marți, 17 septembrie 2013

Metehne vechi

Am să discut despre probleme delicate şi sensibile.
Faptul că am retrimis mesajul lui Andrei Aszodi a trezit reacţii de tot felul.
Cred că mentalul românesc suferă de o "meteahnă" ca să citez titlul unei schiţe a lui Caragiale. Caragiale vitupera acolo naţionalismul cretin şi tendinţa de diaboliza pe străini, xenofobia.
Noi românii suferim de două metehne, unu-i veche, alta vine din vremea comunismului.
În perioada interbelică s-a consolidat tendinţa de a diaboliza o ocultă evreiască dispusă să supună poporul nostru emerit şi să-i sugă sângele. Dacă privim acolo cei trei mari industriaşi ai perioadei erau Max Auschnitt, evreu, la metalurgie, Nicolae Malaxa, grec, la industrie grea şi Dumitru Mociorniţă la pielărie, iar cel mai mare faliment bancar l-a înregistrat Marmorosch Blank unde Blank, evreu, era unul din cei mai mari financiari şi bancheri ai momentului. Deci nici evreii nu erau scutiţi de eşecuri.
În perioada comunistă, în special în epoca ceauşistă a apărut alt mit la care şi oamenii securităţii au pus umărul: comunismul a fost adus de evrei. Comunismul l-a avut şef în acea perioadă de început pe Dej, românaş de-al nostru, Ana Pauker a fost la putere puţin timp. Au fost securişti siniştri precum Nicolski de origine evreiască, dar majoritatea torţionarilor erau români get beget, vezi contemporanul nostru Vişinescu.
Xenofobia, antisemitismul sunt cele mai simple argumente care să justifice insuccesele noastre, incapacitatea politicienilor autohtoni de a rezolva problemele.
Este extrem de complicat să-l caracterizezi de exemplu pe Laszlo Tokes, este el simbolul Revoluţiei din Decembrie, sau vectorul antiromânismului de azi. 
Oamenii nu sunt răi, diabolici pentru că fac parte dintr-un neam, o etnie sau o religie. Defectele de caracter şi comportament provin dintr-o educaţie deficitară, din influenţe nefericite ale mediului în care s-a dezvoltat cineva. 
Meteahna că răutăţile care ni se întâmplă sunt determinate de străini răuvoitori este o mare prostie de care ar trebui să scăpăm.
Ne lăudăm că suntem primitori şi deştepţi, dar sunt destule situaţii când ne comportăm ca nişte barbari ieşiţi din păduri şi comitem cele mai mari imbecilităţi.
De aceea trebuie să medităm la cele spuse de Constantin Brâncuşi, un mare artist şi român despre concetăţenii săi:
V-am lăsat proşti şi săraci, v-am găsit şi mai proşti şi mai  săraci!



6 comentarii:

  1. ...frumos scris si punct de vedere interesant . Am numai prieteni evrei,sunt f.destepti desi nu par. Conduc lumea fara echivoc,sigur sunt si in gruparea aia secreta care dicteaza tot. Bravo lor,popor interesant. La Geoagiu-bai a fost ca deobicei bine,vremea buna,absenteismul a celor care vin rar. Colegii adevarati nu lipsesc. D.M.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) ha ! Se spune "am prieteni". Orice altceva este semn de anti-
      M

      Ștergere
  2. Si cum toata planeta sufera de meteahna(noua) "political correct", o sa comentez cu o zicala evreiasca:
    "Tăcerea înseamnă înţelepciune, dar să taci tot timpul nu e înţelept."

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca in afara de vorbele lui Brancusi n-ar fi trebuit sa existe vreo explicatie la publicarea mesajului lui Andrei Aszodi.
    Brancusi ne-a dat infinit de mult, mult prea mult pentru ca sa nu mai fim "proşti şi săraci". Dar noi doar atat am putut sa luam...Nici de saracie nu am scapat, nici de prostie! Poate ca incet incet vom invata si sa luam, cat mai aproape de cat ne trebuie. Si atunci vom fi si generosi cu adevarat, nu scartari.

    RăspundețiȘtergere
  4. Uitati un lucru: Brancusi a fost roman get beget, dupa logica voastra ar fi trebuit sa fie si prost ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Corect! Dar asa suntem noi...ar trebui sa ne autoflagelam mai putin si sa evidentiem ce avem bun! Pana la urma oamenii sunt la fel, peste tot!

    RăspundețiȘtergere