sâmbătă, 25 aprilie 2015

Iliescu

Aseară am urmărit emisiunea interviu luată de Hoandră lui Cosmin Guşă la Realitatea tv. De fapt Guşă dorea să lămurească dedesubturile interviului luat lui Traian Băsescu la acest post săptămâna trecută. L-am mai urmărit pe Cosmin Guşă de multe ori cum bate câmpii. De această dată a fost altfel, mai realist şi aplicat. Cosmin Guşă un om relativ tânăr posedă o experienţă deosebită trecând prin vârful a două partide mari şi importante PSD şi PDL. La PSD a fost adus secretar general de către Adrian Năstase, iar la PDL a stat în preajma lui Traian Băsescu când a câştigat alegerile prezidenţiale în 2004. 

Cel mai mult m-au frapat analizele făcute lui Iliescu pe care declară kaghebist, cum suspectează şi unii istorici anglo americani privitori la prăbuşirea comunismului provocată de Gorbaciov şi cu sprijinul KGB. Dar altceva m-a izbit, o presupunere a mea confirmată de Guşă privind sistemul instituit în România după Revoluţia din Decembrie 1989. El afirmă că acest sistem corupt de baroni şi de băieţi deştepţi îi aparţine lui Iliescu căruia îi plăcea să se înconjoare de indivizi cu probleme de caracter şi comportament social. Cred că de instituirea acestui sistem de corupţie şi spoliere a României este cel mai vinovat Iliescu. Eu presupun că anumite diversiuni şi represiuni de la începutul anilor 1990 nu au fost inventate de Iliescu, el fiind mai mult beneficiarul acestora. Dar sistemul instituit de el însuşi i-a găsit chiar numele potrivit, capitalismul de cumetrie!
Pentru acest sistem el îmi pare mult mai vinovat. Singurul moment de temere al acestui sistem a fost perioada Constantinescu, când rechini ai îmbogăţirii neruşinate precum George Constantin Păunescu au fugit din România şi s-au reîntors de abia după 2000.

Traian Băsescu a declanşat acţiunea justiţiei, focalizând exclusiv inamicii politici. Pentru că el a preluat sistemul de baroni şi corupţi băieţi deştepţi, cum a fost şi Păunescu amintit mai sus. Cu adevărat justiţia a început să funcţioneze fără partis prisuri la apusul prezidenţial al lui Băsescu şi la începutul preşedinţiei lui Iohannis. Acum pare că justiţia funcţionează cu ochii legaţi, nu este chioară ca în vremea trecutului preşedinte.

Au fost şi sunt în desfăşurarea şi procese care au o încărcătură politică şi pot declanşa o cutie a Pandorei. Procesul lui Traian Decebal Remeş mi se pare şi acum rezultatul unei înscenări grosolane şi ticăloase, spre deosebire de puşcăria meritată a lui Năstase.
Sper din tot sufletul ca finalul procesului intentat de DNA lui Dragnea să se încheie cu o achitare, acolo prea are iz politic şi răzbunare din partea fostului preşedinte, semnificativ că cine îşi mai doreşte pedepsirea lui Dragnea nu este altul decât Corneliu Vadim Tudor. Unitatea de idei dintre TB şi CVT nu este decât o confirmare a unor legături suspecte.
La fel de politizată şi cretină a părut decizia de închisoare cu suspendare dată lui Brădişteanu pentru obstrucţionarea justiţiei în cazul tentativei de sinucidere a lui Năstase. Pentru că un alt complet l-a găsit nevinovat pe acelaşi Brădişteanu pentru o faptă mult mai gravă de corupţie.
Cred că justiţia intră pe gheaţă subţire în cazul unor acuze de mită la medici cum apare şi acum cazul altui mare chirurg timişorean. Atât timp cât medicii sunt atât de prost plătiţi aceste acuze par ridicole. Sunt de acord ca medicii să fie pedepsiţi pentru malpraxis, nepricepere, dar chestia cu corupţia îmi pare cam tembelă. 

O altă problemă dezbătută de Cosmin Guşă este problema lui Iohannis, a lipsei unui suport politic de bună calitate care să canalizeze energii pentru un proiect de ţară. Cred că justiţia a mai curăţat dintre impostori şi rebuturi şi că partidele serioase pot găsi oameni competenţi. Iar ideea unor partide noi care să canalizeze competenţe şi energii pare o iluzie în capul unor corporatişti hipsteri care nu prea au idee de faptul că politica cere rezilienţă şi răbdare, cum remarca un alt jurnalist mai pragmatic. Noile partide care au apărut pe scena politica în afara FSN şi celor istorice au fost nişte diversiuni, sau partide anti-sistem care au hrănit nostalgii neghioabe ale electoratului, precum România Mare şi mai nou PP-DD. Cel puţin ultimul a fost o escrocherie apărută de fondul dispariţiei României Mari, care s-a destrămat rapid ca orice iluzie. Nici o altă iniţiativă a unor intelectuali dezamăgiţi nu are şanse de succes, se vede din experienţa scurtă a lui M10 al doamnei Macovei, contestată vehement acum de comilitoni.

Am citit despre tristeţea ignorării privind pe clasicii literaturii române a lui Nicolae Manolescu. Este păcat că agramaţii din media ignoră aniversări rotunde ale lui Sadoveanu, Rebreanu, Ion Barbu şi alţii. Pentru Manolescu este însă un prilej de a-şi regla conturile cu tinerii scriitori care-l cam contestă. Personal cred că aceşti sunt scriitori mai interesaţi de a deveni faimoşi prea devreme şi fără valoare literară. În România literară Daniel Cristea Enache analizează versurile unei poete admirate superlativ de doi tineri critici, Marius Chivu şi Cosmin Ciotloş. Analiza lui Enache demonstrează că poeta este, după propria expresie, vizavi de literatură! 


Pare totuşi mai plăcut să discutăm despre artă şi cultură când lumea politică este plină de impostori şi neaveniţi, infinit mai pernicioşi decât literaţi plini de iluzii şi fără valoare.


2 comentarii:

  1. Vai,vai,vai Jo iar ai cazut in delizoriu cu aceste aprecieri de toata rusinea,,, Sa le luam pe rand ( si jurasem ca nu-ti mai scriu dar esti un rau necesar...de la aprecierile tale particular-grosolane imi dau seama acum de ce exista si Haznaua 3,,,)
    " intadevar justitia a inceput sa functioneze la sfarsitul mandatului Basescu si inceputul mandatului lui Iohannis " nimic mai grotesc. Ori uiti ori esti un om periculos, De cel putin 4 ani se aresteaza de DNA prin " liber " justitiei si nu la comanda ca pe timpul lui Nastase , toti infractorii mari,majoritatea PSD-isti . Se vorbea ca se prioriteaza PSD-istii la ancheta din ordinul Basescu,nimic mai fals. Uite ca DNA aresteaza vinovati in continuare si pe timpul acestui fals presdinte ( ficus ) si tot PSD isti sunt,din pacate pentru tine dar nu recunosti,si ici pe colo cate un PDL-ist sau alte partide. Asta ca ei sunt cei mai corupti. " vrei nu vrei ." Acum justitia functioneaza ca legata la ochi nu este chioara ca pe timul fostului presedinte " Aiureli tipice dle Gadea...Cum era chioara cand a arestat pe timpul lui cat nu sau arestat in 20 ani inainte ? Chior esti tu. In toata lumea a interveni contrar legii la voturi asupra cetateanului este pedepsit aspru. Dragnea a fortat nota la maxim ,au votat si mortii,au carat din colo-colo cu autobuze votanti,le transmitea nereguli prin tel, au votat in comune mai mult decat locuia ,a fost interceptat etc si tu spui ca incalcarea flagranta a unor legi e ambitie politica ? Revino-ti dle odata si tine numai cu realitatea nu cu prostiile tale interioare de 2 lei,,,Alea spune-le nevestei,copiiilor tai ,lasa-ne pe noi ca dai in delizoriu ( daca n-ai dat pana acum...) Bradisteanu ? Ce daca este bun doctor,super bun,daca-i hot si incalca legea ? Protejarea unui infractor este abatere de la lege tie chiar nu iti este clar ca NIMENI,indiferent cum il cheama,nu-i mai presus de lege ? La Pitesti nu sa auzit asta ? Ce dracu Jo ? Salariul doctorilor mic ? Cand ai fost ultima data in spital ? Te-ai operat vreodata ? Un medic chirurg bun castiga prin spaga mai mult ca un doctor bun la New York si nu gresesc de loc. Toate spitalele din Romania sunt o spaga totala,am avut personal ocazia sa cunosc indeaproape asta asa ca lasa-i pe doctori,,,nu-i mai plange.Mereu dai cu batul in balta,pana cand Jo ???

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Cosmin Gușă este doar un dobitoc profitor, carierist, impostor, neserios. Nu se poate pune bază pe ce spune sau scrie el. Acum se răzbună pentru că i s-a mai tăiat macaroana și poate îi este chiar frică de vreo anchetă. Chestiile cu KGB sunt din teoriile conspirației ca și alte divagații. U fizician ratat - nu știu cum naiba dar fizicienii dau un mare procent de jigodii politico-ziaristice; cine i-o fi pus să învețe meseria asta care de fapt nu îi interesa ?
    2. Din informațiile mele în țările civilizate șpaga la medicii din sistemul de stat, pentru asigurați nu există. Funția sau prestigiul nu scuză infracțiunile. Trebuie însă să spun că încercînd să dau ceva la Spitalul Militar, la Spitalul 1 Mai (conform modei actuale are acum un nume inspirat de bigotism) și încă undeva am fost refuzat. Doar undeva am dat și eu fiindcă pînă să îmi vină rîndul la operație am conversat cu ceilalți pacienți, ne-am gîndit cum să facem, cît să dăm - dar nu mi-a cerut nimeni nimic, nici măcar o aluzie înainte sau după. Aș zice chiar că s-au purtat frumos cu mine.

    RăspundețiȘtergere