vineri, 27 septembrie 2013

PERT, Al XIII-lea Simpozion internaţional, Piteşti, 27-29 sept., 2013

De astăzi se desfăşoară la Piteşti Simpozionul PERT - Piteşti Experimentul de Reeducare prin Tortură.
La sfârşitul anilor 40 şi începutul anilor 50, liniştitul târg de negustori Piteşti, capitala judeţului Argeş şi-a câştigat un renume sinistru. În puşcăria Piteşti s-a desfăşurat sub coordonarea lui Nicolschi sinistra reeducare al lui Eugen Ţurcanu. În cursul acestui experiment teribil desfăşurat asupra studenţilor anticomunişti, cu precădere de orientare legionară au murit destui studenţi. Cei care au supravieţuit au devenit la rândul loir torţionari. Îngroziţi de rezultate, care deja se aplicau şi asupra altor deţinuţi politici, securiştii au făcut un proces rapid lui Ţurcanu şi acoliţilor săi, acuzându-i de comportament legionar şi i-au executat!
Ştirile despre această sinistră acţiune fără precedent în lumea de sub jugul bolşevic au străbătut cu greu perdeaua de minciuni şi au devenit publice în Occident şi prin nişte romane din obsedantul deceniu.
După Revoluţie, prin strădania profesorului universitar Ilie Popa din 2001 se organizează acest seminar la sfârşitul lui septembrie.
Pentru mine este un exerciţiu de purificare. M-am născut şi am trăit 40 de ani în comunism.
Am fost în copilărie extrem de îndoctrinat, lecturile mele erau despre URSS, revoluţia bolşevică, victoria socialismului la ei şi la noi în "lagărul socialist". În vremea liceului la începutul studenţiei, prostia comunistă şi-a pierdut relevanţa, am devenit după 21 august 1968, un dezamăgit de comunism şi încet, încet un adversar al comunismului, chiar dacă am avut ipocrizia şi oportunismul să devin în 1983 membru de partid. Ura mea împotriva comunismului, a sistemului care mi-a distrus tinereţea şi aspiraţiile profesionale a devenit vehementă,  fără a avea curajul unei atitudini publice, normal, de frică!
Aşa că pentru mine este un moment important să fiu prezent la acest eveniment unde am avut ocazia să cunosc din victimele acestui experiment şi să mă purific de toate fantomele trecutului!
Astăzi au fost prezenţi la deschiderea lucrărilor din Sala Festivă a Primăriei Piteşti, Ilie Popa, Ştefan Urâtu din Basarabia, preşedinte al comitetului Helsinki, Octavia Bjoza, preşedintele AFDPR, Mihai Neagu, Şeful Bibliotecii Române din Freiburg, profesorul Victor
Simona Popa , fiica poetului Radu Gyr
Grecu, Unversitatea Sibiu, doamna Popa, fiica poetului Radu Gyr şi alţii.
Ilie Popa a transmis un mesaj de la Marius Oprea, care nu a putut fi prezent, din motive obiective.
Observ cu tristeţe că media naţională a lipsit, evenimentul nefiind de interes pentru televiziuni şi ziare naţional. Aici mă gândesc la anticomuniştii caviar de la revista 22! Doamna Pora şi colegii sunt anti-comunişti doar când se referă la USL, sau la cei care nu-l suportă pe Traian Băsescu.
Sunt totuşi semne că trecutul începe să fie răscolit şi ICCMMER a revelat doi din torţionarii care sunt aduşi în faţa justiţiei. Vişinescu, seful puşcăriei Râmnicu Sărat şi Ficior, şeful lagărului de la Periprava, din Deltă sunt puşi sub lupa publică!
Chiar dacă acest eveniment este acoperit de cacofonia cu câinii maidanezi, şi cu Roşia Montană, el este foarte important, pentru că, în fine sunt aduşi torţionari comunişti în faţa opiniei publice! 
Nu pot să nu remarc veninul lui Vladimir Tismăneanu. Este culmea că el acuză amintitul ICCMMER de stahanovism, adică stahanovism este că i-a dat doar pe cei doi torţionari şi nu încă pe alţii care ar fi vreo 35 de sinistre personaje, de acelaşi tip. Păi simandicosul studios la comunismului în general, şi al celui românesc în particular cred că ştie că Stahanov era spărgător de norme cu lopata lui, inima lui Stalin, deci stahanovism ar fi fost să-i fi dat pe toţi în gât!   Ca de obicei, acest personaj care s-a lăfăit la conducerea ICCMMER şi care s-a limitat doar ca să traducă cărţi, foarte important, dar nu suficient, sau să se manifeste în seminarii pretenţioase despre comunism prin SUA, sau alte locuri prin care bolşevismul este doar obiect de studiu, nu experienţă tristă şi cumplită.
Aştept desfăşurarea Seminarului şi am să scriu despre el, în continuare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu