sâmbătă, 4 iulie 2015

Sunt prieten cu Platon, dar nu cu HRP!

Am urmărit cu mare interes conversaţia purtată de Luca Niculescu la Digi24 cu Horia Roman Patapievici.
Pentru mine HRP rămâne apariţia cea mai deosebită în eseistica românească după Decembrie 1989 şi orice apariţia a acestui interesant scriitor, fost fizician îmi acaparează interesul. 
Nu am reuşit să văd transmisia acestui interviu aşa că am reuşit să văd reportajul de pe site-ul Digi24 doar azi la o săptămână după transmiterea lui. Acestea sunt avantajele internetului!

Pe prima aparte a interviului luat de Luca Niculescu lui HRP discuţia referea la activitatea sa la ICR şi la realitatea politică 2005-2014, adică regimul Traian Băsescu. Nu pun în discuţie cine era patronul ICR, ci problemele legate de politică. 

Dacă în 2004 reuşita candidaturii lui Traian Băsescu la preşedinţia României a fost un act de justeţe, ce a făcut în rest în România şi nu numai a fost un dezastru!
Credeam că HRP se va distanţa de această nenorocire. Cum să vorbeşti atât de pornit despre ura în politica România când fermentul acestei uri a fost de departe Traian Băsescu? Faptul că media au fost pornite împotriva politicilor lui Traian Băsescu nu înseamnă să diabolizezi Antena 3 şi mai toate celelalte posturi de ştiri şi tocşou şi să ignori mizeriile debitate la postul naţional de televiziune TVR este partizanat şi ignoranţă.

Să nu recunoşti partizanatul, să-l scuzi pe Mihăieş că-şi făcea doar ceea ce cerea postul său şi să-i ignori  plimbările pe la New York când vrea muşchii lui arată multă cecitate şi ipocrizie.
ICR a fost o reuşită sub mandatul său, dar a promovat o grămadă de nulităţi, el să justifică prin contemporaneitate, dar dacă criteriile nu sunt foarte bune poţi să trimiţi prin străinătate scriitori care nu ştiu să scrie, dar sunt promovaţi din solidaritate de grup! Nici nu vreau să exemplific. Unii din cei mai cunoscuţi literaţi au avut parte de promovarea şi beneficii, alţii nu! Că există o vanitate îngrozitoare în tagma scriitorilor nici nu mai vreau să accentuez!
Nu ţi blama pe Mogherini că a fost comunistă în tinereţe când tu vreai nu vreai te făceau utecist, iar să refuzi era extrem de periculos!
Conservatismul lui HRP nu-l împărtăşesc, nu poţi să blamezi doar stânga şi să elogiezi dreapta, fiecare a avut momente de glorie în evoluţia modernităţii europene.
Îi împărtăşesc temerile privind Rusia şi ISIS.

Partea a doua a interviului s-a referit la probleme de filosofia culturii unde am fost de acord cu Patapievici şi a fost interesant şi mi-a reamintit de tânărul care scria lucruri interesante şi provocatoare.


Mă aştept că pentru aceste opinii unii să-mi sară în cap fără cap şi minte!

11 comentarii:

