joi, 23 mai 2013

Opinii politice şi culturale în răspăr




Răspuns prietenului Valeriu Fe!

Dragă Valeriu,

Eu sunt un suporter al USL fără mari iluzii!

Ştiu care sunt defectele celor doi lideri, dar şi calităţile acestora!

De exemplu Ponta poartă povara unei acuze de plagiat! 

Chestiunea este extrem de discutabilă, atunci când ea poartă amprenta unei încărcături politice. Nu am de gând să-l scuz, dar am auzit pe nişte surse că cel plagiat era de fapt între îndrumătorii care au folosit referatele lui Ponta în cartea scrisă mai repede decât teza lui Ponta, nu ştiu dacă este adevărat, dar poate fi rezonabil, dacă acela nici nu a fost afectat că ar fi fost plagiat, de fapt cei din care s-a plagiat au declarat invers! Că nu! Dar şi asta poate fi de tipul interesului şi al politicii! Că este sau nu adevărat, asta este cu totul altă poveste!

Oricum m-a amuzat iritarea lui Mircea Vasilescu, redactorul şef al Dilemei Vechi pentru că Parchetul a dat NUP la acuza de plagiat. Era culmea că tocmai Parchetul să devină şi oficiu de expertiză academică!
Cât despre Crin Antonescu cred că nu există om politic mai calomniat, mai murdărit de jurnalişti mercenari, mai contestat de anumiţi intelectuali vanitoşi şi aroganţi.

Un individ care stă două ore de vorbă cu unul din cei mai respectabili analişti americani, George Friedman, directorul Stratfor, nu cred că este chiar un terchea berchea!

Apropo, cu Ponta şi cu Băsescu Friedman a schimbat amabilităţi de 20 de minute, deci americanul ştie în plus că Antonescu este candidatul cel cu cele mai mari şanse să ajungă preşedinte!

Are şi Antonescu declaraţii proaste şi nesocotite, exploatate la maximum de adversari: că pot fi înlocuiţi judecătorii CCR, că adversarul la preşedinţie este State Department!

Antonescu a făcut însă greşeala de neiertat să-i înfrunte pe vanitoşi gen Pleşu sau Liiceanu pe terenul dezbaterii intelectuale, unde ei şi alţii la fel se cred stăpâni absoluţi.

Încruntările lui Andrei Pleşu sunt contrazise de antropologul Vintilă Mihăilescu, în aceeaşi Dilemă Veche în problema lucrului în echipă. O creaţie de tip literar artistic este în majoritate covârşitoare opera unui singur autor, o cercetare ştiinţifică, chiar şi-n domeniul ştiinţelor umane poate fi rezultatul unei activităţi de echipă, având în frunte un magistru coordonator.
Cred că opiniile privind politica, subliniez politica, nu altă zonă de dezbatere, a acestor intelectuali care au ocupat centrul atenţiei culturale sunt la fel de bune sau proaste cu ale majorităţii românilor cu bun simţ. Am observat că se pot înşela la fel de grav cum se pot înşela şi alţii care nu prezintă aceste pretenţii.

Cum am remarcat cu multă obidă, că vanitatea şi aroganţa unora care au pretenţia că dacă au devenit scriitori şi au fost publicaţi opiniile lor sunt absolute, devin adevărate şi de necontestat!

Am văzut cu tristeţe cum este calomniat înjurat şi detestat un mare poet, curajos şi onest precum Mircea Dinescu pentru că dovedeşte şi talente de chiabur şi de negustor! De cine? De nişte derbedei care scriu şi versuri proaste sau texte de aruncat la coş pe motivul că acum poţi publica mai uşor, nu mai este cenzură şi devii instantaneu scriitor, când tu nu eşti decât un scârţa scârţa pe hârtie, bloguri, internet! De nişte frustraţi, roşi de invidie că nu sunt în stare nici măcar să scrie o frază de luat în seamă, sau un vers mai acătării!

Pe vremuri  puteai scrie versuri proaste şi texte tâmpite şi ticăloase doar dacă lăudai Partidul (PMR, PCR, UTM, UTC, etc.) sau Conducătorul! Acum poţi scrie imbecilităţi şi te promovezi pe la ICR şi prin străinătăţuri, pe bază de găşti şi interese de bisericuţe! A dispărut cenzura bunului simţ!

