. La aceste construcţii politice au aderat entuziaşti şi tineri care acum sunt lideri ai PNL, pentru că, din păcate, politicile eronate de cadre ale PNŢCD l-au trimis spre în istorie. Ce funcţionează azi sub acest nume este o glumă proastă prin aşa zisul său lider şi prin cei doi indivizi extrem de dubioşi care ar reprezenta acest partid aici la Piteşti. Mărturisesc că prima mea opţiune politică în ianuarie 1990 a fost PNŢCD. Am renunţat la el pentru că am avut imense dezamăgiri provenite din iluziile mele livreşti şi că mă simţeam mult mai aproape de PAC, partidul condus de Nicolae Manolescu. Am militat şi am fost vocea singulară la întâlnirea PAC la nivel naţional din noiembrie 1996 să fuzionăm imediat cu PNL, după catastrofa electorală, ceea ce s-a întâmplat în 1998. Sunt deci de dreapta, cel puţin  după doctrinele promovate de aceste partide.
Pentru multă lume impertinenta manevră  a PD de a face peste noapte trecerea la Popularii Europeni a intrigat şi a fost privită cu neîncredere de majoritatea populaţiei. De fapt lozinca lui Băsescu. ajuns deja preşedinte a fost lupta împotriva corupţiei instituţionalizate de  fosta guvernare PSD, care a atras pe foarte mulţi şi care au trecut peste demagogiile şi ticăloşiile comise din vremea CDR.  Şi aşa PD, ulterior devenit PDL, prin migraţia unei bucăţi din PNL s-a declarat un partid de dreapta. Dar ce dreaptă! Pentru că PPE fiind situată mai la dreapta decât Internaţionala Liberală, ALDE care se situează mai la stânga.  Este adevărat că în acest partid au ajuns şi tineri respectabili cu opinii de dreapta, precum descendentul Toader Paleologu, sau Sever Voinescu. Dar să fim serioşi PD a fost fracţiunea FSN-ului cripto comunist, mai pragmatică şi îndreptată spre viitor, ai unor acomodaţi, aşa zişi tehnocraţi. Ţineau în 1992 ca să se numească ei FSN şi nu halca mult mai mare rămasă cu Iliescu. Deci partidul a fost fundamental de stânga, mai reformat. Ironia sorţii face ca Petre Roman liderul şi fondatorul său, răsturnat şi trimis în uitare să fie azi deputat liberal. Ei bine, vectorul dreptei a devenit, cel puţin vocal şi absolut ipocrit, preşedintele Băsescu! Ei bine acest individ care prin nimic nu a arătat că are vocaţie de dreapta l-a pus pe Cristian Diaconescu, un epitom al oportunismului, un om care nu a activat decât în formaţiuni de stânga, duios mângâiat de jurnaliştii locali ca fiu al Argeşului (mai sigur parcă este de sorginte musceleană, din Stâlpeni) să fondeze Mişcarea Populară, care ar trebui să coaguleze dreapta.
Meditaţi un pic la Monseniorul Vladimir Ghika şi uitaţi-vă Traian Băsescu!
Este el un om de dreapta, moare el de grija valorilor conservatoare, privind familia şi societatea?
În niciun caz!

7 comentarii:

  1. E cam complicat pana si trecutul -inceput al nostru din 89,deja. Au trecut totusi 23 ani...Sa nu uitam totusi prietene ca FSN ul a trebuit sa apara,spun asta dupa atatia ani.Eram chiar toti comunisti ( cu carnet sau nu,eu numai asa am putut fi sef de fca apoi director ,stii bine...ce sa fii facut sa fi refuzat,de ce ? ),un fel de a zice,nu putea sa ia conducerea tarii niste asa zizi "vechile partide ",vechile partide dupa o intrerupere de 40 ani ??? Asa a fost si in URSS,sa le dea pamantul inapoi dupa ...declaratiile vecilor...dar trecusera 70 ani,hai,ca deja erau gluma. PNL,PNTCD,erau niste partide uitate de istorie,cativa mai traiau din ei,sau aveau 5-10 ani cand am fost luati de valul comunist-obligatoriu,deci peste 50-60 ani,aiureli,,,TREBUIA la tranzactia din 89 ,dupa mine,sa fie intermediar FSN-din pascate. Si a fost,cu voturi de 60-80% pentru mos Iliescu fara benere fara reclame,ce vrei mai mare necesitate ??? Degeaba fluturam noi acum alte idei. Ulterior cand P.Roman a creeaiat PD-ul,un baiat de familie cu 5-6 limbi straine cunoscute la perfectie,nu a reusit ,din pacate profesorasul in cativa ani buni sa treaca pragul de partid de 7-10% iar el ca viitor presedinte al tarii a avut o prestatii penibile ca si Vadim... Vrei nu vrei FORTA la PD a venit cand a venit Basescu,poti sa te dai si peste cap EL A FACUT totul,sa unit cu PNL,cu PSD sa nu uiti colega si a facut ce a facut pentru 10 ani,bun rau o sa vedem prin comparatie dupa Pontache-Cacarau... cum de altfel facura si astia azi...hai,la revedere e cam tarziu...d.marcu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dorule nu bate câmpii!
      Dacă vrei polemică, argumentează de ce Băsescu ar reprezenta dreapta!
      Eu am spus motivele pentru care el nu poate fi de dreapta!
      Este doar un demagog populist cu idei care duc tot timpul spre extremisme nesănătoase!

      Ștergere
  2. Adevarata DREAPTA este CACARAU+DAN VOICULESCU!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să avem rezon!
      Nu mi se par acceptabile astfel de porecle mizerabile nevalidate, dar inventate de mizerabilii cărora nu le pute numele Băse...scu!
      Este dovadă de inteligenţă să foloseşti o mizerie în loc de numele vinovatului Antonescu?
      Această poreclă arată cât îi duce mintea pe unii frustraţi, din cauza numelui parfumat al idolului lor, care, săracu' are mai multe probleme acum tulburările de personalitate, se crede v'un Dumnezeu!

      Ștergere
  3. Din pacate pentru noi, Domnul Doru a facut o prezentare a unei palete a realitatii noastre.Si nu cred ca bate campii. Suntem o amestecatura extrem de variata, fara principii; Cred ca de asta suntem asa cum suntem. Restul....ce exprimi tu in general e o teorie frumoasa, catre literatura; nu mai cred in teorie, se vede treaba ca ne omoara practica si interesele celor care se pun in frunte, uitand imediat ce au fost alesi ca au fost pusi acolo sa faca intai treaba pentru tara si apoi pentru ei. Dar si asta e o teorie...Care sunt principiile doctrinare ale USL? Le poti descrie? Ca PDL-ul am vazut cum e... Astia cum sunt? Eu cred ca sunt LA FEL!!! Si din pacate sunt cum suntem noi!!! Astia suntem noi si ne meritam viata pe care o avem cu bune si rele mai ales!
    Stii, nu mai vreau sa-i vad pe politicieni ranjind si nici macar zambind la televizor si improscandu-se intre ei. Imi provoaca sila. N-au decat sa ranjeasca, sa cante, sa danseze, sa barfeasca la mama lor acasa. Dar cand ies sa vorbeasca despre tara, despre politica, despre administratie, vreau sa-i vad seriosi si responsabili; sa spuna ce fac pentru noi in mod concret, nu ce a sau n-a facut celalalt (ceilalti) Pana atunci , mi-e o scarba!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu unul am indoieli mari de PNL,cred c-au fost cei mai oportunisti din '90 pana acum ;adevarata fata o arata in zilele noastre cu Voiculescu si enigmaticul Crin-???(vezi stampila pusa lui Quintus de colaborator).Pana acum pe n-au facut nimic;doar afaceri dubioase.La cate PNL-uri au fost nici ei nu mai stiu cum se numesc.Dupa mine Horia Rusu a fost singurul PNL-ist.Pacat ca s-a dus.

    RăspundețiȘtergere
  5. PNT-daca mai traia 2 ani COPOSU faceau ceva pe dreapta,dar asa cu Milica si Victoras C.sau desfiintat;oricum era un partid de rezerva la guvernare in trecut.Daca ei se certau inca pe functii cand luase puterea Nastase ,ce sa mai spui!Ceilalti taranisti traiau din iluzii si amintiri ca si acum in 2014.PAC-ul a fost cel mai frumos vis al multor romani;la vremea respectiva erau acolo oamani integri si ,dar surpriza si aici si-a bagat cineva coada.Primul care a comis-o a fost Manolescu cu punerea pe lista a unor primari "ciudati",iar apoi domn Milica l-a numit consilier prez. pe fiul Zoei P.(NEPOTISM).S-au retras discret Blandiana,Liiceanu,Adamesteanu etc.Plesu care-i curat dar mai lent a ramas parca ministru de externe,iar domn Dinescu a stat pana si-a luat conacul fara acte.Si asa am pierdut cred ca ultimul tren.

    RăspundețiȘtergere