joi, 4 iunie 2015

Patapievici la Realitatea tv

Aseară l-am urmărit pe Horia Roman Patapievici la Realitatea tv invitat de Rareş Bogdan.
Horia Roman Patapievici este un scriitor şi eseist important român, apariţia lui după1990 a fost o surpriză.
Nu ştiu dacă emisiunea a fost mai lungă eu am urmărit porţiunea de la 10 seara încolo.
Nu pot decât să fiu de acord cu invitatul lui Bogdan privind instituţia pe care a condus-o aproape 8 ani. A crescut ICR care a devenit o instituţie de prestigiu în promovarea culturii române în exterior. Şi unele institute din străinătate au avut indubitabil un rol important în a face cunoscută România peste hotare. Am constatat însă că unii din scriitorii promovaţi nu au nicio valoare, dar asta nu se poate pune în cârca lui HRP. Scriitorii, oamenii de cultură sunt extrem de vanitoşi, dacă este să ne uităm la reacţiile necontrolate ale lui Breban împotriva lui Patapievici. Este adevărat că juriile instituite au promovat anumiţi scriitori, unii dintre ei foarte tineri şi care ar fi trebuit să aibă răbdare pentru o operă. Însă s-au făcut paşi importanţi în traducerea scriitorilor români în străinătate. 
Este la fel de adevărat că Andrei Marga a acţionat resentimentar  împotriva intereselor ICR pe baza principiului că  cei promovaţi erau neapărat  arondaţi unei anumite orientări politice, iar că Lilian Zamfiroiu a avut inteligenţa ca totuşi oamenii de cultură să decidă în probleme unde se pricep.
Un mare adevăr subliniat de către Patapievici este resuscitarea urii în spaţiul public a cărui victimă a căzut. Şi mă mir pentru lipsa de precizie la un fost fizician. Dar explicaţia acestui val de ură a fost complet escamotată de Patapievici. Pentru că ura şi comportamentul golănesc în România a avut principal promotor pe Traian Băsescu, cel care l-a protejat pe HRP. Nu zic că nici adversarii lui Băsescu nu au fost mai prejos, dar începând din 2010 Traian Băsescu a învrăjbit straturi ale societăţii, precum Iliescu la începutul anilor 1990. Dacă este să ne aducem aminte de perioada de după Referendum, când sub şocul respingerii populare, Băsescu a rămas tăcut o bună perioadă. După trocul din decembrie 2012 între el şi prim ministrul Ponta, Preşedintele a transformat cea mai importantă tribună a României în locul în care îşi împroşca concetăţenii împroşca cu ură şi delir verbal.
Şi Domnul Patapievici a criticat tăcerile preşedintelui Iohannis. Mă întreb ce afecte au avut valurile de ură răspândite timp de doi ani de fostul preşedinte? Zero! Rezultatul a fost  doar să înrăiască pe unii împotriva altora.
De fapt în campania lui Ponta la prezidenţiale, acesta a preluat formula împotriva contracandidatului, actualul preşedinte Iohannis. Şi aceasta a avut o vorbă memorabilă: "Decât să fiu mârlan, mai bine pierd".
Aşa că mai important este adevărul şi nu Platon……..

De aceea susţin că măcar acum la Cotroceni avem tăcere. Că unii cred că-i prea multă linişte, este treaba lor. Să vedem rezultatele acţiunii prezidenţiale să avem puţintică răbdare.
Prea multe vorbe, ură, rictusuri şi rânjete cred că i-au obosit pe români.
Addenda

Întâmplarea face să citesc azi dimineaţa Dilema veche. Articolul antropologului Vintilă Mihăilescu prezintă cartea doamnei Adriana Săftoiu. Horia Roman Patapievici respingea aproape cu furie de denumirea "intelectualul lui Băsescu" pe care o asemuia cu horrible dictum cu ofensatorul jidan.
Ce spunea autoarea:
 „Cred că, în relaţia cu intelectualii, cei care au greşit au fost aceştia, şi nu invers. Nu preşedintele a fost de vină că au primit eticheta de băsişti, ci chiar ei, printr-o admiraţie necritică. Pentru Traian Băsescu, relaţia cu elitele a apărut mai degrabă dintr-o necesitate impusă de evenimente, şi nu dintr-o nevoie personală. Pînă în final, cred mai degrabă că evoluţia relaţiei cu aceştia nu a făcut decît să îi confirme opinia: simpatici, dar ineficienţi.“ Motiv de tristă deziluzie: „Pentru mine, lipsa tonului critic din partea grupului de intelectuali, odată împrieteniţi cu preşedintele, consimţămîntul nenuanţat faţă de tot ce spunea sau făcea, admiraţia manifestată aprioric au fost marea dezamăgire.“ 

Aşa că porecla dată a fost asumată şi de domnul Patapievici, printre alţii. Trebuie să spun că tras de mânecă şi-a dat seama mai repede, chiar dacă susţine în continuare aberaţia cu lovitura de stat din 2012.

6 comentarii:

  1. Joe pacat ca nu toti intelectualii au caracter. Patapievici este un exemplu si se aplica dictonul daca tacea filozof ramanea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule anonym, Petre Tutea spunea ceva de genul:" Am stat degeaba 12 ani in puscarie pentru o tara de tampiti." Oricum idea era asta. Referitor la alte articole, toata lumea face caz de sarmana d-na rarinca. Dar va readuc aminte ca un om a stat in puscarie 12 ani si s-a dovedit ca era nevinovat! A spus cineva ceva? In istorie este celebrul cazul Dreyfus, eroare judiciara! Din pacate mai sunt si erori! Dar in ce stat din lume nu sunt erori? Revenind, acum se face scandal, pentru ca denuntatoarea este sefa CSM. Minunat prilej pentru politicienii penali sa atace justitia! Prin prim-ministru si prin al doilea om instat, jigodia Tariceanu, care se declara PNL-ist! Rememorand, ce a zis excrocul Felix? " Nu avem puterea daca nu controlam justitia!" Cristian Tudor Popescu, referidu-se la Sova, spune ca " se dovedeste ca justitia este independent, din moment ce PSD-ul nu vor sa il lase pe mana justitiei". Altfel ar fi zis," lasa ca aranjam noi cu justitia ". Si sa va intre bine in cap, Sova nu trebuie arestat pentru fraudele facute, ci pentru DISTRUGEREA DE PROBE SI INSTIGSRE LA DISTRUGEREA DE PROBE! Pentru asa ceva, orice persoana ar fi arestata imediat! Asa ca fiti atenti, ca prin atitudinea voastra, faceti jocul penalilor din parlament. Revenind la CTP. Acesta isi punea intrebarea: " Daca esti intr-o functie publica, nu ai voie sa faci o reclamatie?" Buna intrebare. Iar referitor la Patapievici, cum poti sa il numesti pe Breban, D-le Jo, altfel decat stalinist inrait, dac isi permite asemenea afirmatii? Dupa aceea zice ca a fost " o metafora ". Lugubra metafora!
    Si, in incheiere, poate imi spui si mie, dece Iohannis a trebuit sa se duca INCOGNITO la vila de la Neptun? Iar celui de mai sus, orice ar zice dansul, Patapievici ramane un distins intellectual!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru completare la ce a scris cel de mai sus, cititi articolul "Calauza penalilor " din ziarul Gandul, al senior editorul acestui ziar, Cristian Tudor Popescu. Poate il veti crede pe el referitor la justitie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Articolul este din data de 27.05.2015. Am revenit pentru a va da informatii complete.

    RăspundețiȘtergere
  5. Horia Roman Patapievici este un distins intelectual, dar când vine vorba de opinii politice are goluri de memorie pe care orice distins intelectual nu ar trebui să le aibă, mai ales că la bază este fizician!
    Nicolae Breban este un mare romancier, dar azi este anacronic, vanitos, egolatru, debitează tâmpenii, dar să-l acuzi de stalinism, cazi şi tu în aceeaşi meteahnă a improprietăţii epocilor prin care a trecut comunismul în România.
    Cretinismelelui CTP nu sunt în chestie!
    Breban este primul romancier care semnalizează că obsedantul deceniu al realismului socialist şi al proletcultismului a trecu!

    RăspundețiȘtergere
  6. Jo,parerea mea si a inca 51% din populatie plus UE este ca in 2012 a fost o incercare de lovitura de stat stalinista. Bineinteles ca tu esti din cei 49% ,e dreptul tau si ai celorlalti din categoria asta. Rapiditatea cu care sau efectuat evenimentele demonstreaza acest lucru la presiunea cu bani a lui Felix. PSD-ul este capabil de orice,uita-te la cazul Sova si la implicarea boului de Tariceanu ( idolul tau...) si ar trebui sa-ti dai seama de ce sunt capabili...dm

    RăspundețiȘtergere