duminică, 9 februarie 2014

Ipocrizie, cât mai multă!

Faptul că mă informez de pe hotnews mă duce nolens volens spre o platformă de opinii, numită contributors.ro, care m-a mai dus şi spre ILD (în linie dreaptă). Ambele platforme au ca idee militantă dreapta, românescă sau de aiurea, promovată în special de Vladimir Tismăneanu.
Şi aşa mi-au picat ochii pe un articol, Comunism, antisemitism, negationism. Autorul vă daţi seama este chiar autorul menţionat mai sus. 
Un alt articol dedicat antisemitismului românesc este dedicat de Andrei Marga în Cotidianul,
http://www.cotidianul.ro/radacini-ale-antisemitismului-231257/.

Azi, când în România practic nu mai sunt evrei, antisemitismul este o temă a conspiraţionismului românesc. Dacă ceva merge prost la noi, ţapul ispăşitor erau evrei, mai nou comuniştii, şi mai actual ţiganii, pardon romii, că nu-i corect politic!
Cred că încă nu s-a estimat câte pierderi a provocat emigrarea în masă a evreilor, fără a mai vorbi de a germanilor. 
Tot se calculează cât ne-au jefuit turcii, austriecii, ruşii, în varianta ţaristă, în cantităţi de aur, etc. Cred că estimările astea cantitative ne-ar duce la rezultate şocante dacă am estima pierderile prin emigrare. Şi nu mai vorbim de ultima, formată din elita care pleacă pentru o viaţă mai bună  a tinerilor educaţi de azi.  
Toţi naţionaliştii de doi bani ar avea un şoc şi mai mare dacă ar converti asta în tone de aur!

Dar nu în problema asta tristă, care există, chiar dacă polemica pe această temă m-a îndepărtat de colegul meu din liceu şi bun prieten, azi în Canada!

În comentariile făcute de VT pe forumul articolului menţionat mai sus, acest insinuează caracterul antisemit al articolelor din Observator cultural, dedicate de Radu Călin Cristea activităţii lui Tismăneanu până la părăsirea României prin 1981, evident cu paşaport, nu trecând Dunărea înot spre Iugoslavia şi libertate! Şi descoperă că Volodia se comporta ca un activist ideologic. 
Mai aflu tot din forum că VT ar fi candidat pentru un post la Catedra de Materialism dialectic şi ştiinţific de la Construcţiile bucureştene. Se pare că a fost respins pe motiv de alogenie, de cunoscuta madam Clătici, tartora de partid  din vremea respectivă. 

De aici ipocrizia adâncă a lui Tismăneanu, care trebuie să confirme această candidatură.  
Pentru că, pentru a candida la un astfel de post trebuia să prezinţi o listă de lucrări în domeniu. Şi acestea dat fiind vorba de domeniul în discuţie, nu erau lucrări de cercetare matematică, de fizică, sau altceva, erau de ideologie comunistă! Un matematician ar fi fost obligat probabil să scrie la Gazeta Matematică şi un editorial ideologic, doar poate în ianuarie luna când se sărbătorea naşterea marelui Cârmaci şi a biroului 2! 
Dar un lucrător în domeniu ideologic cu d'astea se îndeletnicea, cu articole în care făcea obligatoriu genuflexiuni la marele Ceahlău la comunismului românesc. 
Şi nu-i nimic blamabil în asta, doar la douăzeci de ani...dacă nu eşti de stânga, cum zicea printre alţii şi Ţuţea.
Jenant este să te faci că plouă, că nu ai fi scris aşa ceva, să-l ataci pe Ianoşi care te cunoştea de mic şi ştia ce ţi-era în guşă în vremurile alea!
Oamenii evoluează şi nu-i nimic rău în asta.
Tismăneanu are evidente merite în lansarea politiologiei în România, în studiile privind comunismul românesc. Dar nu pentru asta este foarte contestat acum. 
Contestaţiile care i se aduc acum este lipsa lui de echidistanţă în actualitatea politică românească, isteria sa tipic bolşevică în a-i blama pe cei care nu-i împărtăşesc ataşamentele băsesciene.

Pe mulţi intelectuali mult mai prestigioşi decât VT îi roade contestarea atitudinilor lor, uitând că sunt criticaţi pentru înregimentarea jenantă cu unul din cei mai dezastruoşi politicieni români, demisul Traian Băsescu. 

Că tot o ţin precum Cato cel Bătrân, Băsescu trebuie demis!


3 comentarii:

  1. Joe,ai vazut doar ce greu s-a despartit Norman manea de comunism!! Tu?! comentezi ...comunisti!

    RăspundețiȘtergere

  2. In R antisemitismul continua chiar fara obiect. Nici inainte (exceptand poate carciumarii evrei din Moldova) antisemitismul nu avea subiect direct. Era "strainul" ceva necunoscut si cu atat mai ingrozitor pentru ca nu era vizibil. Poate ar trebui uitat putin si la rolul Bisericii Ortodoxe in opoziie cu bisericile vestice care de pe la 1200 au fost mai tot timpul protectoare fata de evrei. Asa cum bine remarci, masele mai prost educate au nevoie de exteriorizarea si idenificarea "Raului". Si asta nu numai la Ukraineni sau Polonezi dar si mai la vest. Cat despre communism, varfurile evreimii din Romania au fost lichidate de evreii veniti cu Cominternul, aducand acel idealism de stanga nascut in stetl. M

    RăspundețiȘtergere
  3. Pierderea cetatenilor de nationalitate evreiasca sau germana a fost intr-adevar dureroasa pentru Romania. Dar cu atat mai importanta a fost pierderea celor aprox. 3 milioane de ceteateni romani stabiliti in EU, SUA si Canada( si nu numai). Pierdera este importanta ca numar, dar si din perspectiva ca acesti oameni faceau parte din cel mai dinamic segment al societatii romanesti. Nici in razboaie nu se pierd atitia oameni de calitate. Imens si irecuperabil. Cu toi acesti oameni Romania ar fi aratat cu siguranta altfel. Uite cum arata cu de-alde Ponta, Constatin, Seres, Chiuariu, Sova, Banicioiu, Catalin Ivan etc. De altfel toti oameni tineri, lucru care este si mai depresiv gindindu-te in viitor.

    In rest get a life. Cred ca te culci si te scoli in gand cu VT si TB. L

    RăspundețiȘtergere