miercuri, 4 martie 2015

Păreriştii

Televiziunile de astăzi au fiecare angajaţi părerişti. Pentru că ele au rămas mijlocul media care mai rezistă, în situaţia în care presa scrisă este mai mult pe internet şi plină de poze şi video clipuri. Televiziunile se folosesc de astfel de pseudo jurnalişti pentru că este cel mai simplu şi comod.
Am aflat că la Anten3 a ieşit un mare scandal cu Oana Stancu şi Daniel Savu fost sereist, sau cred că mai corect securist.
Probabil că cea mai celebră afacere de jurnalism a fost cea făcută cu afacerea Watergate. Şi acolo jurnaliştii de investigaţie au primit informaţii de la un oficial guvernamental. Aşa că degeaba se fasoleşte Oana Stancu, pentru investigaţiile sale este clar că a primit ponturi de la oficiali serei sau altceva, dacă este să-mi amintesc de afacerea Nana şi de chestiile cu traficul de influenţă Băsescu Cocoş Udrea privind afacerea ALRO.
Este bine că sunt anumiţi oficiali care servesc că presei porcării efectuate de diverşi demnitari şi obligă Parchetul să investigheze, să-i oblige să nu mai dea NUP pentru mari escrocherii, care astăzi îi duc pe protagonişti la arest.
Asta este partea bună a jurnalismului, să dea în gât pe mişeii corupţi, altceva este însă părerismul.
Părerismul este inerent propagandei. Sunt posturi care excelează la părerism şi, partizanat şi idei băgate în cap proştilor. Toate aceste posturi au păreriştii angajaţi aferenţi. 
La Antena3 este în primul rând Ciuvică. Dintr-un militant dedicat unor cauze bune a eşuat la acest post şi a devenit cea mai insuportabilă prostituată a părerilor teleghidate favorabile celor care l-au năimit. La fel de jenant este Chireac care şantaja cu ziarul, ca pe vremuri Pamfil Şeicaru. Măcar Şeicaru fusese un erou al Marelui Război de Întregire, Chireac este doar un profitor burtos. Mai este şi pastorul propagandist greu digerabil Mihai Gâdea, autor inepte prelegeri ţinute lui Antonescu şi altor politicieni foarte interesaţi de lipsa lui de idei.

Un părerist care a nimerit-o cu Iohannis şi care îl depăşeşte pe Gâdea în pastorale insipide este Rareş Bogdan la Realitatea tv. L-a mai agăţat pe alt neinteresantul literaturnic Octavian Hoandră, care ne arată precaritatea unor care se bat cu pumnul în piept că-s de la Cluj, că parcă acolo nu abundă cu proşti! 

Hai că nu i-am băgat în insectar pe păreriştii de la România tv, autorii celor mai mari fâsuri jurnalistice, post dedicat pupatului dosului lui Ponta.

Alt mercenar scârbos,  Robert Turcesc era mahăr la B1tv pe vremuri, auto dovedit acoperit al serviciilor secrete şi foarte pro Băsescu, cum probabil este şi Naşul - Radu Moraru sau Sorina Matei, acompaniaţi de gunoaiele Sabin Orcan, Mircea Marian şi mai ales expresia cea mai josnică a jurnalismului, Radu Banciu!

Acum acolo s-a aciuit şi Maestrul, inventatorul tabloidului românesc, precarul Ion Cristoiu.
De fapt de Cristoiu vreau să mă ocup, îl ştiu când vindea sute de mii de exemplare din Expres Magazin şi Zig zag pe care le citeam cu nesaţ ca proştii în 1990, sau când a inventat Evenimentul zilei care năştea pui vii. Acum scrie la ziarul pe care l-a inventat şi după o perioadă de adeziune la marca Băsescu este amorezat de jurnalul apocrif al doamnei Udrea şi emite opinii critice la preşedintele Iohannis. Aflăm că a are o scrisoare, nu pierdută, nu găsită într-o sticlă, ci înmânată de o doamnă la Biblioteca Aacdemiei (sic!), care-i revelează cum l-a ales Băsescu pe Iohannis???!!!!
Obtuzitatea şi puţinătatea ideilor lui Cristoiu mă scot din sărite şi-l citesc ca să mă umplu de nervi, pentru că părerile lui mă conduc fatalmente la proastă dispoziţie.

Părerismul este la fel de vast ca prostia, câte dreptate a avut De Gaulle! 


Câţi jurnalişti de opinie au mai rămas? Eu ştiu doar trei: Alina Mungiu, Cristian Tudor Popescu şi nu cel din urmă, Emil Hurezeanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu