vineri, 6 februarie 2015

Putin după uşă

Cineva mă îndemna să-mi dau cu părerea de ultimele decizii ale NATO.

De fapt în vecinătatea apropiată se poartă un război care ne poate afecta şi pe noi.
Anul trecut Rusia şi-a arătat faţa de agresor din vremurile interbelice, când Germania sau URSS călcau în picioare independenţa vecinilor.

Chiar acum citesc despre istoria Poloniei. Noi ne plângem că am stat în faţa răutăţilor şi la confluenţa marilor imperii. Ce să zicem de Polonia? Mare putere medievală a ajuns să fie împărţită între puternicii vecini ai secolului XVIII, Prusia, Austria şi Imperiul Ţarist. Ori ruşii şi nemţii experţi în deznaţionalizare nu au reuşit să-i anuleze pe cei 20 de milioane de polonezi, cei mai înţelegători rămânând austriecii. Menghina geografică între care a existat Polonia interbelică, ultima putere europeană care în învins Rusia Sovietică, a acţionat în 1939 şi Polonia a fost din nou sfârtecată de cei doi vecini.
Polonia de azi are graniţele stabilite de Stalin, a pierdut la Bielorusia şi Ukriana, dar a câştigat pe seama Germaniei. Din acest motiv, probabil sunt mult mai realişti şi plicaţi la problema ukrainienă pe care noi o privim tot prin prisma Tratatului Ribbentrop Molotov. În concepţia modernă a geopoliticii poloneze, Ukraina este tamponul împotriva colosului rusesc. De abia acum au început să înţeleagă factorii politici de la Bucureşti. 

Pentru că obiectivul rusesc este reanexarea Malorosiei, adică a Rusiei Mici – Ukraina, leagănul statului rus de azi. Că problema anexării Crimeii s-a desfăşurat pe non combatul ukrainian, Putin  a ridicat miza şi a început agresiunea asupra estului Ukrainei, unde locuiesc mulţi care se simt şi declară ruşi. 
Când au început acţiunile armatei ukrainiene împotriva separatiştilor, aceştia au fost zdrobiţi în primă fază. Îngrijorat, Putin a lăsat orice minciună la o parte şi şi-a trimis în Ukraina forţele speciale înarmate covârşitor de superior faţă de ukrainieni. De când au început negocierile de la Minsk până acum separatiştii au mai ocupat 1500 Km pătraţi. Este clar că armata ukrainiană este net depăşită de unităţile bine înarmate ale Rusiei. Decizia Franţei şi a Germaniei de a nu furniza arme Ukrainei este sinucigaşă, atât timp când ambele s-au înfruptat din comenzile armatei ruse. Doar atitudinea SUA mi se pare realistă. Ei vor să-i doteze pe ukrainieni cu armamente de ultimă generaţie. Soluţia negocierilor fără ripostă împotriva unui agresor este o eroare.
NATO a luat decizia potrivită când a hotărât amplasare de trupe de intervenţie rapidă în estul Europei. Există temeri că asupra unei din ţările baltice se presupune că se va testa de către ruşi punere în acţiune a capitolului 5 al alianţei privind riposta comună la agresiune.  

Ruşii sub acest dement numit Putin au devenit principalul pericol al stabilităţii lumii contemporane. Doar o acţiune hotărâtă a NATO poate să-i liniştească pe ruşii cuprinşi de o fervoare patriotică care nu se bazează decât pe imensitatea teritoriului imposibil de cucerit.

Politica de conciliere are limite, iar dacă Germania îşi imaginează că poate continua să facă comerţ cu Rusia ca în anii 30 este doar o iluzie imbecilă a stângiştilor din Bundestag.

Mă gândesc cu groază dacă am fi fost astăzi în situaţia Ukrainei, fără umbrela alianţei NATO. Pentru că georgianul Sakaşvili crede că ruşii vor să ajungă la Transnistria, înconjurând şi strângând ca un cleşte Ukraina care poate pierde şi Odesa care-i la gurile Nistrului şi în apropierea României. 


Pentru că suntem acum trebuie să-i mulţumim lui Emil Constantinescu, care s-a sacrificat politica ca aceste deziderate de apărare naţionale prin apartenenţa la NATO şi UE să fie o realitate. 
P.S. Este necesară şi o completare strict legată de subiect. Aseară am încercat să urmăresc o emisiune dedicată subiectului aparţinând lui Rareş Bogdan. Invitat îl avea pe Iulian Fota. Când am auzit ce bazaconii debitează am zapat. Cum este posibil ca un astfel de idiot să ajungă consilier pe probleme de securitate naţională? Băsescu ne-a spus că este posibil!

29 de comentarii:

  1. Rusia a fost și e cum ai descris-o.
    Dar, îmi pare rău să văd încă un comentator / analist politic care ignoră elementul demografic, dreptul subscris de toți la autodeterminare (vezi Kosovo, unde Serbia a reacționat, vezi și Catalonia, Scoția, Quebec în care țările gazdă n-ar avea acest gând). Rușii s-au dat după aceste principii. Ucrainienii din Crimeea (majoritar ruși sau cu simpatii moscovite) au hotărât.
    Badea de peste ocean habar n-a avut ce se va întâmpla sprijinind maidanul. Dacă nu vom afla că l-au strânit chiar rușii.

    Laurențiu O..

    RăspundețiȘtergere
  2. Completez:
    Rusia ar fi acceptat o Ukraină neutră, nu poate accepta o Ukraină în NATO (nici nu va fi). Nu poate accepta ca americanii să fie la cât ? 700-1500 KM de Moscova. Neutră, Ukraina putea să sugă bine-mersi de la două ugere. Chiar și fără Crimeea.
    Dacă s-ar fi păstrat neutre Polonia și Țările Baltice ar fi avut liniște. Dar așa...

    Laurențiu O.

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe, roaga-te sa-i impace Merkel !!! Toti au dreptate si niciunul ... lasa dreapta-stinga acuma

    RăspundețiȘtergere
  4. Rușii au dreptate - Ucraina este un stat artificial și pe deasupra ocupă și teritorii românești primite cadou tocmai de la...ruși. Și este normal ca rușii să se apere. Cu Ucraina în NATO și UE trupele americane pătrund și acolo pentru a amenința Rusia și desigur că ăia nu o să stea să se uite - doar dacă, cine știe, li se montează și lor o revoluție "democrată" (urmînd apoi jaful multinaționalelor) ! Iar prea cinstiții americani o țin de 70 ani tot în războaie păguboase și nejustificate - de asta îi urăsc toți oamenii care gîndesc rațional. Nu consider că România trebuie să intre și în războiul ăsta stupid.

    RăspundețiȘtergere
  5. Uitaţi ce spune şeful Europei:
    http://www.cotidianul.ro/tusk-ue-si-sua-sa-si-coordoneze-presiunile-asupra-rusiei-256263/

    RăspundețiȘtergere
  6. Joe, ca de obicei vezi lucrurile pe dos. Eu m-am multumit partial (ca nu pot zice de loc bucurat, dar este cel mai mic dintre rele) de decizia NATO pentru ca este un semn clar spre un posibil echilibru si renuntarea la agresivitatea anti-rusa care a creat Maidanul. Eu vad ca se enunta la integrarea Ukrainei. Se trage o linie clara unde este granite. O Ukraina de un tip sau altul ramane tampon. Oricum, pasul inapoi ii linisteste pe rusi si de-tensioneaza situatia. Vizita Merkel Hollande cred ca a avut tinta la Kiev si nu la Moscova. Sa convinga Ukraina sa inghita un hap amar (de asta nici nu s-au dus Americanii ca sa nu se faca de ras ca ei I-au impins la inceput). Probabil ca o incetare a focului pe linia frontului o sa permanentizeze (ca in cazul Abhazia sau Transnistria) si de facto zonele respective vor fi Rusesti. In 5-10 ani daca apucam, vor si integrate si formal. Dupa sangele varsat si bombardarea sistematica a Donerkului, nu vad Kievl sa fie acceptat din nou acolo. Cu sau fara Rusi. Este de remarcat ca Germania a refuzat sa coordoneze cenul de la Bucuresi, asa cum era initial planul. Si-a pastrat doar Polonia. Cred ca arata faptul ca Germania nu vrea o continuare a conflictului cu Rusia si stie ca totusi Ruia are interese majore in Balcani si Marea Neagra. Nici Franta nu a vrut sa se implice din aceleasi motive (au zis ca se oupa de Africa. Sic !). Asa ca am Ramas cu USA aici prin intermediul UK (trebuia o tara a UE). Problema este ca UK a fugit mereu de Balcani. Nu au experienta si nu au incredere in zona (vezi reactia de la Nota Tilea). Nu au nici un interes major propriu aici. Cred ca astea nu sunt semen bune pe termen lung pentru zona. Cele 25m (mai putin decat bugetul une formatii de rangul 2 din liga de fotbal a Angliei) promise de Obama Moldovei pentru aparare sunt un praf in ochi (un singur Abrams M1 costa 21 milioane ! :) ). Mai este de luat in considerare ca cine isi asuma zona va trebui sa tina un ochi si asupra Turciei, mare putere militara si imbatabila in zona, cu interese islamiste, Central Asiatice si Medireraneene (petrolul si gazul din Platoul Egeei , cauza adevarata a distrugerii Siriei). Nu va fi simplu de loc pentru UK.

