joi, 30 aprilie 2015

Slăbiciuni liberale

Am citit cu interes articole care privesc PNL, mai ales cele critice. Cu toate că unele sunt pamfletare sau mai sunt şi declaraţii interesate ca acelea aparţinând lui Victor Ponta.
Unele exprimă exasperarea că noul PNL nu a fost în stare să dărâme încă guvernul lui Victor Ponta. 
Ultimul articol despre aceste probleme pe care l-am citit îi aparţine lui Dan Tapalagă de la Hotnews şi este interesant pentru care reuşeşte să fotografieze anumite realităţi şi aspecte politice. 

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20040717-7-motive-care-explica-este-atat-slab-noul-pnl-opozitie.htm

Mulţi dintre cei care l-au votat pe Klaus Iohannis în noiembrie 2014 s-au aşteptat ca guvernul să se facă praf rapid din cauza insuccesului lui Victor Ponta la prezidenţiale.
Nu s-a întâmplat asta, unii se laudă că ar fi dărâmat rapid guvernul lui Victor Ponta. Este cam ridicol pentru că respectivul personaj l-a învestit de două ori ca prim ministru pe actualul prim ministru. 

De ce nu s-a prăbuşit Victor Ponta?
Sunt destule explicaţii, unele vizează impotenţa PNL, altele pe Klaus Iohannis. 
Dar mulţi nu observă cum parlamentarii pesedişti şi aliaţii din UNPR şi PC s-au mobilizat contra presiunii exercitată şi de DNA. Surpriza mai este că în privinţa parlamentarilor luaţi la ochi de justiţie aceasta este egal distanţată de partizanate, sunt arestaţi şi pesedişti şi liberali!
Singura armă a pesediştilor învinşi în alegerile prezidenţiale a rămas numărul superior de parlamentari. Mai ales că au reuşit să-l momească şi pe Tăriceanu şi câţiva oportunişti de la PNL înainte de rezultatul prezidenţialelor. Şi pe principiul că este mai bine la putere, în condiţiile unui preşedinte corect şi rigid care nu-şi permite aranjamente pe sub masă sau presiuni şi ameninţări ca în ultimii 10 ani. Este clar că o mulţime din oportuniştii de azi care sprijină guvernul Ponta azi, după alegerile din 2016 îşi vor vedea cariera politică terminată, dar măcar să mai roadă un os. Şi mai acţionează şi frica de justiţie, care-i face să stea strâns uniţi în jurul lui Ponta. 

La PNL este adevărat că vechii pedelei au un profil extrem de scăzut din cauza potenţialelor probleme cu justiţia, iar liberalii nu mai au personalităţi flamboaiante precum Crin Antonescu. Alţii, cum este Tăriceanu, au reuşit să-şi facă praf viitorul politic prin jocurile favorabile lui Ponta. Alina Gorghiu care este o bună vorbitoare, calitate necesară unui om politic are dezavantajul unei relative noutăţi în politica mare. Singurul personaj greu rămas în faţă mai este Ludovic Orban, dar se simte necesară o garnitură de oameni grei şi cu personalitate. Am reţinerile mele în privinţa lui Predoiu tarat de rolul său din guvernul Boc. Cred că ar mai trebui să fie cooptaţi şi tineri remarcaţi în acţiunile politice din ultimii ani pentru că este necesar un suflu nou. 

O guvernare chiar cu iniţiative bune cum este scăderea TVA la alimente uzează, pentru că sunt alte lucruri care uzează. 

Chiar dacă moţiunea de cenzură nu va fi un succes liberal  menit să producă demisia guvernului Ponta, el trebuie făcut. Pentru că asta este rolul opoziţiei, să fie critică şi atace guvernul.

Cred că rezilienţa acestei guvernări este dată paradoxal de acţiunea justiţiei care-i face să strângă rândurile şi ofertele PNL nu-i încălzesc de loc, pe fondul atitudinii liberale că cei vizaţi trebuie deferiţi justiţiei. Probabil că aceasta este marea slăbiciune a PNL, pentru că guvernarea lor nu oferă garanţii de imunitate, nefiind dispuşi, în noua situaţie, la compromisuri împotriva justiţiei.