Şi în cultura română este o inflaţie de non valori cum se remarcă abundenţa de emisiuni televizate care sfidează buna creştere!

Degeaba se agită  unii prin aceeaşi Dilemă veche, este clar că acum ne lipsesc nişte modele publice incontestabile!

6 comentarii:

  1. Te "sustin",cum se zice acum, cu o mica remarca. Antonescu are perfecta dreptate , pina State Department nu aude fraza cu "marele licurici" n-are nici o sansa. Si daca a stat doua ore cu Friedman, poate se lasa si circumcis. Deh ! Igiena licuriciului e importanta !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai,colega, aprecierea ta despre Crinache precum ca a stat cu Friedman doua ore si cu Basescu si Ponta doar 20 min este ,dupa mine, cel putin hilara.. Depinde ce au vorbit in alea doua ore : poate a tras un pui de somn ,poate au jucat un pocheras sau sigur poate Crin a vorbit in engleza FARA TRADUCATOR si de aia a durat atat de mult. Asa vrei sa-l aperi pe acest neica nimeni care a stat in espectativa 20 ani in Parlament fiind campionul absolut al absentarii si de-odata si-a dat seama ca are dictie,poate vorbi lejer in plen si si-a tras atunci de-o gasca.? Si iata-l ! ,,,,dar e gol-golut prin interior ,nici macar golan si inteligent ca Basescu nu-i. Mi-aduc aminte un caz din Mehedinti. Stanisoara cu care am fost prieten apropiat a intrat in gratiile lui Base la inceputuri de a ajuns ulterior consilierul lui si chiar min armatei romane...( cu cazul ala grotesc de furt de arme...) El s-a bazat in perioada PDL ista pe foarte mult pe colegii din liceu pe care i-a promovat la cele mai inalte nivele ce au depins de el. A promovat si pe un anumit BALU ,om care scoate doua cuvinte pe ora ( pe care il cunosc : sora lui este colega de doctorat cu fata mea in SUA Pensilvania...), care a ajuns la un moment dat min adj la armata sau reprezenta armata pe Romania. Stanisoara nu a putut merge in SUA ( nu mai stiu,plecase de la carma armatei...nu stiu ) si a mers fostul sau coleg de liceu BALU sa se intalneasca cu omologul american celebrul min al apararii ( imi scapa numele ) Au trecut cativa ani buni si astazi stau si ma gandesc cu glas tare : CE AU PUTUT VORBI CEI DOI ? Ce a putut zice acest Balu in fata maretiei lui Ramested sau cum dracu il chema ? Asa si cu Crinache al tau,ai aflat ce dracu a zis el lui Friedman in doua ore ? Nu o sa afli nciodata...e secret de stat. doru m

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa cum am mai spus,tot la tine,Antonescu trbuie sa deschida multe usi la Cancelariile Occidentale,ptr.VIS !In fata lui Friedman a stat mai mult,deoarece a dat un extemporal,ca la scoala sau la militie !!!Probabil daca scria o teza,dura o ora,si atunci sa vezi comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Amuzant de tot ! Rumsfeld avea "maretie", cam tot atit sau chiar mai putin decit sefu Bush ! Eu cred ca s-a potrivit perfect cu Balu asta, dar nu vreau sa-l jignesc fara sa-l cunosc pe Balu !

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragă Joe,
    Bați la porți deschise. În mare parte îți împărtășesc opiniile. Mă revoltă însă faptul că tolerezi printre corespondenții civilizați, pe care-i citesc cu plăcere pe blogul tău, un individ al cărui limbaj este departe de a putea fi caracterizat ca decent. Nu am nimic împotriva celor care au alte opinii pe care și le pot expune pe blogul tău. Dar nu pot accepta printre corespondenții tăi un individ grobian, cu limbaj de mahala, care face notă discordantă cu civilitatea restului corespondenților. Dacă insiști să-l păstrezi printre corespondenții tăi, măcar pune ...., acolo unde o ia razna.

    RăspundețiȘtergere