luni, 16 septembrie 2013

Despre festivalul Enescu, Roşia Montană şi nu numai

Sunt aici adunate multe subiecte pe care nu le-am abordat, dar le semnalez acum.

Festivalul Enescu

Septembrie la fiecare doi ani, transformă Bucureşti într-o capitală a muzicii. Anul ăsta s-au organizat spectacole şi-n alte oraşe ale României.
Dar cel mai important lucru legat de festival este faptul că acum este accesibil pe net. Am menţionat despre spectacolul de muzică şi teatru cu John Malkovich. Am audiat şi văzut pe enescu.tvr.ro concertele marilor orchestre internaţionale, dar şi concertele de a Ateneu cu Orchestra de Cameră din Lausanne cu Christian Zacharias şi cu mult Mozart. Am acum ocazia, pe care o recomand şi prietenilor să audieze Festivalul Enescu, stând confortabil acasă. Chiar renunţ la transmisia în direct de pe TVR pentru că aşa parcă imaginea este mai bună pe computer şi sunetul are acurateţă şi îl proiectez pe displayul televizorului având căştile şi nu mai deranjez cu sunetul muzicii pe alţii.

Roşia Montană

Roşia Montană a devenit cel mai fierbinte subiect. Mă întreb ce l-a condus pe primul ministru Ponta să promoveze acest proiect?
Subiectul este vechi de 16 ani şi a fost contestat de USL, când era în opoziţie.
Nesiguranţa primului ministru a declanşat o opoziţie vocală în stradă. Protestele străzii l-au determinat pe Crin Antonescu să declare că va vota împotriva acestui proiect şi după el întregul PNL. PSD s-a simţit trădat şi a trecut la reacţii ale unor cunoscuţi critici ai alianţei cum este domnul Rus, unul din indivizii care a contribuit esenţial la perpetuarea lui Băsescu la preşedinţie. Nu cred că era cel mai indicat şi credibil să facă  declaraţii.
În contra-reacţia demonstraţiei din Piaţa Universităţii contra proiectului a apărut acţiunea minerilor de la Roşia Montană, care-i cereau lui Antonescu să vină acolo şi să le dea locuri de muncă. Acţiunea mi-a dat impresia că-i organizată de PSD şi iată că Ponta, cel care este responsabil de locurile de muncă i-a scos pe mineri din subteran.
Opinia mea este că Antonescu a reacţionat corect şi Ponta greşit. În ciuda sondajelor realizate de alde Sociopol, institut afiliat SRI, PSD este în prăbuşire de încredere şi probabil Antonescu în creştere. Chiar dacă nu există o majoritate ecologistă proiectul dă neîncredere pentru că foloseşte cianuri, adică otravă în procesul tehnologic. Pe de altă parte, promovarea lui stârneşte suspiciunea unor interese obscure şi a mituirii unora de la putere. 
În context, s-a dovedit că anumite organizaţii media s-au vândut firmei de exploatare, aruncând acuza murdară că protestatarii ar fi mituiţi de diverse oengeuri, banc penibil inventat de Putin în Rusia, când acolo se protestează.
Că Ponta iese rău este evident pentru că nu are o poziţie fermă de sprijin a proiectului, dar şi alţii se dovedesc incompetenţi. Se observă că alegerea lui Daniel Barbu la Ministerul Culturii este nefericită, a dat verde la acest proiect, a pus sub semnul întrebării Festivalul Enescu. USL şi mai ales PNL ar trebui să scape mai repede de acest ministru!
Am observat că unii vor să scoată un profit din acest protest. Protestatarii sunt în majoritate tineri educaţi care sunt scârbiţi de un anumit tip de a face politică. Doamna Alina Mungiu Pippidi se agită să mobileze protestul în vederea constituirii unei alternative politice. Cu tot respectul pe care i-l port nu cred că protestul este copt pentru înfiinţarea unei iniţiative politice. Sunt câţiva lideri informali, precum Claudiu Crăciun, Nicuşor Dan, dar până la a deveni o alternativă politică mai este drum lung. Oricum dacă s-ar constitui ar fi mult mai credibilă decât Mişcarea Populară care gâfâie, Acţiunea microscopică a lui MRU sau altele. Cea mai dificilă problemă este constituirea unei structuri naţionale, am trăit experienţa Partidului Alianţei Civice şi ştiu ce vorbesc! 
Nici alte partide nu stau mai bine. PDL care a susţinut proiectul, în opoziţie va vota contra lui. Nici Băsescu nu stă mai bine, ca susţinător al acestui proiect. L-au huiduit unii la serbarea de comemorare a lui Avram Iancu şi încrederea fabricată în institute de sondare se duce dracu'!
Şi o rectificare normală, proprietăţile lui HRP şi Mihăieş sunt de câte un metru pătrat, din solidaritate cu activiştii Alburnus Maior, contra proiectului Roşia Montană. Celor doi intelectuali le prieşte aerul de acolo!

Rusia lui Putin

Un prieten mi-a atras atenţia asupra unui articol al lui V. Tismăneanu care-l privea pe Putin. Articolul a apărut pe contributors, platformă pe care n-o urmăresc. În genere îi urmăresc pe Volodia T. în EVZ şi mi-e de ajuns! Sunt de acord cu ce scrie despre Putin. Acu' mult timp, prin perioada finalului lui Brejnev, prin 82-83 l-am întrebat pe Ducu Stoica, om cu experienţă sovietică multă la Dubna, despre succesorii lui. El era foarte pesimist, spunea că cei care urmează nu mai au nicio iluzie, sunt tipi plini de dispreţ pentru compatrioţi şi că va fi mai rău! Prevederea lui s-a adeverit clar în vremea lui Putin, kaghebiştii au privatizat comunismul şi acum dispun de această ţară imensă cum vor ei. Sunt aceia pe care-i detectase Ducu, cu o mentalitate excepţionalistă, de salvatori de patrie dar cu o incredibilă aroganţă şi lipsă de scrupule. 
Şi în România colegii securişti au realizat aceeaşi privatizare a comunismului, sunt extrem lacomi şi nesimţiţi, ei au fondat capitalismul de cumetrie, la umbra lui Iliescu şi acum s-au încolonat în spatele lui Băsescu. Puterea lor nu este aşa de mare ca în Rusia, dar au visat că o să pună cizma pe grumazul românilor.
Fraieri intelectuali li s-au alăturat, iar experimentul social 2010-2012 le poartă amprenta.
Un imbecil de diplomat rus era enervat de intervenţiile britanice la G20 şi s-a răţoit la insula asta mică. Nu pot decât să mă bucur la reacţia lui Cameron! Anglia şi Marea Britanie au inventat aproape tot ce este bun azi în lume social, politic, sportiv! Iar dobitocul rus uită că Marea Britanie era un imperiu după 1918 care ocupa un sfert din lume cu Canada, Australia, Noua Zeelandă, jumătate din Africa, şi tot sub-continentul indian! Cine este atunci mai mare?

Fotbal
Aseară m-am chinuit cu Petrolul. Joacă prooooossssst! A bătut chinuit cu 2-0 pe.... Chiajna!!!! 

Mai este mult până departe, dar dacă Bot'şeniul nu scoate un punct  Petrolul rămâne pe ...primul loc în clasament!

6 comentarii:

  1. Festivalul Enescu,putin mediatizat,la ce valoare are.Eu nu inteleg de ce USL-ul s-a bagat in daca era un mort de atatia ani?!!Daca Petrolul avea ,acum avea maximum de puncte si era pe primul loc detasat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cine nu-si poate exploata propriile resurse, pierde intotdeauna. La Rosia montana se pune problema alegerii intre dracu si frate-su. Daca nu exploatam pierdem, daca exploateaza ei, pierdem... Marea Britanie a fost.... acum e al 51-lea stat, cu guvernul pe Wall Street. Putin e un dobitoc, e chiar porc, dar el si ai lui isi exploateaza propriile resurse, d-aia isi permite sa fie porc cu ceilalti ...

