miercuri, 26 martie 2014

Două articole de excepţie

Adăugaţi o legendă
Obişnuiesc să mă uit prin  revista 22 on-line, câteodată mai găsesc în această revistă şi articole care merită citite. Şi aşa am dat de textul lui Mihnik.

La fel, sunt un cititor obişnuit al Observatorului cultural. Şi acum am dat de un articol al unui scriitor rus contemporan, Mihail Şikşin.

Ambele privesc conflictul ukrainean.
Ambele sunt deosebite.

Am fost invidios pe mândria poloneză a lui Michnik! Da, Adam Michnik este mândru de felul cum a acţionat diplomaţia poloneză în cazul conflictului ukrainean începând cu Euromaidanul şi terminând cu ocuparea de către Rusia a Crimeei. Şi lucrurile sunt fluide încă.
Pe forum un cititor era excedat de caricaturile politice interne şi-i menţiona pe Ponta şi Antonescu. La adăugirea mea, cel dintâi cum îi stă bine ar trebui să fie şi numele lui Băsescu, cenzorii de la 22 nu au binevoit să-l publice.

Constat, în continuare transferul iresponsabil al preşedintelui Băsescu al unor conflicte politice interne în  problematici externe. Insistenţa absolut idioată cu periculozitatea unor relaţii economice cu China este de tot râsul , dacă nu ar fi de plâns!

De asemenea, în cotidianul Evenimentul Zilei, insinuanta şi prezumpţioasa mironosiţă Sorina Matei, băsistă peste orice limită sugerează că Ponta ar fi fost rezervat la acţiunea de invadare a Ukrainei. 
Asta pentru că plănuia în această vară o vizită la Moscova.  
Acum să fim realişti, până la declanşarea agresiunii ruse în Crimeea, oricare om politic european şi de aiurea era interesat în relaţii economice cu Rusia. 
România a pierdut această piaţă unde care ungurii, de exemplu se simt ca peştele în apă! Aşa că nu văd nicio problemă şi nenorocire în această idee până deunăzi. 
Ce să mai zicem de liderii europeni importanţi precum cancelăreasa Merkel a unei Germanii în nevoie de gaz rusesc. Fostul cancelar Schroeder este mare demnitar la Gazprom şi nu s-a răsturnat lumea şi nici căruţa cu proşti prin Berlin.

Aceeaşi băsişti se fac că nu văd că marele lor idol a avut o foarte ciudată lipsă de reacţie, comparativ cu oficialii polonezi şi baltici.

Celălalt articol al unui scriitor rus patriot este emoţionant!
El nu poate deosebi în cultura rusă dacă Gogol aparţine literaturii ukrainene sau ruse. Doar Gogol a scris capodopera Taras Bulba!

Şi termină cu spusele poetului Aleksandr Galici la invazia Cehoslovaciei în 1968:

Cetăţeni! Patria în pericol! Tancurile noastre sunt pe pământ străin!"

Vă invit să le citiţi şi să vă bucuraţi!

http://www.revista22.ro/impunitatea-lui-putin-39539.html

http://www.observatorcultural.ro/Viitorul-ucrainean-al-Rusiei*articleID_29989-articles_details.html




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu