luni, 16 februarie 2015

Cazul Varujan Vosganian


Varujan Vosganian este un erou! Acum 25 de ani a ieşit pe străzi să protesteze şi a fost închis la Jilava riscându-şi viaţa.
Vosganian a intrat apoi în politică ca reprezentant al minorităţii armene, apoi ca un lider liberal.
Varujan Vosganian este un desăvârşit scriitor, Cartea şoaptelor, un roman care marchează literatura română după 1990. 
Varujan Vosganian este un mare şi profund orator, comparabil azi doar cu Crin Antonescu.
Vosganian a fost un foarte bun ministru al Economiei şi Finanţelor, spre deosebire de alţi miniştri care au distrus şi nu au pus nimic în loc.
În timpul ministeriatului său a luat o măsură care avea ca scop salvarea industriei, micşorarea pe o perioadă a preţului la gaze. Acum este acuzat de procurori că ar fi favorizat pe Ioan Niculae şi fabricile sale de îngrăşăminte. De fapt Niculae este luat la ochi şi Vosganian pare victimă colaterală. De fapt nu numai Niculae a profitat de această facilitate, cred că în mai mare măsură Combinatul Siderurgic Mittal Galaţi a profitat, dar cum să-l acuzi pe Mittal de practici mafiote, chiar dacă în Marea Britanie  a fost un mare scandal pe această temă.
Acuzaţiile împotriva lui Vosganian au un puternic aer de răzbunare politică din vremea lui Băsescu, care-l duşmănea pe Vosganian. Cert că probatoriul împotriva lui Vosganian este subţire, iar noua cerere de urmărire penală nu a adus nimic nou.

Curios că în faţa acestor acuze nefondate Vosganian a ales o cale cel puţin ciudată. În loc să dovedească bărbăţia şi curajul de acum 25 de ani, a plâns ca o babă în Senat şi a cerut ajutorul colegilor senatori, care l-au salvat de la cercetarea procurorilor.
Cred că aici Varujan Vosganian a greşit fundamental, convins că nu este vinovat, a ales însă o cale jenantă. Cred că mult mai bine era să înfrunte pe procurori, cred că activitatea lui pledează nevinovăţia sa. Deciziile sale sunt politice şi au fost menite să salveze locuri de muncă. 
Aşa că Varujan Vosganian greşeşte şi toate marile sale atuuri intelectuale sunt puse sub discuţie.
Cel mai tare mă scârbeşte acum că presa băsistă şi a mercenarilor care au făcut sluj în faţa acestui populist se preocupă să-l murdărească pe Vosganian inventând tot felul de lucruri pe seama lui. Excelează mizerabilii mercenari de la Evenimentul Zilei. Dar nici penibilii de la ANI nu se lasă mai prejos, îl caută la avere, ori unul ca Vosganian nu a făcut avere din politică. Păcat!

Cum păcat că Varujan Vosganian nu a ales calea cea mai potrivită să se apere!

6 comentarii:

  1. Doamne,bine ca ai punctat ca a fost penibil ,doamne Joe ,esti pe drumul bun.., Pacat ca nu ai citit stenogramele prin care il ruga pe Tariceanu prim-ministru ( plangand ? ) sa-i dea gaz ieftin lui Neculaie. Se vedea de la o posta ca avea iz de spaga... Daca ar fi fost data o stenograma cu Udrea ai fi sarit ca ars si ai fi scris 10 pagini... Asa cum i se cauta averea lui Udrea si Basescu ( prin Panama zice Haznaua 3 ...) asa o sa se caute si a armeanului...ce zici Jo daca se gaseste ceva ? Scrii ceva sau o sa te abtii ?... Ciudat este ca nu spui,in stilul tau caracteristic , ca Videanu are aceiasi unica acuza : ca a dat gaz ieftin ca Vozganian...nu ai observat ? Iar el e judecat penal doar pentru ca nu stie sa planga si sa citeasca biblia in plen ? Un om care plange in Parlament este o carpa ,este vinovat ,altfel de ce ar face-o fiind asa " destept " Cat priveste gazul ieftin dat lui Mittal vreau sa-ti precizez,credeam ca stiai , ca le-a dat aceasta reducere din start ( nu numai lor...) ca sa ne cumpere ( degeaba ) la presiunile murdare din exterior ,e drept,ca si tine am mare amaraciune ,dai la o firma gigant reducere si nu dai la una romaneasca... Si sunt de acord cu tine ( dar suntem simpli comentatori fara decizii...) si daca spuneai ca in aceiasi situatie este si Videanu te laudam la scena deschisa... Ce a ce nu stiu eu,am vazut ca Tariceanu s-a dat la Johannis si mi sa parut logic : daca aceasta reducere de pret de gaz a fost hotarare de guvern : pa-pa. Acum nu o sa-i bagam in puscarie guvernele anterioare,nu ? dm