    RăspundețiȘtergere
  3. a. Intai citeste Tweeterul lui Putin din NY Times. Si apoi da-I dreptate lui Tismaneanu. Sau citeste / asculta analisti si filozofi americani contemporani pentru a vedea ce a mai ramas din Funding Fathers. Faptul ca acum 50 de ani erai indragostit de o America ideala, ce nu exista de fapt nu iti da dreptul de extrapolare. Ca si Antonescu, te declare pro-American. Astept cu nerabdare pe inca cineva care sa fie pro-roman. BTW, cauta sa vezi The Good Shepard.
    b. chestia cu otrava imi aminteste de bancul cu Ardeleanul: cine l-a omorat pe Domnul Nostru Mihai ? ....Pai cu ce l-au omorat ? Cu securea. Atunci Sacuristii l'or omorat. Spre conformitate: A cyanide is any chemical compound that contains monovalent combining group CN. This group, known as the cyano group, consists of a carbon atom triple-bonded to a nitrogen atom.[1]

    In inorganic cyanides, such as sodium cyanide, NaCN, this group is present as the negatively-charged polyatomic cyanide ion (CN-); these compounds, which are regarded as salts of hydrocyanic acid, are highly toxic. The cyanide ion is isoelectronic with carbon monoxide and with molecular nitrogen.[2][3] Most cyanides are highly toxic.[4]

    Organic cyanides are usually called nitriles; in these, the CN group is linked by a covalent bond to a carbon-containing group, such as methyl (CH3) in methyl cyanide (acetonitrile).

    Hydrocyanic acid, also known as hydrogen cyanide, or HCN, is a highly volatile liquid used to prepare acrylonitrile, which is used in the production of acrylic fibers, synthetic rubber, and plastics. Cyanides are employed in a number of chemical processes, including fumigation, case hardening of iron and steel, electroplating, and the concentration of ores. In nature, substances yielding cyanide are present in certain seeds, such as the pit of the wild cherry.
    :)))
    c. Da. Cred ca NGO-urile care isi platesc angajatii ar trebui sa dezvaluie sursele de finantare. De exemplu in cazul gazelor de fractura (alta lovitura economica data Romaniei in conditiile in care Obama tocmai aloca miliarde pentru technologia asta in USA), finantatorul principal ete Gazprom. Asa ca pot spune ca baietii muncesc pentru cine ii plateste. NGO-uri cu salaii mari. Sic !
    d. Toti care il injura pe Putin ar tebui sa citeasca despre Ivan iii, Petru I, Ecaterina II, Stalin, etc. Ceea ce ii uneste este dorinta de a face Rusia puternica. E legitim pentru un patriot Rus. Credeti ca Roosevelt (ambii) sau Churchill (si stramosul sau ilustru) sau Baroneasa Theatcher au fost simpatici personal ? One cannot and must not try to erase the past merely because it does not fit the present.
    Golda Meir
    M

    RăspundețiȘtergere
  4. PS: Cestia cu Nicu Shordan e o gluma, o ironie, nu ?
    Sareaca Tara aista ...

    M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mac,
      Putin n-are nicio legătură cu patriotismul, el n-are nicio legătură cu Petru cel Mare. Petru voia o Rusie modernă, occidentală!
      Putin este produsul toxic al revoluţiei bolşevice , a lui Djerjinski, se consideră excepţionali, dispreţuiesc pe ruşii obişnuiţi, cred că sunt chemaţi să-i conducă şi din acest motiv middle class-ul rusesc îl contestă vehement!
      Cred că şi Rusia poate deveni o democraţie!

      Ștergere
    2. Intr-un recent si elocvent interviu in Spiegel Erofeyev vorbeste despre Rusia: The dead come back to life, seize power and see themselves as the saviors of Russia and the entire world. Does this metaphor mean that Russia is haunted by its past? It could be said that every individual is somehow ruled by the dead, who block their path to the future. I've applied this realization to the entire country. L

      Ștergere