vineri, 13 februarie 2015

Acordurile de la Minsk

Doresc să revin după ce Angela Merkel şi Francois Hollande i-au convins pe Putin şi Poroşenko să semneze un nou acord de încetarea ostilităţilor în estul Ukrainei. 
După spusele doamnei Merkel orice acord de pace cât de prost şi dezavantajos pentru una dintre părţi este preferabil războiului.
Acum când s-a instalat acalmia ne putem întreba de ce aceste probleme.
Ukraina moşteneşte din plin soluţiile teritoriale staliniste.
Ukraina este un stat cu multe minorităţi cea mai importantă fiind cea rusă. A scăpat de cea poloneză, din  Galiţia prin strămutarea acestora în părţile cedate Poloniei de Germania. Dar în rest populaţia a rămas pe loc. Sunt destui români în Ukraina, în Bucovina de Nord, dar şi în zona Maramureşului istoric, în nordul Basarabiei la Hotin şi în sud în Bugeac. Asupra lor a existat şi există presiune de ukrainizare care ne face sensibili şi să trăim reminiscenţele României Mari care cuprinde unele din aceste teritorii. Mai sunt bieloruşi, şi o zonă compactă de ruşi în est. Plus că ukrainianul Hruşciov  a cedat Crimeea rusească Ukrainei în 1953 la 300 de ani de al Răscoala anti-poloneză a lui Bogdan Hmelniţki.
În vestul şi centrul Ukrainei s-a dezvoltat sentimentul naţional ukrainian, cultivat şi de vechea stăpânire a  Galiţiei de către Austria. Ceea ce este clar azi este că în această zonă există clar un sentiment de patriotism ukrainain contrapus mastodontului rusesc. 
Când a devenit independentă în 1991 Ukraina  a moştenit şi aceste probleme teritoriale, precum a moştenit şi Republica Moldova Transnistria, teritoriu care nu este românesc. Este doar perfidia stalinistă, care parcă prevedea frământările militare de acum, un fel de întărâtă-i drace!
De ce Putin nu a acţionat până în 2014 împotriva Ukrainei? Cred că este simplu, pentru că interesele ruseşti în Ukraina nu au fost periclitate chiar cu Iuscenko şi cu Iulia Timoşenko la putere. Dar după revolta Maidanului, devenea clar că ukrainienii îşi doresc emanciparea totală faţă de puternicul vecin.
Din acest motiv Putin a agresat şi ocupat Crimeea, de teama că porturile sale militare de acolo nu vor mai fi gazde ale flotei ruse. Dar pe logica transnistreană şi cea abhază Putin a declanşat şi conflictul din estul Ukrainei, Doneţk şi Lugansk. A exploatat şi sentimentele guvernului ukrainian Iaţeniuk şi a preşedintelui Poroşenko, provocând revolta separatiştilor cu retorsiunea trupelor ukrainiene. Când  a devenit clar că separatiştii vor fi copleşiţi militar, Putin a trimis trupe foarte bine pregătite şi dotate militar şi bine îndoctrinate care au potopit armata ukrainaină, slab dotată şi cu moral scăzut.
Ukrainienii au de partea lor dreptul internaţional, dar Putin are de partea lui cinismul tradiţional al dictatorilor ruşi, fie ţari, fie bolşevici.
Soluţia cea mai puţin proastă ar fi fost o serie de discuţii bilaterale prin care anumite teritorii să devină autonome, sau să fi fost supuse arbitrajului internaţional, a referendumurilor, etc. Pe Putin nu l-a interesat niciun moment un astfel de aranjament, el preferă forţa şi agresiunea care porneşte de la Petru cel Mare, începând de acum trei secole. Nici nu ne dăm seama de norocul Moldovei, datorat victoriei otomane de la Stănileşti, nu se ştie dacă ajungeam să devenim vreodată un stat naţional în cazul victoriei ruseşti.
Opinia mea este că chiar cu această încetare a focului în estul Ukrainei, aceasta trebuie înarmată ca să reziste agresiunii ruseşti, care acum are doar un moment de respiro. Primejdia acestei agresiunii este că Putin vizează dacă nu toată Ukraina, probabil cea mai mare parte a ei, mai ales a accesului acesteia la mare., inclusiv Odesa, cu care ne-am învecina aproape.
Inclusiv situaţia din Republica Moldova este extrem de neclară, la Chişinău noul guvern Leancă a fost invalidat prin votul comuniştilor. Este clar că afacerile putrede Filat Lupu conduc doar spre haos şi neant şi că trebuie cooptaţi de urgenţă şi liberalii lui Ghimpu, cum a şi declara premierul Leancă.

Situaţia de la estul România este neclară, România trebuie să se implice. Văd că Poroşenko l-a invitat pe Iohannis la Kiev, ar trebui ca şi în Republica Moldova diplomaţia românească să facă presiuni pentru orientarea pro-europeană a fraţilor noştri de peste Prut.

5 comentarii:

  1. J e putin aberant dupa ce toata mass media mondiala vede lucrurile altfel. Sau macar asculta ce spune Merkel.
    Rusia nu a actionat pana cand nu s a incalcat un status quo echilibrat. Toti analistii internationali vad Ukraina ca o alta lupta USA Rusia. Chestia cu Maidanul devine usor politica. De curiozitate stii cand s a incheiat Maidanul si cum ? Stii ce s a intamplat cu liderii lui ? Ai vazut la alegeri cum au iesit "partidele Maidanului"?
    Si cam cum crezi ca poate fi inarmata Ukraina sa tina piept separatistilor sau Rusiei can soldatii pur si simplu nu vor sa lupte. Absolut toti reporterìi au subliniat lipsa de interes a soldatilor guvernamentali. Singurii care lupta sunt batalioanele de "voluntari" mai mult sau mai putin fasciste, mercenarii si consilierii straini. Vezi demonstratiile romanilor din Bucovina contra recrutarii. Stii vre un batalion de voluntari din Lvov ? Unde duce inarmarea ? Chiar vezi 10-20 000 de americani venind in Ukraina ? Eu nu. Nico nu prea au cum. Iar Germania nu vrea in nici un caz sa isi trimita tinerii la moarte in Ukraina. E o gluma dar o foarte buna afacere pentru producatori.
    In final chestia cu legea e distractiva. Daca nu ma insel Kossovo e in Europa. Nu este un precedent ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te înţeleg de loc?
      Tu ai impresia că Putin este vreun sfânt?
      El este fascistul şi nemernicul care comite agresiuni.
      Chestiunea cu Maidanul şi aşa zişii fascisti este o mizerie a propagandei ruseşti.
      Care ziare? haida de, toţi spun că se face politica de appeasement a liderilor UE şi Polonia şi toate ţările din vecinătate, inclusiv România sunt preocupate.
      Sper ca să se trezească până nu se îndură Putin cu tancurile la Berlin, cum spunea un rusnac la televizor că-s numai 1800 km.
      Toţi sunt reţinuţi şi temători.
      Armele ptr Ukraina sunt ptr apărare, nu ptr agresiune cum o comite Putin!

      Ștergere
  2. Jo,am alte opinii si vad ca nu sunt singur...Ce iti spuneam eu tie mai deunazi ,la care nu ai punctat : daca Putin ar face un Deveselu in Cuba i-ar da voie americanii ? Da sau nu ? Ar spune Putin ca ar fi montat pentru teroristii din lume,nu ? Uite ca nu se dusera-n Cuba si se dusera-n...Cipru,mai e un pic,acceptul deja il au cu toate ca Cipru e in...UE. Vad ca si Ungaria din UE croseteaza deja pe fata cu Putin. Cine a fost prima tara din lume care a folosit o bomba atomica ? Si a aruncat-o intr-o tara care nu avea bomba atomica...Ce au zis cand au atacat Irakul ? Ca au arme nucleare si biologice de distrugere in masa. Au avut ? Cate capete au cazut la aceasta dezinformare care a dus la razboi ? Cine sunt atacatorii ? Daca Putin ar fi atacat Irakul ce pozitie ar fi avut SUA ? Eu zica ca acest Putin nu este de loc expasionist cum zici tu. Niciodata nu o sa permita ca Ukraina sa intre in UE, e copilaresc ,Jo,ce dracu. Ii vezi pe americani niste mielusei ? SUA habar nu a avut de istoria melegurilor din Kosovo si culmea a pledat pentru Albania care este CEA MAI NENOROCITA TARA DIN Europa . Era pe primul loc la proxeneti in Europa,la fel au carteluri prin SUA si a fost sustinuta de guvernul american. fara sa stie nimic despre ei despre istoria lor ,asa au vrut,punct. L-au distrus ( sacrificat ) pe Milosevici care si-a aparat tara si granitele . A gresit ca s-a pus cu SUA dar a fost un om mandru si un erou national . Tu sigur vezi invers,nu ?... dm

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Bag de seamă că ai devenit ceva-ceva mai reținut.
    2. După datele CIA (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/index.html) în Ucraina sunt 17,3 % ruși iar
    25 % din populație declară limba maternă rusa. Să nu îmi spui că eliberarea ăstora e agresiune rusească (nu a lui Putin). Desigur că idealul ar fi fost trasarea unor noi granițe etnice, eventual cu reașezări de populație - inclusiv ucrainienii din Rusia și Moldova etc. să revină în țara zisă a lor. Dar nici ucrainienii din vest (îndobitociți de catolicism și diversiuni tribale) nu se înțleg bine cu ceilalți. Dar le-ar conveni francezilor, englezilor, spaniolilor etc. acest precedent ?
    3. Repet a 7-a oară: ce face Ucraina cu teritoriile primite cadou de la ruși dar populate cu români, polonezi, unguri, slovaci ?
    4. Cînd spui Ucraina la cine te referi ? Majoritatea sunt de fapt contra guvernului propriu (o clasă conducătoare trădătoare și hoață ca și în România) și numai chef de război nu au ei. Apoi rușii s-au înțeles cu ucrainienii aproape totdeauna în decursul istoriei, nu au existat tensiuni etnice.
    5. În basarabeni nu am nici o încredere: în ultimii 25 ani la două recensăminte doar 5-10 % dintre ei s-au declarat români. La cel de anul trecut nu s-au publicat rezultatele oficiale nici pînă acum - eu cred că intenționat (a-propos, Voronin e român veritabil). Deci ar însemna o unire cu străini: sau sunt români sau să se ducă dracului ! Mai avem oare nevoie de 3 milioane de indivizi care se declară străini ca limbă ți etnie (plus rușii, ucrainienii, bulgarii, găgăuții, țiganii, evreii lor - toți profund dușmănoși) și nu urmăresc decît vize pentru occident ?
    5. Și de ce naiba se amestecă americanii unde nu le fierbe oala ?
    6. Și în final, nici acordurile astea nu au viață lungă căci nu au o bază serioasă, rațională.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca roman, situatia din Ucraina mi se apre o palida consolare pentru cei 45 de ani petrecuti sub comunisti: slava Domnului ca nu am ajuns si noi o gubernie ruseasca. Perspectiva retrasarii granitelor mi se pare foarte periculoasa, iar experienta Iugoslaviei a fost sangeroasa, plina de atrocitati si victime nevinovate.La fel ca si implicarea SUA, care se erijeaza in rol de jandarm mondial, desi nici URSS n-a avut ezitari acum vreo 60 de ani ca sa-i ajute pe cubanezi la 50 de mile de coastele Floridei. Mapamondul il acuza pe Putin ca foloseste agresiunea in Ucraina ca sa mascheze criza interna, la fel cum au facut-o de fapt si americanii de cteva ori in ultimul deceniu, deci nu pot decat sa remarc multitudinea de subiecte pentru varii analisti si un insignificant progres in moderarea temporara a conflictului.

    RăspundețiȘtergere