    PS 1: USA nu va trimite nici o arma in Ukraina. Armata Ukraineana tot nu este in stare sa il foloseasca, exista riscul real al capturarii de catre Rusi si US Army nu are ici un interes a ii lase pe Rusi sa isi testeze noile lor arme pe technical Americana moderna intr-un razboi atat de prost ca cel din Ukraina. Cumva refuza un polygon de testare de genul celui di Palestina anilor '60-'80).
    PS2: Joe, putina cenusa in cap pentru aiurelil de acum un an, cu zdrobirea Rusiei, Putin dat jos de o revolta populara, Ukraina victorioasa , mii de partizani anti rusi , coalizarea Europei military pentru apararea Ukrainei etc ? M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar îţi iei propriile vise drept realitate!
      Adică ce NATO nu-i Franţa sau Germania, doar UK sau SUA?
      Din punctul meu de vedere este foarte bine.
      Nu mai folosi argumentele lui Churchill din 1945, lumea s-a schimbat.
      Nu cred că ruşii pot fi opriţi, acum vor să ocupe toată Ukraina de sud, pot fi convinşi doar cu lovituri militare.
      Putin este un dement, dacă se linişte se liniştea cu Crimeea.
      Iar poveştile cu Maidanul inventat de americani, asta e de spus la uşa sobei pentru fraieri.
      Cu Putin nu se discută decât cu mână forte, dacă cei din jurul lui vor simţi că Rusia cade într-o prăpastie şi ziua aia nu-i departe va fi înlocuit de ai lui! Patriotismul şi minciuna nu ţin de foame, doar eşti de aici din România şi ştii cum s-a sfârşit!

      Ștergere
  7. Joe, după ce văd postarile de mai sus, toate de bun simt, unele chiar excepţionale, nu pot sa cred ca tu poţi s-o ţii pe-a ta, crezînd ca Ai singur dreptate, sa ignori totul. Cred de fapt ca vrei doar sa ne stirnesti şi arunci cu baliverne d-astea tip Tea Party şi sa te distrezi cum ne enervam. Becherule !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Mircea,
      de ce crezi că eu bat câmpii?
      Deocamdată bat tunurile ruseşti în Ukraina şi toată lumea este îngrijorată, mai ales cei care au experimentat blândeţea cizmei ruseşti, inclusiv Angela Merkel!

      Ștergere
    2. PS Ştii cum îi numea Stalin şi ai lui pe ăia din Vest când îi luau apărarea: idioţi utili!
      Mă tem că Vestul azi s-a umplut de idioţi utili Rusiei.
      Idioţii inutili Rusiei sunt pe aici prin Est, Polonia, Rusia!

      Ștergere
    3. Joe, exista niste realitati care nu pot fi ignorate:
      1, Americanii si vest-europenii au acceptat de facto ocupatia rusa in Crimea.
      2. Daca te uiti pe harta, vei vedea ca Rusia are nevoie de o zona in estul Ucrainei care sa-i permita acces la Crimea, caci altfel Crimea ruseasca nu poate supravietui. Asadar, dupa acceptarea situatiei de la punctul 1, logica politica dicteaza si o acceptare a influentei/prezentei Rusiei in estul Ucrainei.
      3. Estul si vestul Ucrainei se prezinta de facto ca doua tari diferite. Diferenta aminteste oarecum de Serbia si Croatia, atat cu unele diferente de religie cat si cu diferente de orientare spre centre diferite de putere; iar in cazul Serbiei si Croatiei, se vorbeste macar aceeasi limba, ceea ce nu ar fi cazul in Ucraina, daca acceptam ca ucraineana e intr-adevar diferita de limba rusa.
      4. Occidentul a inteles intre timp aceste realitati, iar Putin a stiut mereu ca se poate folosi de ele. In plus, dupa cum a evoluat situatia, e clar ca Ucraina nu mai poate supravietui ca stat unitar centralizat. Lasand deoparte detalii si nuante, ar exista trei posibilitati: a. Rusia sa anexeze o parte din estul Ucrainei, b.estul sa se separe ca stat "independent", sau c. Ucraina sa devina stat federal cu o larga autonomie pentru est.
      5. Optiunea a. ar prelungi la nesfarsit conflictul intre occident si Rusia, deci pentru o posibila reglementare ar ramane in discutie doar optiunile b si c. Este evident ca occidentul sustine in prezent optiunea c, si se pare ca Putin ezita inca intre optiunile b si c. In aceasta situatie, pare tot mai probabil ca se va cadea de acord pana la urma pe o forma sau alta a optiunii c.

      Ștergere
  8. Jo,e parerea ta eu ti-o respect. Cam toti insa te contrazic sau aproape toti,si ? Eu vreau sa zic alta,cum va imaginati ca Putin a r fi de acord vreodata ca Ukraina sa fie in NATO ? In mintea UE si NATO bolnava asa gandeau,ca e ca Eltin ii mai dau un imprumut si gata.?" SUA ar accepta niste trupe masive ale Rusiei in Mexic ? Dar in Cuba,vorbind la rece fara ranchiuna sau contraziceri...??? Daca rusii maine poimaine pun niste anti- rachete in...Ungaria ? O sa fie de acord NATO ? Hai,dlor,Putin este omul potrivit la locul potrivit,fara el rusii ar fi colonie UE-SUA dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai nişte tâmpenii în cap de mă îngrozeşti!
      Nu ştiam că-l admiri pe Putin, ţi-e dor de rusnaci?

      Ștergere
  9. Cam asa se rezuma situatia. L
    Putin-backed rebels just made a huge move right under Europe's nose

    On the eve of Angela Merkel and François Hollande's meeting with Vladimir Putin in Moscow, the self-proclaimed Donetsk People's Republic (DPR) made a concrete push for Putin's vision of eastern Ukraine.
    The self-proclaimed, largely unrecognized DPR moved closer to unifying with the other region that has forcefully broken away by declaring itself the legal successor of a 1918 self-proclaimed Soviet republic.
    The Donetsk-Krivoy-Rog Republic declared independence from Ukraine on Feb. 12, 1918. And then, 36 days later, it was incorporated into the Ukraine Soviet Republic — that is, one of the constituent republics of the Soviet Union.
    On Friday, the DPR's memorandum was sent over to another self-proclaimed state, Luhansk People's Republic (LPR), according to a report from Interfax. One of the leaders of the DPR, Andrei Purgin, noted that the leadership of the LPR is in talks with Luhansk to synchronize the legislative activity.
    "Memorandum on state-building and continuity of the Donetsk-Krivoy Rog republic will be adopted also in LPR," he said.
    DPR adopted the document indicates that the project of "Novorossiya," or New Russia, a term Putin has used, is ongoing and that the breakaway republics are starting to move toward unification, according to the coordinator of the press Center of Novorossiay, Daria Mazeva.
    "The DPR published a memorandum declaring themselves as heirs of the Donestk-Krivoy-Rog Republic in order to push the idea of federalization of Ukraine and possibly control more territory, given the Hollande-Merkel-Putin talks," a person familiar with the matter told Business Insider. "This can be considered a means for the further expansion of the DPR and the LPR, and possibly the two states coming closer together."
    The Russian government has supported federalization in Ukraine after the annexation of Crimea in March 2014. Federalization would give greater autonomy to the southern and eastern parts of Ukraine where there is ongoing conflict right now.
    "Each region [in Ukraine] would have control of its economy, taxes, culture, language, education, and 'external economic and cultural connections with neighboring countries or regions,'" Russian Foreign Minister Sergei Lavrov has previously stated about the "federalization" plan, according to The Guardian.
    Further, the rebel regions are declaring themselves the successors of a Soviet region that included lands currently under control of Ukraine. Given that Russian troops and weaponry have helped rebels conquer more and more territory over the last six months, the military implications of the memorandum are alarming.
    If Russian troops and rebels push further toward the historical boundaries of the Donestk-Krivoy-Rog Republic, they would need to conquer the strategically vital port city of Mariupol.
    Taking Mariupol would connect the rebel-held regional capital Donetsk to the north, the sea, and the land route to the Crimean peninsula, which Russia annexed in March.
    And the city of 500,000 is vital for eastern Ukraine's steel and grain exports, which make the city a desirable target for a budding pseudo state that's struggling economically.
    As geopolitical expert Ian Bremmer noted in November, it looks like "the Kremlin is moving towards making Crimea and southeast Ukraine a single place."
    So while Merkel and Hollande meeting with Putin in Moscow, the Kremlin-backed rebels made a serious move in Europe's backyard.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am urmărit argumentele celor care au postat comentarii.
    În genere toţi au mizat pe raţionalul din Putin.
    Putin nu este raţional, este complet nebun!
    Tentativa lui Hollande şi a Angelei Merkel au eşuta după cât se pare, Putin vrea război, care-i creşte popularitatea până când va fi învins!
    Mi-ar plăcea o soluţie politică, dar uitaţi-vă la realitatea din Ukraina!
    El vrea să se confrunte militar cu Occidentul, sper ca să aibă generali raţionali care să-l trimită la spitalul de nebuni!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciudat e cum in presă română scrie ca a fost un eşec ... Aici in Germania se vorbeşte de optimism măsurat şi la Můnchen americanii vor arme iar Merkel le exclude !? Cred ca iar încep niscaiva manipulări pe Facebook ...

      Ștergere
    2. Joe, cred ca tu nu vezi realitatea din Ukraina. Sunt acolo 1-1.5m oameni care vor cel putin autonomie (tine minte ca pana acum vre-o zece zile in Ukraina era interzis sa vorbesti altceva decat ucraineana; era valabil si pentru romanii nostrii pe care tu ii sacrifice cu inima usoara). Kievul si-a bombardat proprii cetateni in Donetk. Este crima. Si Milusovici si Sadam si AlAssad au fost ostracizati si condamnati pentru asta. Oricum, cei de acolo care si-au pierdut un copil, un frate, o sotie nu vor uita. Kievul nu se va intoarce la Donetk decat intr-o balta de sange. Indiferent de rolul jucat de Putin. Ca aia sunt de nationalitate rusa, nu poti nega. In fine insistenta ta (nu vreau sa o calific ) pentru un razboi este cidata (sau explicabila) pentru cineva care nu risca personal. Sau u are responsabilitatea deciziilor. Tu risti iarasi cu inim usoara viata unor tineri romani, americani, germani etc pentru ca vrei ca cineva sa il omoare pe Putin. Penru ce ? Ce interes vital al romanilor, germanilor si chiar si americanilor este in joc ? Si EU si America pot bate Rusia conventional. Iar armamentul nuclear Rusesc ar trebui sa te faca sa gandesti inainte de a propune violenta. Nu sunt prea multe lucruri care sa merite viata unui om. Iar dreptul ucrainenilor de a "asupri" o minoritate de alta nationalitate nu cred ca este printre ele. M
      PS: mai ales ca nu au fost stapani acolo inainte de anii '50. Nici macar cat Sarbii in Kossovo si comunitatea international nu le-a dat dreptate Sarbilor

      Ștergere
    3. Eşti sclavul propagandei iresponsabile ruseşti.
      Chiar te faci că nu înţelegi? Ukraina a renunţat la armele nucleare tocmai pentru că i s-au garantat frontierele de către ruşi.
      Dacă acest dement Putin era normal putea să pună probleme asta unui arbitraj internaţional, să se ceară referendumuri sau alte forme de negociere.
      Chiar eşti orb?
      Putin a ales calea războiului, a confruntării.
      Nu vrea nici negocieri, dacă era tentat ajungeau la un compromis.
      Povestea asta cu minorităţile nu se rezolvă aşa.
      Nici pe mine nu mă încântă naţionalismul ukrainian, dar asta nu scuză războiul.
      Iar pe deasupra Ukraina este esenţial ca tampon pentru România.
      Şi noi şi alţii a trebuit să facem sacrificii teritoriale, pentru acest tampon, vezi Polonia.
      De ce se zbat Hollande şi Merkel ptr pace? Că sunt eu în favoarea Ukrainei?

      Ștergere
    4. Nu cred a Hollande si Merkel stiu de tine ...

      Ștergere
  11. Joe le stie pe toate. E pe campii. Cred ca se crede detinatorul adevarului absolut. Dar el insista. Sincer, IMI PARE RAU PENTRU EL. A

    RăspundețiȘtergere
  12. Mihai, se pare ca ai dreptate...se pare ca ne indreptam spre b. M

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca reusesc sa sparga EU, sa falimenteze euro, americanii vor stimula un razboi in mijlocul Europei, ce poate fi mai util, unul lung si scirbos, asa ca toate variantele lui Mihai sunt valabile. Da eu zic sa incetam sa ne chinuim sa .. scoatem piatra din apa,
    dupa ce-a aruncat-o, Joe s-a si cocotat pe ea si nu se da jos decit lovit de un Pershing ! Vorba lui, tot americanii ne salveaza !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ahaaaa. Deci tot americanii sunt de vina. E clar.

      Ștergere
  14. Da. Autonomie larga si un "coridor Polonez" pentru Crimeea. Mai vad o deangajare americana acum ca s-au limpezit apele. EU gestioneaza problems Rusa. Balcanii si Marea Neagra raman la USA prin UK. Dar repet, dezangajarea US din zona si ondreptarea spre Pacific (nu numai anuntata de mult dar si intarita zilele astea de numirea oficiala a Chinei ca amenintare) ma face sa cred ca pe termen mediu zona este pastrata ca element posibil de negociere.M

    RăspundețiȘtergere
  15. Ești straniu de exagerat, pătimaș, nedrept. Garanțiile se dau în anumite condiții, astăzi au fost încălcate de vestici. Ucraina are 30 % ruși dar și alte neamuri. Ucrainienii înșiși sunt imperialiști. Monomania ta cu Putin e chiar bolnăvicioasă. Ucraina trebuie distrusă cu orice preț, sunt dușmanii noștri de sute de ani. Iar de zeci de ani încoace pericolul mondial nu sunt rușii ci imperialismul iudeo-american și adversarii lor - fanaticii musulmani, dar nu mai puțin fanatici decît așa zișii protestanți și sutele de secte derivate de la ei și prospere în SUA. Ca să nu mai vorbim de poluare, epuizarea resurselor (consumate în proporție de 80 % de americani, de aceea vor să supună Ucraina și apoi Rusia, ca aibă și alte locuri de jefuit - nu pentru baliverne gen democrație, drepturile omului, etc.), de suprapopulație, de risipă, droguri, subcultură și anticultură, de încurajarea infractorilor și degenerațiolor etc. Ei de ce au atacat Irakul și Somalia, Jugoslavia și Dominica, Libia și Libanul, Siria, Coreea, Vietnamul, etc. Din filantropie ? Astea sunt problemele probabil insolubile, nu existența unui așa zis popor cum sunt gunoaiele ucrainiene care merită ura noatră veșnică.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exagerat de pătimaş şi orb eşti tu.
      Şi eu apreciez cultura rusă, muzica lor, dar cam atât.
      Ca vecini noi românii am simţit pe pielea noastră ce bine să-i îi ai vecini.
      Ukraina de azi este rezultatul politicii lui Stalin.
      În vest s-a dezvoltat un nţionalism ukrainian cam de pe vremea stăpânirii Austriei asupra Galiţiei şi Poloniei Mici.
      Polonia de azi are în Ukraina un teritoriu mult mai mare decât România. Are în schimb nişte lideri mai deschişi la minte decât românii, şi din păcate cei care postează aici.
      Ukraina a fost victima terorii staliniste în anii 30 când au murit cu milioanele de foame. Cam de atunci există şi ura reciprocă ukrainieni ruşi.
      Soluţia ar trebui negociată, dar cum să negociezi cu un dement? Chiar nu vedeţi că Putin nu negociază?
      Germania are în Rusia mari interese economice şi de aceea încearcă o soluţie..
      Acum cel mai bine este să aşteptăm să vedem ce rezultă.
      Iar prostiile antiamericane mă dezgustă.
      Chiar aşa gândeşti? Pentru noi America însemna libertatea, iar Rusia comunismul şi jugul slav.

      În loc să scrii aiurelile astea ar trebui să mai reflectezi.

      Ștergere
    2. Nu Joe ! 23 august
      Libertatea ne-a adus !

      Ștergere