Nerăbdarea unora trebuie ponderată, trebuie să avem răbdare!

Chiar dacă nici PNL şi nici Iohannis par a nu fii atât de eficienţi trebuie să înţelegem că sunt anumite coordonate ale democraţiei care dacă ar fi încălcate, atunci cuvântul ăsta s-ar goli de conţinut.

12 comentarii:

  1. Daca nu cade guvernul Ponta trebuie sa avem rabdare. In ritmul asta de arestari ai parlamentarilor PSD ( USL ) ,si uite ca Basescu nu mai " dicteaza " cum ziceati toti si acum mucles , se vor reduce numarul lor rapid si nu o sa mai aibe sustinere...Putintica rabdare ! Sa nu se gaseasca solutii ca sa cada acest guvern de cacao nu se poate. Asta ( Ponta ) tine de putere pentru ca stie ca a doua zi intra in puscarie ( vandut de proprii baroni...) si isi mai taraganeaza neputinta bolnava. Cat despre " mobila de la Mobexpert " de la Cotroceni sa nu ne asteptam de la nimic bun. El isi face tumbele prin Europa,afla mereu ce se stia de demult,si se gandeste ce servici sa-i dea doamne :primei doamne.Citeste art.trimis de mine semnat Andrei Plesu : o tara nereparabila pe timpul nostra. Aferim. d.m.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunteti colossal! Sub aparenta criticarii PNl, de fapt se ascunde idea ca " uite oamenii onesti, nu dau garantii si de aia nu ajung la putere"! Interesanta manipulare, numai ca faptele dovedesc altceva. Cu portretul lui Iohannis, Ponta declara ca, obiectivele USL sunt partial rezolvate: Presedinte liberal, Prim-Ministru PSD, oamenii lui Basescu partial arestati, inca nu a fost arestat Besescu, dar asta este deocamdata! A venit replica: daca tu mascariciule, poti dicta cine trebuie arestat, mai este justitia independent? Cum o fi? Iar, cum spune cel de mai sus, " mobile de laCotroceni ", are vreo reactive? Nu, el " tace si face ". Ce anume? Excursii peste tot, fara rezultate, cantina la Cotroceni, adica ce il duce mintea! Si il duce putin, sa speram ca deocamdata! Am mai vazut un gest de proasta crestere: foaia pe care are notate ideile pe care trebuie sa le atinga, o lasa pe pupitru si vin repede " servitorii " sa o ia!!! Ceilalti Presedinti plecau cu foaia respectiva. Parintii mobile de la Cotroceni or fi niste oameni onesti dar ce educatie puteau sa ii dea " distinsului " lor fiu? Care este un habarnist total si, ce este mai rau, il urca ince, incet, pe Ponta in sondaje! Iar Ponta, smecher cum este, ce face? Il lauda si probabil ca vrea sa dovedeasca faptul ca este altul decat cel din campanie si ca de vina era doar Basescu! Si, cu ajutorul, vorba ceea " neprecupetit " al neamtului, va reusi! Pe la Bruxelles a declarant ca un govern, atentie, " social-liberal " poate avea rezultate economice bune, uitand sa spuna ca aceste rezultate vin pe fondul unei economii macrostabilizate, pe care nu a facut-o el! Deci, vorba lui, USL-ul traieste! Reactii liberale? Zero, sau poate nu stiu eu! Dar USL-ul a fost facut contra lui Basescu! Acum contra cui mai exista, caci exista cu adevarat. Corupti aeste in toate partidele si nu inteleg motivul pentru care va legati numai de PDL. Daca asa de mult va stau in gat, dece v-ati aliat cu ei? Si nu uitati ca,initiatorul imbogatirii lui Ion Niculae de la Giurgiu, armeanul Vosganian, nu are problem cu justitia, pe cand cel care a continuat ce incepuse acesta, este sub arrest la domiciliu, parca! Si mai zici matale ca DNA-ul ia personaje de peste tot. Dar unde este gruparea Nastase-Truica, Nastase fiind probabil cel mai mare excroc pe care l-a avut Romania din toate timpurile! Atentie, din toate timpurile!
    In concluzie, tariasca USL-ul, success in ridicare lui Ponta " pe inalte culmi....." si cand vom auzi sloganul" Partidul, Ceausescu ( scuze, Iohannis ), Romania!"? Cred ca nu mai este mult! Din pacate, neamtul acesta este o dezamagire uriasa! Mai nou,vad ca este criticat si din SUA! Bravos natiune, halal sa-ti fie, vorba lui Nenea Iancu!
    .

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonimul anterior nu prea are dreptate. De data Ponta nu minte! Avortonul ala de Tariceanu, urla peste tot ca el si partidul lui care incape intr-un Trabant, este " liberal "! El este in ALDE, el este " reformator" in timp ce voi sunteti la " populari "! Ponta este de rea credinta cand pune fotografia lui Iohannis pe ce scrie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce-ar fi sa mai iesim dintre baricade ...
    Acum 3 ani s-a instalat USL-ul, in decembrie a cistigat detasat alegerile, democratic, european. Johannis era USL-ist, Crin Antonescu, candidat la Presedintie ( e adevarat si faptul ca atunci multi l-au facut de cacao in luna de suspendare a lui Basescu , aceeasi care acum il regreta ) Nu va mirati ca Jh admira o coalitie social-liberala, el admira tot ce merge bine in Germania, mai ales cind vede ca nu merge rau nici in Romania ( ca la puscarie intra de toate culorile mai nou de cind nu mai asculta de Basescu ), la nemti e chiar coalitie CD-social-democrata si a functionat mereu perfect. Se spune ca din cauza orgoliilor PSD nu l-a pus pe Jh viceprim atunci... asa din cauza orgoliului PNL, a renuntat Crin, PNL a fost inghitit de PDL si acum se chinuie cu tinicheaua asta de coada. Epitete, puscarii, bancuri nu ajuta la nimic, la alegeri, cind or fi ele, astia de la PSD, ca ne place sau nu , vor avea mereu in jur de 30 %. Si atunci !? Cred ca va veni vremea sa fim mai mult membrii UE si mai putin anexa USA. In UE social-democratia nu e bau-bau, liberalii sunt in ALDE si respectati iar crestin-democratii sunt foarte puternici tocmai pt ca nu seamana de loc cu Rep-sii familiei Bush. Va scriu din Germania , poate ca exagerez, dar am asa o vaga impresie ca Johannis, ca si toti nemtii de aici, gindeste cam asa. Oricit veti insista , din asta nu faceti hardliner idiot, pasionat de licurici, cum poate reuseau americanii cu Antonescu, daca nu-l debarcau ... E la fel de adevarat ca la granita de est a NATO, tot ce misca va fi controlat de USA, decis de ei, asa ca UE are mai putin de spus. Asta e ... pacat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite ca se poate si civilizat chiar daca hardlinerii vor sari din nou la beregata lui Jh:
      Comentariu din Adevarul despre numirile de noi ambasadori:

      " Din câte se pare, lista nu a fost întocmită în exclusivitate de preşedintele Iohannis. Propunerile au fost făcute, în principal, de excelentul ministru de Externe care este dl. Bogdan Aurescu şi au fost agreate de dl. Klaus Iohannis după discuţii cât se poate de fireşti cu premierul Victor Ponta. Un atare algoritm e în specificul oricărei ţări ce doreşte să aibă o politică externă aşezată şi coerent articulată, excluzându-se astfel vorbitul pe mai multe voci, în canon. Aşa cum s-a întâmplat, din păcate, în cursul lunilor şi anilor de nesfârşite şi groteşti controverse dintre dl. Traian Băsescu şi dl. Victor Ponta, controverse ce au fost decontate negativ, cu vârf şi îndesat, în planul imaginii externe a ţării."

      Citeste mai mult: adev.ro/nno381

      Ștergere
  5. Cam anti-american Mirciulica! Dar nu uita, ca dupa dezastrul cu Hitler, americanii v-au adus unde sunteti, prin planul Marshall! Sau esti prea tanar ca sa stii? Si Hitler a venit la putere tot pe o doctrina socialista ( e adevarat, national- socialista
    ), cu deja celebrul NSADP- partidul national socialist al muncitorilor din Germania! Fiind din Germania, nu se poate sa nu stii aceste lucruri! Si mai tine minte un lucru: toate dictaturile provin din doctrine de stanga! erifica si daca ai argumente, contrazi-ma! Dar nu ai cum! Comunismul, maoismul, nazismul, fascismul, castrismul, pol-potismul, bolsevismul, toate au fost de stanga!!! Sau nu? Mussolini, aliatul "nepretuitului" vostru Hitler, nu era redactorul sef al ziarului AVANTI, oficiosul partidului socialist Italian! Asa ca las-o mai moale cu socialismul, uite la ce orori a dus!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S. Demetrescu1 mai 2015 la 22:41

      Omule, uiți de imperialism și colonialism, de clericalism și monarhism (actuale chiar azi în România), de rasism, sclavagism, anti-cultură, droguri, secte, c.....m și exclusivismul elitelor cu bani etc. - desigur că nu sunt sută la sută specifice capitalismului (care e totuși de dreapta) - dar sunt niște realități. La toate astea nu țîi dă prin cap să te gîndești ? Astăzi pericolul principal pentru pacea lumii sunt americanii, cine nu este contra lor e naiv sau pătimaș, sau chiar mai rău are vreun cîștig particular.
      Și asta e valabil în toată lumea, nu doar într-o țară de oameni lași și neinformați precum România !

      Ștergere
  6. Draga Anonim, mi-ar place sa nu de ascunzi ! Anti-american nu sunt, dar nici filo, ca prea multe s-au intimplat ca sa mai cad pe spate la "erectia" licuriciului ca romanii vajnici !! La ultimele alegeri europene, socialistii au luat un pic mai putin decit cei de dreapta, foarte bine, e chiar excelent ca Junker a cistigat ( apropo, asta e mult mai anti-american decit mine ) Asa ca lasa Hitler,
    planul Marschall, aia erau alti americani si acum lumea e si ea alta. Vorba doamnei Pralong, pomenita saptamina asta pe aici, politica se face pentru viitor ! Si asta e americanca , PNTCD-ista, ce poate fi mai anti-socialist !?

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule S. Demetrescu, reinvii doctrina stalinista? Imi dai un singur exemplu de colonie a SUA? Iar cu clericalismul si mai ales monarhismul esti de-a dreptul hilar! Pericolul lumii sunt americanii? Putin, care vrea sa reia constructia celui mai mare bombardier din lume, parca TU 160, este un ingeras, iar ce se intampla in Crimeea, este pentru mentinerea pacii, nu- asa? Doctrina cu Rusia cu granite la Atlantic a lansat-o Petru cal Mare, care o fi fost un American deghizat! Iar razboiul al doilea mondial, l-au facut tot americanii, nu Hitler si Stalin! Si, probabil ca din rea vointa si anti-Americanism, uiti ca tot in Rasarit a fost ceeace s-a numit Imperiul Tarist, preluat si consolidate de bolsevici! Inaintasii dumitale, ca si parnitii mei, au murit sperand sa vina americanii! Sau nu? Vorba unui avocet, care dupa ce a fost inchis de comunisti, a revenit in PSR si intrebat de un ziarist tanar, a raspuns: Comunismul e boala grea de care nu scapi usor! Dar, cu ideile astea dece nu emigrezi matale prin Vietnam, Coreea de Nord? Nu in China, caci acolo este altceva Pentru Mirciulica, iar esti in eroare, distinsa D-na Pralong este romanca get- beget si, daca nu ma insel, este descendenta a familiei Negroponte, renumita in Romania antebelica! Iar cu PNTCD anti-socialis, pe asta de unde ai mai scos-o? Si iarasi mai faci o eroare: ce legatura au adevaratii socialisti europeni cu urmasii comunistilor din Romania? Uita-te la ei, Iliescu, Nastase, Hrebenciuc, Nichita, .... sunt fosti lideri marcanti ai PCR! Si matale le zici socialisti? Pacat ca nu ai avut parte de socialismul romanesc, caci Romania se numea Republica Socialista Romania, nu-I asa? Sau, dupa limba romana pe care o scrii, oi fi fost, dar ai uitat cand ai dat de bine?

    RăspundețiȘtergere
  8. Revin, sunt cel anterior. Tarile baltice si-au pus in alerta rezervistii de frica americanilor, nu a rusilor, nu-I asa? Avioanele care dau tarcoale acelorasi tari si Angliei sunt americane, nu rusesti, nu-I asa? Din ce vad la TVR1, executiile cu mitraliere antiaeriene ( uluitor ), se fac in America nu in Coreea de Nord, o tara comunista din alea care iti plac matale! Ma adresez lui S.D., ca sa nu fie confuzie. Din cate stiu, dupa al doilea razboi mondial, americanii au pastrat, conform tratatelor de atunci, trupe numai in Germania. Rusii, marii eliberatori, nu-I asa, in schimb, au ocupat jumatate din Europa! Sau pote nu stiu eu bine? Domnule communist, rusii sunt cel mai jecmanitor popor, asa au fost toata istoria. Daca nu crezi, citeste si te vei convinge. Vorbeai de colonii. Cu marea dumitale capacitate de intelegere a lucrurilor, poate ma lamuresti. Dece, dupa terminarea sistemului colonial, tarile foste colonii ale Angliei, care a avut un intreg imperiu colonial, au ramas in Commonwealth, libere si nesilite de nimeni? Commonwealth inseamna cumva : bunastare impreuna"? Asa o fi? Referitor la SUA: Canada nu moare de frica vecinilor cu care au cea mai mare granite nepazita, Mexicul nici atat, ba mai mult, se pare ca vor sa devina al nu stiu catelea stat al SUA! Nimeni nu se plange. Impartirea lumii nu se intentiona sa se faca intre Hitler si Stalin, buni prieteni pana la un moment dat! Masivele transporturi de armament si hrana trimise de americaniin ajutorul URSS le-ai uitat si matale cum le-a uitat si Stalin! Esti un tip tare, communist de rea credinta!

    RăspundețiȘtergere
  9. De accord cu ultimii doi anonimi dar am si eu ceva de spus antiamericanului S.D. Referitor la tara noastra, dupa cel de al doilea razboi mondial, America, Anglia si Franta ua insistat c a Romania sa fie declarata tara cobeligeranta, consideranduse ca, prin actul Regelui Mihai de la 23 August, razboiul a fost scurtat cu cel putin 6 luni. Cine s-a opus? Poate nu stii, prietenul matale generalissimul Stalin si asa am platit datorii pana ce, printr-un miracol, Dej l-a convins pe Hrusciov sa isi retraga trupele de aici! Americanii au facut asa ceva/? Cine nu ne da tezaurul inapoi? Tot americanii? Cine ne-a luat Basarabia? Continui in stilul celor 2 de mai sus. Cine a inventat Gulagul? Cine a pus la cale impartirea lumii? Cine isi trimitea in URSS ofiterii SS ca sa invete metodele de exterminare? Americanii, nu este asa domnule? Cine se pregateste iar de razboi in Ucraina,mai intai in Crimea, care a apartinut candva tracilor, stramosii nostril, apoi tatarilor, exterminati si deportati tot de tatuca Stalin ca de altfel si cazacii! De la venirea celui de-al doilea Hitler in persoana fostului KGB-ist Putin, toata lumea este in alerta! Dar ce este mai grav este ca numesti tara ta-sau nu e si a ta- tara de oameni lasi si neinformati! Nu iti este rusine escule? Mai lasa istoria lui Roller scrisa la indicatiile Moscovei si citeste istoria scrisa de romani, pentru ca avem istorici grozavi! Si sa iti mai spun ceva: am rude in Prahova, unde era petrolul furat de rusi ca despagubiri de razboi. Oamenii de acolo au trait foarte bine cu redeventele luate de la societatile petroliere, romano-americane, romano-olandeze si ce or mai fi fost. Aia plateau, nu luau nimic degeaba, asa cum faceau prietenii matale de la Moscova! Ar fi multe de spus dar dece sa imi racesc gura cu unul care isi denigreaza propria tara? Rusine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S. Demetrescu2 mai 2015 la 18:23

      Iertați-mă dar sunteți naivi și pătimași:
      - Nu sunt amicul lui Stalin; de altfel a considera pe toți care nu sunt de acord cu tine proruși și procomuniști este un procedeu copilăresc. Tocmai astea sunt etichetări de tipul celor din anii 50.
      - Și la tratativele din primul război mondial și după - la fel la cel de al doilea - țările vest europene și SUA au fost în fapt cam contra României. SUA nu a recunoscut niciodată alipirea Basarabiei la România ! Cine v-a spus că ne-au ținut partea vreodată ? Iar chestia cu 6 luni scurtare a războiului - cred că tocmai asta e luată din Roller. Iar cînd pomeniți de împărțirea lumii vorbiți într-adevăr ca o persoană care nu cunoaște istorie și politică. Poate credeți că așa zișii aliați au fost doar niște filantropi. Au făcut război pentru a își menține coloniile, nu pentru fleacuri democratice sau sentimentalisme. Și cine a fost la Yalta, Potsdam, Paris, Moscova și prin alte locuri pentru împărțeală și despăgubiri ?
      - Și dacă e vorba de petrol: cine a provocat incendiul de la Moreni prin anii 30 ? Cine a făcut atentate în 1940-1944 ? Cine a bombardat zona și nu numai ? Și astăzi ce primim pentru metanul și petrolul nostru ? Sunteți chiar așa de căzuți din lună, cu ochelari de cal ?
      - Crimeea este teritoriu rusesc iar Ucraina este tot o invenție rusească. Tătarii nu aveau ce să caute acolo. Denumirea Ucraina a apărut tîrziu și înseamnă teritoriul de la margine. Sunt 10 milioane de ruși acolo; n-or proceda rușii ca românii, să își lase de izbeliște compatrioții !
      - Referitor la tezaur așa e, dar uitați că a ajuns acolo din tîmpenia lui Brătianu; și probabil habar nu aveți de partea din tezaur luată de germani în primul război și de jafurile făcute de ei în România în timpul ocupației.
      - Apoi înțelegerea după unificarea Germaniei a fost ca NATO să nu meargă mai departe. După mintea d-voastră probabil că nu v-ar conveni ca rușii să trimită rachete prin Mexic, să patruleze prin apele Floridei etc. Și nu ar avea dreptul ? Încercați dă fiți obiectiv, politica nu e romantism și nu se compară cu zbieretele de pe stadion !
      - În timpul războiului japonezii din SUA au fost băgați în lagăre; maltezii au fost terorizați de englezi, deportați în Uganda, împușcați ca trădători - ai cui ? Nu a fost ca dimensiuni Gulag, dar principiul era identic. Și evreii ce fac acum cu arabii ? Pentru coloniile și războaiele SUA (de 400 ani o țin tot într-un război) consultați o enciclopedie, nu pot să vă învăț eu aici. Iar colonialișitii au exterminat popoare întregi: pe cei din Tasmania și ins. Paștelui, pe cei din Țara de Foc și Marea Caraibelor, au atacat China; ei au împărțit lumea aiurea, de aceea nu va fi pace niciodată.
      - Iar ce se întîmplă în România de atîta vreme, doar cu reacții banale ale populației și numai cu cereri de pomană de la stat nu s-ar putea numi lașitate ? Și cîte țări au o politică externă de slugoi, așa ca România ? D-ta nu țîi dai seama că poporul român ca etnie, cultura, învățămîntul, sportul, limba chiar etc. se distrug în ritm rapid ? Și cine caută în mod serios vinovații ?
      - Că nemții au trimis militari în URSS e adevărat: dar cine a dat URSS imense fonduri în perioada interbelică dar și în timpul conflagrației ?
      - Și apoi de ce anonimi ? Aș înțelege dacă ați fi niscaiva oficialități să vă feriți de oameni. Dar ca un cetățean oarecare să nu ai curajul afirmării semnate a unor idei bune sau rele, cu mai multe sau mai puține greșeli de ortografie, chiar și fără diacritice ? De cine vă e frică ? Și cum se împacă asta cu democrația, cu atitudinea civică, participativă, în public, cu dreptul la opinie ?

      Ștergere