    RăspundețiȘtergere
  2. Da J citeste si puncte de vedere opuse. Altfel nu intelegi ce se intampla. O sa vezi ca Tariceanu e mai bun decat ff multi altii. Mai bun decat golanii tai de prieteni. Sau aiurita aia . Dar DM are dreptate. Este o porcarie anti democratica sa acuzi politicienii pentru decizii politice. Evident ca orice hotarare se ia pt a favoriza sau defavoriza pe cineva. Chestia cu binele statului este o cretinie care numai in R tine. Daca dadea o lege sa subventioneze pe cei cu venit sub 100 lei/ luna nu era la fel de vinovat cf DNA ? Ca doar legile nu se aplica dupa persoane. Si era normal sa ceara sprijinul colegilor pt asta. Total assrvit s a purtat Domnisoara care si a certat colegii. Adica executa ordinile primite de la Sistem stabilind principiu ca DNA este singura forta in stat si ca el judeca oamenii. Fals. DNA poate continua ancheta si merge in judecata. Dar este ingrozitor sa aresteze parlamentari inainte de decizia justitiei
    . Sau orice alti oameni.Ingrozitor unde s a ajuns in Romania. Si in final, ce naiba fel de stat are R unde presedintele isi permite sa critice deciziile Parlamentului ? M

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu prea am auzit cum sa incadrezi acesta HG la subminarea economiei nationale ? Sunt zeci sau chiar sute de asemenea hotarari de guvern cu bonificatii inca din 1990-1991 din vremea RENEL-ului si este o practica internationala la marii consumatori. De ce se acuza un singur ministru si nu tot guvernul?? Sa-i reclamam la curtea de la Haga si pe francezi si tanti Merkel si pe altii ca submineaza economiile nationale! Prostia DNA este cel putin penibila. Vor rade si curcile de gogomania lor. Privind prestatia armeanului acesta este al subiect si cred ca a fost corecta chiar daca aau existat si acte de coruptie putin probabile in cazul armeanului dar sigure in privinta lui Adriean. Legea spune ca atat cel ce da cat si cel ce primeste sunt cercetati. L-a cercetat cineva pe Nicolae ? I-a luat cineva banii cu care ar fi prejudiciat staul ? Prafuri. Au delapidat dar nimeni nu este preocupat sa se recupereze banii. I-a pus cineva sechestru duduii blonde pe avere si pe conturi. Suntem exact ca in celebrele cazuri ale madatarilor din anii 60. Fuara cat poti stai 3 ani la mititica si cand iesi ai cu ce trai pana la adanci batraneti.
    Ia scrie putin Joe pe acesta tema ca poate maine nu au astia bani de pensie pentru tine si iti prinde bine sa mai recupereze ceva de la blonda de la marinar de la Adriean si lista este lunga. La cat au furat in zece ani se face de un buget anual al tarii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam comunist punct de vedere. Nu puteti descrie exact ce intelegeti prin "furt" ? Toate povestile astea, ca si in Rusia, sunt lupta serviciilor si birocratiei de stat ("Sistemul") pentru apararea puterii sale impotriva celor ce o amenints (politicieni sau oameni bogati). In plus este dorinta Sistemului de a lua banii celor bogati. Kleptostat. S a intamplat cam cu toti. Toto cei arestati au platit la greu sa iasa (Patriciu, Copos) sau au fost goliti (Becali, Vantu, Bercea, Adamescu etc). Acum urmeaza Videanu, Cocos, Nicolae etc. Ce s a intamplat cu banii lui Hyssam si alti arabi si evrei care au fost sub lupa si apoi au disparut ? Sotul Raduleascai. ? Sau cat a platit Tiriac ?
      Udrea a intrebat corect unde sunt si cine a verificat declaratiile fe avere a le lui Morar, Kovesi, Coldea ?

      Ștergere
  4. Cînd intră in politică toţi speră ca li se vor ridică statui, spre sfîrşit constata ca tot mai bine-i ... porumbel.

    RăspundețiȘtergere
  5. 1. Cu ani în urmă numele lui Vosganian a apărut pe o scurtă listă de indivizi care au scos mari sume de bani rapid de la un joc de ăla zis piramidal (sau ceva asemănător) care cîteva zile mai apoi a dat faliment.
    2. A făcut propagandă lui Constantinescu - dar în numele organizației armenilor ! - ceeace nu era legal.
    3. Este un mincinos: a declarat repetat că fiind persecutat politic a fost repartizat contabil la fabrica de bere; pe vremea aceea toți eram repartizați undeva (poate era mai bine) iar un post ca al lui era super-invidiat.
    4. Nu a fost erou (pozitiv), nici nu a riscat nimic. A fost doar un mare escroc. Păcat că este intelectual și nu este deloc prost. Îmi pare sincer rău că din lăcomie a ales calea infracțiunii.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Am citit o declarație surprinzătoare a șefului de stat major al Ucrainei - un anume Victor Mujenko. Ce o fi cu asta, e reală ?
    .

    RăspundețiȘtergere