joi, 23 mai 2013

Simfonia a IX-a


Astă seară Filarmonica Piteşti a pregătit concertul aniversar care marchează 6 ani de muzică simfonică la Piteşti. 
Filarmonica s-a pregătit asiduu pentru acest eveniment, punându-şi toate forţele la lucru. 
Vara Anotimpurile de Vivaldi cu Mădălin Sandu
Concertul a fost deschis în formula restrânsă a orchestrei de coarde condusă de dirijorul Tiberiu Oprea care a interpretat partea din Anotimpurile lui Vivaldi, care se potriveşte cu sezonul, adică Vara, avându-l ca solist pe violonistul Mădălin Sandu. Postul de concertmaestru a fost suplinit cu succes de tânăra şi frumoasa violonistă Elena Popa. 
Ionuţ Mardare şi Concertul pentru fagot şi orchestră de Weber
A urmat fagotistul filarmonicii Ionuţ Mardare cu Concertul pentru fagot şi orchestră de Weber. 
Paul Oneci şi Rapsodia ungară de D. Popper
Prima parte a concertului s-a încheiat cu Rapsodia ungară pentru violoncel şi orchestră de David Popper avându-l ca solist pe Paul Oneci prim violonist al Filarmonicii piteştene.
Tiberiu Oprea cu mine înainte de Simfonia a IX-a
A urmat pauza şi apoi evenimentul stagiunii şi o premieră pentru Piteşti. Dirijorul Tiberiu Oprea şi Orchestra Filarmonicii din Piteşti ne-au oferit Simfonia a IX de Beethoven. Pentru realizarea acestei capodopere au fost mobilizate forţe din vecinătate, corul Euphonia al Filarmonicii din Râmnicul Vâlcea, soprana Sorin Munteanu, mezzosoprana Antonela Bârnat, tenorul Marian Someşan şi basul Lucian Ioniţă.
Simfonia a IX-a
Trebuie să vă mărturisesc că am ascultat pentru prima dată această capodoperă beethoveniană în concert. Este foarte rar interpretată din cauza mobilizării de forţe necesare pentru a fi transpusă scenic.
Am fost copleşit de geniul beethovenian şi am ascultat-o cu multă atenţie şi concentrare. În momentul de faţă, când redactez această cronică reascult Simfonia a IX-a pe You Tube.
Doar ascultând-o complet îţi poţi da seama de forţa şi geniul beethovenian. Fiecare parte este distinctă, având pasaje orchestrale unice, dar devine copleşitoare atunci când instrumentele se combină şi completează cu vocea umană în Recitativul final. Această parte este probabil, cea mai frumoasă pagină muzicală creată de geniul uman. Şi când te gândeşti că această simfonie a fost dirijată de Beethoven complet surd, care ar fi vrut să interpreteze toate instrumentele. 
Măreţia muzicii te face să-ţi dea lacrimile de fericire şi emoţie.
Interpretarea acestei extraordinare pagini muzicale a arătat din plin limitările Sălii Sindicatelor şi posibilităţile orchestrei noastre.
Dar, în orice caz,  melomanii piteşteni au aplaudat frenetic efortul depus de dirijor, orchestră, solişti vocali şi cor.
A fost o mare bucurie să ascultăm simfonia a IX la Piteşti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu