joi, 10 octombrie 2013

10 octombrie Jurnal de actualiăţi

Laptopul meu este varză, l-am umplut de viruşi, hard diskul este defect, aşa că sunt exilat pe desktopul Adrianei. Sunt în chirie cu ora!
Şi am o poftă să-mi dau cu părerea.....
Începutul de săptămâna a marcat o escaladare a preşedintelui Băsescu versus toată lumea. N-ar fi nicio nenorocire dacă ieşirile preşedintelui ar fi rare şi măsurate, de preşedinte adică!
Dar, din nenorocire, ieşirile dumisale sunt răutăcioase, grobiene, nemăsurate, aberante.
Până şi cauzele bune, în pledoaria sa devin suspecte!
Iar reacţia primului ministru Ponta este pe măsură! Amândoi cad de acord la un singur lucru, fiecare în parte este mincinos!
Şi dacă preşedintele ar fi avut şoul tv de luni doar, dar l-a repetat şi marţi şi a mai dat o declaraţie de presă miercuri!
Ordonanţa de urgenţă loveşte în interesele Realităţii tv, pare destul de evident, dar ca domnul Traian Băsescu să se bată pentru televiziunile mogulistice pare suspect. Cum suspectă este şi susţinerea procurorului Papici. Orice s-ar spune, dosarul Referendumului este politic şi apare ca o răzbunare prezidenţială.
Dar unde devine absolut confuz, aiurea şi brambur este în domeniul politicii externe. Este o evidenţă că domnul Băsescu este izolat şi afară şi nu mai este frecventat, aşa ca să-i acuze pe alţii că nu-s frecventabili extern este o exagerare!
Legătura între vizita lui Ponta în Azerbaidjan şi Nabucco este de o absolută cretinie. Să sperăm că aceştia, azerii, mai au interes pentru Oltchim? Opinia moderată a lui Ponta privind Kossovo ţine de o anume prudenţă externă în zona UE, tocmai ideea cu nerecunoaşterea are un impact negativ la problema R. Moldova cu Transnistria! Acest lucru simplu l-a evidenţiat şi Emil Hurezeanu şi Alina Mungiu Pippidi!

Apoi să-l declari băut pe un oficial rus, când probleme de acest tip emană din discursurile ţinute chiar de preşedinte este o bădărănie. Se pare că Băsescu nu mai ţine  cont de niciun consilier. Ca să se afle în treabă i-a trimis pe aceştia să rediscute protocolul de coabitare, cu reacţii ipocrite din partea ministrului Cazanciuc privind seriozitatea abordării. Treaba merge, merge...

I-a mai venit o idee creaţă, că fiind suspendat, a pierdut două luni de mandat şi mai le vrea după decembrie 2014. Să sperăm că există oameni normali şi de bun simţ la CCR!

Relativ la aceste ieşiri prezidenţiale pot să-l îndreptăţesc pe Antonescu, Traian Băsescu îmbătrâneşte....prost.

Cât de trist este să  vezi cum se comportă omul care reprezintă România!

Citind editorialul lui Andrei Pleşu îmi sare în ochi răutatea gratuită şi nemeritată de care au parte două persoane, una foarte publică şi jurnalistă pe deasupra, Alina Mungiu Pipiddi şi scriitorul Nicolae Breban, care mai apare şi el cu interviuri prilejuite de apropierea vârstei de 80 de ani.

Alina Mungiu Pipiddi suferă de o anume vanitate, de fi un reper extern pentru politicile româneşti. Ea este însă persoană non-grata în mediile băsescofile, pseudo neoconservatoare. Este cunoscută cât de ascuţită şi dură este doamna Pipiddi la adresa ipocriziei intelectualilor publici, la  evidenta impostură a unora. Sunt vanitoşi atinşi în naturelul simţitor că o persoană respectată pentru opiniile sale îi arată cu degetul.

Cum se exprima un critic literar, Nicolae Breban este, probabil, cel mai important prozator român contemporan. Romanele sale sunt referinţă în anii 60, 70, 80. După Revoluţie romanele sale nu mai sunt în preferinţele cititorilor, analiza psihologică, abisală la care sunt supuse personajele sale nu mai are căutarea dinainte. Faptul că în interviul din Adevărul îşi arată vanităţile, că se laudă excesiv îi este permis, a trăit o viaţă, are o operă literară importantă, va rămâne în literatura română. Şi pe de altă parte nu periclitează poziţiile culturale ale domnului Pleşu. 
Pe vremuri, Breban a scris un scenariu de film destul de apreciat, Răutăciosul adolescent. Intervenţia domnului Pleşu este a "răutăciosului venerabil"!

Mi s-a părut extrem de util fragmentul de interviu luat de Cristian Ghinea procurorului Papici şi publicat în Dilema veche. Spune-mi ce citeşti ca să-ţi spun cine eşti! 
Papici citeşte doar presa aservită lui Băsescu, EVZ, România Liberă, Adevărul, 22...şi şi-a scos programele de ştiri din grilă, gen Realitatea tv, Antena 3, OTV (anancronic, nu mai este acum! interviul este din 2012). Nu pot să-i dau decât dreptate lui Ponta când a decretat despre acest procuror că este băsist!
Şi că venii vorba de televiziune, sunt aproape de neurmărit teveurile de ştiri, Antena 3 se ocupă halucinant de suspendarea lui Băsescu, iar Realitatea insolventă dă cu parul în Ponta, în USL, în Antonescu, în toată lumea.
Aşa că, mai bine citesc!Am început volumul de eseuri ale lui Rushdie, Patrii imaginare. Foarte interesant, un indian din minoritatea musulmană încearcă să vadă India în imensa ei compexitate!






4 comentarii:

  1. Problema este calitatea materialului uman. Stii bancul cu Irlandezii: Ce se intampla cand un irlandez emigreaza in USA ? IQ - ul ambelor tari creste. Evident, bancul este Englezesc ! In rest, mai toti oamenii "publici" , politicieni, ziaristi, comentatori si "intelighentia" isi arata pamantul dintre degetele de la picioare si cred ca media e un reality show de mitocani, cu umorul fin razbit din toiul de tuica baut la crasma din piata. Daca urmaresti dezbaterile din alte tari in special din Mama Tuturor Parlamentelor, vezi de ce este nevoie de gene de calitate. Dar cum e turcul este si pistolul. Si atata timp cat 98% dintre Romani citesc Stirea Bomba legata de tatele Biancai Dragusin, de unde poate iesi o dorinta de schimbare ? M

    RăspundețiȘtergere
  2. Continui sa fii ingrozitor de partinitor ,se vede cum se vede daca dai pe Antena 3,mie imi este sila sa ma uit iar tu cred ca te uiti cu drag. De fapt ori ma uit pe Antena 3 ,ori citesc blogul tau e la fel. Iti da vreun ban Voiculescu ?? Ca daca-ti da e OK nu le mai citesc...Deci Papici este basist si trebuie schimbat cu unu...pontist,nu ? Asa e bine,nu ? Deci accepti ca Pontache da ordin la proc.gen al Romaniei sa-l schimbe ,de a incremenit o Europa intreaga ???? Tu nu ai incremenit,ba mai mult ai fost de acord..Basescu are usile inchise in Europa ??? Pai,pana acum va vaitati ca Merkel e cu el exagerat,pai,nu mai e ? Daca esti prieten cu Merkel nu esti cel mai tare presedinte din Europa ? Cum dracu de le vezi invers? Cum de nu vezi cum sa intors Pontache din cele 3 vizite avute ? A avut numai "ghinioane "si-l lauzi ? Cum de nu-ti cade mausul din mana cand scrii asa aberatii? Mai tii inca cu derbedeii astia care ne fac sa nu intram in Shenghen ? Cum dle nu vezi ca este atac la justitie ? Chiar esti orb ? E bine ca a DAT ORDIN sa fie schimbat un procuror de talia lui ? E voie,nu incalca Constitutia????? Ai mai vazut in vreo tara din lume ? Zii dle,ai mai vazut ? Nu poti tu sa scrii pe blog ORICE in afara de politica ????? d.m.

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Unde-am pus algocalminuuuu ?? ? ? ???? ??? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ????? ? ? ? ?????

      Ștergere