vineri, 15 mai 2015

Judecătorii şi politica

Decizia ICCJ în cazul lui Liviu Dragnea m-a pus tare de tot pe gânduri.
Pentru că se întâmplă ceva foarte periculos în România. Puterile în stat sunt în echilibru şi se controlează reciproc, dar ce s-a întâmplat în acest caz depăşeşte aria de competenţă a justiţiei. 
Nu este prima dată când justiţia îşi depăşeşte aria de responsabilitate. Cazul Brădişteanu în care justiţia şi dă diagnostice în locul profesioniştilor în medicină nu sună bine de loc. 
Justiţia este necesar să se exprime şi să pedepsească lucruri ilegale, hoţii, corupţie, sau fapte care în procesul politic nu sunt permise de lege.
În cazul acesta nu se poate stabili o legătură certă şi în afara oricărei îndoieli că Liviu Dragnea ar fi influenţat votul unor persoane care nu erau prezente, sau care nu mai erau în viaţă. De aceste lucruri pot fi pedepsiţi cei care au comis aceste fapte. Cum au decis judecătorii că Dragnea i-a îndemnat pe unii să comită aceste fapte. Nu au apărut astfel de dovezi.
Dacă verdictul se menţine, atunci este necesar să se deschidă dosare la numărarea voturilor la turul doi al prezidenţialelor din 2009 sau cazul votului imposibil de la Ambasada Franţei din aceiaşi perioadă.
Înţeleg că s-ar deschide un dosar privind decizia de la Curtea Constituţională privind schimbarea deciziilor privind Referendumul din 2012. 

Dacă este ceva care lasă moştenire fostul preşedinte este imixtiunea justiţiei în politică, mai ales prin deciziile aceleiaşi CCR.  
Nu este normal ca o decizie în justiţie să avantajeze politic unul din partide, în cazul Dragnea ar fi PNL, sau în cercetările asupra lui Frunzăverde avantajează PSD. 

Dacă judecătorii ICCJ ar fi înţelepţi ar da decizia definitivă de achitare, extrăgându-se din jocurile politice. Pedepsirea hoţilor şi corupţilor este suficientă.

Pedeapsa primită de Liviu Dragnea mi-a amintit pasajul din Intrusul lui Marin Preda. Întrebat un fost condamnat politic la Canal de ce s-a făcut vinovat, el a răspuns că o fi făcut el ceva, că pentru nimic primeai 5 ani!

Cam aşa ceva este şi cu  anul cu suspendare!

23 de comentarii:

  1. Bine zis! Si mai obiectiv decat in multe alte eseuri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe, poate ai dreptate in cazul Dragnea - referendum. Dar nu poti spune ca justitia nu trebuie sa se pronunte in cazuri legate de politica, in care o decizie a justitiei ar defavoriza un partid, fiind implicit in avantajul altuia. Asta e o prostie. Pai cazurile dovedite de finantare ilegala a unui partid politic ( cum a fost de exemplu, cu partidul lui Kohl, ca sa vorbim de o tara care stie ce inseamna o justitie corecta) nu ar favoriza partidele rivale? Le-ar favoriza! Si asta inseamna ca legea nu trebuie aplicata? P.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că se înţelege dacă sunt fapte penale ele trebuie pedepsite!
      Dar chestia asta cu fraudare de voturi că tu verifici dacă oamenii ies la vot este profund dăunătoare democraţiei!
      Asta este politică şi justiţia este legată la ochi şi nu se uită la politicieni!

      Ștergere
    2. Joe, ai grija la exprimare sa nu se inteleaga gresit! Justitia TREBUIE sa se implice daca ESTE fraudare de voturi, chiar daca este vorba de politica. Sunt absolut de acord ca simpla chemare la vot nu e caz penal. Se face in multe tari chiar in ziua alegerilor. Aici a fost vorba de acuzatia ca s-ar fi facut presiuni pentru a se vota intr-un anumit sens, ca s-a facut turism electoral etc. Desi unii chiar au facut acest lucru, poate ca nu s-a dovedit implicarea directa a lui Dragnea in chestia asta. Cred ca judecatorii s-au bazat insa pe declaratii conform carora indemnurile insistente ale lui Dragnea de a fi scosi oamenii la vot au fost interpretate de oamenii lui (care s-au recunoscut vinovati) in sensul de a folosi orice mijloace pentru a mari numarul de alegatori (inclusiv presiuni, turism electoral etc.) Deci instigare, cam ca la Henric II in moartea lui Beckett. N-a zis el clar omorati-l pe Beckett, dar oamenii lui au inteles bine ce dorea seful. Iar Henric II a fost penalizat, dupa cum cred ca stii. Glumesc. P

      Ștergere
    3. Henric al II este considerat printre cei mai mari regi ai Angliei, ce penalizare a primit?

      Ștergere
  3. Cum sa ai dreptate in cazul Dragnea ? Adica Dragnea are voie sa incalce legea ? De unde stii tu ca sunt putine probe ? Ai vazut dosarul pe sesst sau bati campii? Asa simti tu in vene,in instrument ? Au chemat 700 martori care au declarat ce a facut Dragnea,in MH sunt 2-3 inchisi pentru fapte mai putin grave de la votare si fac puscarie,Dragnea ce-ar avea,doua randuri ?... Dragnea a instigat tot,el a fost reclamat scris ,a fost dat in judecata de partidele din opozitie...a facut cineva reclamatie de la partide ca la Paris sau furat voturi ? Ar fi trebuit ca justitia sa dea un raspuns dar n-a facut nimeni. De-abia astept sa-l vad pe acest baron-pungas dupa gratii ca apoi sigur urmeaza Ponta al tau,ca asta altfel nu pleaca decat legat. Mai are un pic... Iar cu Bradisteanu ti-asm mai explicat odata si am crezut ca pricepi dar tu esti tufa... Ce legatura are meseria lui si profesionalismul lui de nota zece cu furtul ? Kohl nu a intrat in istorie cu daramarea zidului ? Si ? Era cat pe-aci sa faca puscarie dar avea 75 ani sau cat avea...si l-au iertat ( insasi madam Merckel a cerut arestarea lui fiind propusa de el peste tot cand ii era subalterna...) La tine tii o prostie,sa nu se bage justitia in parte tehnica ...ce vorbesti dle ? Sa se faca o justitia paralela unde judecatorii sa fie ...doctori ? Jo ,nu mai bate campii,fii si tu odata onest...te pup.d.m.

    RăspundețiȘtergere
  4. Citez din EvZ:

    Sorin Frunzăverde a fost audiat astăzi la DNA. Procurorii DNA au dispus începerea urmării penale faţă de preşedintele CJ Caraş-Severin şi a fost ps sub control judiciar. Sorin Frunzăverde e suspect într-un dosar în care se investighează anumite presiuni făcute asupra primarilor din comunele cărășene înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru a asigura cât mai multe voturi favorabile lui Klaus Iohannis.

    Asta ia cu suspendare sau cu executare !?

    RăspundețiȘtergere
  5. Incredibile afirmatii ,Jo! Localitati in care au fost procente peste 1005!!! Si nu erau localitati turistice, din Franta, Spania, Greci, etc. Erau niste amarate de localitati de care putina lume stie! Cum poti spune asemenea enormitati? Si vorba unuia dinaintea mea: cunosti tot dosarul? Raman uimit ca nu zici ca este " mana lui Basescu"! Ar fi fost culmea! Sper din toata inima ca procurorii sa faca recurs si sa ia mult mai mult si CU EXECUTARE! Banditul asta nu a fost cumva PDL-ist? Probabil ca acum, fiind aliati, ii iei apararea! Este correct? Daca ramanea la PDL, tot asa vorbeai? Iar asta cu frunzele, S, Frunzaverde, tot la PDL a fost? Acum este liberal! Ii iei si lui apararea? Vezi ca asta este, se pare, acuzat la alegerea lui Iohannis! Nu mai sta pe ganduri si, " la aprarea borfasilor"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Durere mare. Frunzaverde a rupt majoritatea pdlista.Iaca inversunarea.

      Ștergere
  6. Stai dom'le ca mi-a picat fisa. Nu mori de dragul lui Dragnea si a justitiei. Nici gand. Il aperi pentruca magariile le-a facut la Referendumul care ne-a facut de rusine in toata Europa si nu numai! Nu am fost niciodata fan Basescu, dar dece incerci sa dai o nota de legalitate unei fraude? Impreuna cu familia, suntem fani Iohannis si liberali vechi, desi unele actiuni ale lui Iohannis sunt indoielnice ( chestia cu Prima Doamna, sa te plimbi la Cotroceni, la o receptie, cu soata la brat, etc, sunt cam neamprostisme sau topisme). Cat de " mare aparator " al lui Dragnea ai fi daca maine-poimaine ar inventa un Referendum ca sa destituie Presedintele? Mai bine uita-te la ce spune Mircea Diaconu despre PNL, ceva de genul " inceputul sfarsitului ", nu imi amintesc! Sau, poate aperi fostul PDL-ist pentruca, indirect, sa sugerezi ceva si despre alt fost PDL-ist, Frunzaverde? Domnule, dovedesti ca numai impartial, cum vrei sa se creada, nu esti! Pacat, inca un PNL-ist de paie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariu basist, anti referendum. In Europa ne-au facut de rusine basistii cu propaganda lor desantata.

      Ștergere
  7. Dupa cum declare, esti un fan Digi24. Daca este asa, in loc sa-i plangi de mila unui Gragnea, mai bine ai asculta ce zice Cristian Tudor Popescu: pedeapsa e prea mica, mai mult simbolica, a fost frauda la Referendum. Dragnea va fi prezentat " ca a cazut in lupta contra lui Basescu! " Nu spun eu astea, le spune CTP. Sau emisiunea asta nu ai vazut-o?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce sa zicem , ce zice ctp e perfect obiectiv. Sa fim seriosi.

      Ștergere
  8. Liviu Dragnea: " Nu pot lua lectii de cinste si onoare de la actuala conducere PNL "!
    Ponta: " Nu cumva PNL ( alaturi de Dragnea si tot USL ) a initiat in 2012 referendumul pentru ......"
    Domnule Jo, le mai iei apararea? Poate ca da, sustinand ca esti " impartial ". Cam greu sa ma convingi si pe mine!

    RăspundețiȘtergere
  9. Fie-vă milă de noi, domnule Joe! Nu ne mai aburi cu povesti de adormit copiii. In orice tara cu respect pentru democratie, Dragnea lua multi ani de puscarie. Unii dintre participantii la jaful electoral déjà si-au luat anii de puscarie pentru ce au facut la referendum. Eu stiu ca tu ai ceva comun cu Dragnea in Resume-ul vostru. Apartenenta la USL si incercarea nereusita de lovitura de stat din 2012. Hai gata sterge-ti lacrima si gindeste la si la beneficii. Bombonica nu mai trebuie sa mearga la vorbitor si glorioasa autostrada Bucuresti Alexandria va ramine, cel putin deocamdata ca un proiect stupid pentru Roamania actuala. L

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Jo, inainte sa-ti dai cu parerea, citeste rechizitoriul si ii vei da dreptate lui CTP. El a citit si si-a dat seamaca, fata de multitudinea de faradelegi, pedeapsa seaman mai mult cu un bonus de buna purtare! Iar Ponta spune vrute si nevrute, ca sa nu zic ca minte, lucru intrat in cotidian!

    RăspundețiȘtergere
  11. Basistii scot iar capu'. Nu vad jaful dement pe care l-au facut, umplandu-si buzunarele si conturile hai hui prin lume.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ca să lămurim ceva!
    Uite ce spune legea:
    Articolul 2, din Legea 14/2003 (Legea partidelor politice): „Prin activitatea lor, partidele politice promovează valorile şi interesele naţionale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participă cu candidaţi în alegeri şi la constituirea unor autorităţi publice şi stimulează participarea cetăţenilor la scrutinuri, potrivit legii”

    Cum se pupă asta cu foloase necuvenite obţinute prin încurajarea ieşirii la vot?
    Această formulare cretin securistă este găsită şi la acuzaţia adusă lui Frunzăverde.
    Toată chestie asta este complet anticonstituţională!

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu incercati sa va acoperiti cu articole din lege! Legea spune correct. Dar Dragnea este acuzat de cu totul alte fapte, nu ca a stimulat iesirea la vot! Insist: Cititi rechizitoriul si veti vedea cam cat merita asemenea fapte!
    Iar la fostul PDL-ist Frunzaverde, eronat s-a spus ca " pe surse " ar fi vorba de alegeri prezidentiale turul II! Documentati-va si in cazul ala, ca sa nu vorbiti si D-stra " pe surse"!

    RăspundețiȘtergere
  14. Pentru cel care bate campii cu basistii. Voiculescu, Rusanu, Relu Fenechiu, Hrebenciuc, Adam,etc.,tot " basisti " erau? Si va veni randul si altora. Jaful din paduri apare acum, pus la cale de A. Nastase, Truica si cei din acea guvernare, prin aducerea firmei austriece, alungata din mai multe tari si care acum ameninta statul roman! Jaful din economie s-a facut in guvernarea Nastase, se recunoaste peste tot! O sa ma acuzi ca sunt " basist", dar iar o sa bati campii! Si, daca sunteti atat de naivi, acum justitia , DNA, DIICOT,etc. sunt din regimul Iohannis! Nu sunt independente? Ineptie mai mare ca asta nu se poate auzi! Si ineptii sustine si Jo. Chestia cu securiste este extraordinara? Securista, a cui securitate omule? Desi ai multa dreptate uneori, in privinta asta esti dus cu pluta rau de tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar "nu bat campii cu basistii". Unii sunt setati in a acuza doar psed-istii.Ceilalti unde au fost???? nu la guvernare (si ce guvernare!!!!!!!!!).
      Joe, de data asta ai scris bine.Ti-a venit mintea la cap.Nu te-ai "rasucit", doar se vede treaba ca traiesti pe meleagurile astea si nu ti-ai pierdut mintile si buna simtire. Gratulation!!!!

      Ștergere
  15. Domnilor, relaxati-va! Suntem doar o colonie !Felicitari Joe! Ai pus punctul pe i!De aici pana la totalitarism nu mai este mult! Simulacrul este realitatea in care ne invartim, din pacate!

    RăspundețiȘtergere