  1. D-le Dana Grecu, zici ca ura a promovat-o basescu dar nu zici ca asata s-ar putea sa fie samanta lui Felix si a Anteneie! Daca ascultai un interviu cu un fost collaborator al lui Felix, ai fi aflat ca acesta a vrut sa ajunga Presedintele tarii! Un fost securest! Dreptate pana la capat! Poate pentru el si hotiile lui! Tot acest fost asociat spunea ca fiica lui cea mare este mai rea decat el! Nu este casatorit. cea pe numele careia a transferat o parte din avere este fosta lui secretara, pe care, coincidenta uluitoare, o cheama tot Voiculescu! Ce a facut in Romania si nu numai, a fost un dezastru!!! Nu numai asta ce vrea sa insemne, ca a facut si in afara granitelor? Esti tare de tot! vazand ce se intampla in Grecia, atat de draga dumitale, incepe sa faca lumea sa se intrebe daca nu cumva masurile alea " atat de dezastruoase " nu au fost necesare! Ai un mare noroc pentru faptul ca nimeni nu te baga in seama, caci afirmatiile fara justificari se numesc calomnii! Ori dumneata ii calomniezi tot timpul pe cei care nu-ti plac! Aia e curva, ala e betiv, etc dar niciodata nu spui dece! Este correct, analistule? Afirmatii denigratoare ai facut si despre singurul roman cu doctorat la Oxford, MRU! Ai si matale un asemenea doctorat? Evident ca nu , in cel mai fericit caz ai un doctorat de tot rahatul! Intrebarea este cum ai neobrazarea sa ridici glasul contra unui MRU, HRP, Plesu, CTP, etc? Chiar nu iti este rusine? Te dadeai de dreapta dar faci afirmatia ca stanga a avut momente de glorie! Poate spui si care sunt acelea! TVR1 a dar aseara o parte din evolutia paralela a lui Stalin si Hitler, facuta de Kissinger. Amandoi au venit la putere pe doctrine de stanga si uite ce " momente de glorie " au adus omenirii! Evident ca nu vei raspunde, ca de obicei, la nici o afirmatie de-a mea! Succes la referendumul din Grecia si Ti-as dori ca, atentie, numai tie, sa ti se intample ce se intampla Greciei! Probabil ca stii dar te faci ca ploua, ca, publicatii economice americane prevad ca Romania se indreapta spre soarta Greciei! Evident, Doamne freeste! Dar daca intr-un asemenea scenario catastrophic Iohannis ar fi nevoit sa ia masurile lui Basescu, desi nu cred ca ar avea curajul, ce ai zice? Ca este salvatorul natiunii, nu-I asa! Esti jalnic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De fapt ultima frază a comentariului meu confirmă ce debitează anonimul în chestiune.
      Şi mă întreabă ce am cu Băsescu?
      Păi argumentul folosit la Voiculescu, este securist! A fost la Anvers exact pe acest post.
      Dar n-are asta importanţă.
      Pentru că dintre toţi preşedinţii României Traian Băsescu a fost singurul care a îndrăznit să-şi bată joc de români la fel ca Ceauşescu şi asta este suficient.
      Sper ca România să nu aibă soarta Greciei. Moody dă o estimare optimistă cu o creştere de 3% pe următorii doi ani. Să dea Domnu'!

      Ștergere
  2. Pentru cine este interesat, interviul poate fii vizionat aici:
    https://www.youtube.com/watch?v=dUu9RtmmzGw
    Joe, noi stim foarte bine ca asta este blogul tau si scrii ce vrei pe el. Dar pentru ca ne intrebi ce parere avem o sa-ti spun direct. Nu o sa ma refer la faptul ca este scris prost, ci la faptul ca lipseste aproape in totalitate puterea argumentului.Un blog scris cu ura. Are dreptate HRP cind zice ca totul a inceput odata cu condamnarea comunismului. Ala este kilometrul zero al urii voastre. Orice referire la anul 2012 va face sa innebuniti. Orice urma de logica pe acest blog a disparut in neant. Nu mai esti un om liber. Esti minat de ura. Te-ai transformat intr-un zelot, un misionar in lupta cu basistii. Stii care este opusul basistilor? Si pentru ca ei trebuiau sa poarte un nume ei au fost numiti antenisti. Asta e situatia, cu parere de rau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştii ceva să parafrazăm pe domnul în cauză, înapoi la argument.
      Pardon orice referinţă la 2012 vă face pe cei care nu recunosc eroarea să îşi piardă raţiunea.
      Argumentează de ce urăsc.
      Chiar te faci că nu înţelegi?
      Ura a fost declanşată în societatea românească de Traian Băsescu începând cu 2004. I-a urât pe toţi. Şi n-ar fi fost nicio nenorocire dacă îi ura, dar a spus-o de la înălţimea funcţiei prezidenţiale.
      Intelectual te pune în situaţia şi postura de a fi critic. Şi HRP şi ceilalţi au pierdut măsura şi le-a dispărut acest spirit.
      Iar când Pleşu a îndrăznit să spună asta a fost tratat de TB cu aceleaşi limbaj.
      Chiar te faci uituc ca să ignori că TB a coborât limbajul la cele mai joase nivele?
      Deosebirea dintre mine şi indivizi ca matale, care ignori un lucru elementar de bun simţ este să te prezinţi.
      Poţi să scrii ce vrei dacă nu depăşeşti o limită a decenţei, dar cel mai elementar lucru este să te prezinţi.
      Iar ignoranţa asta periculoasă trebuie să-i răspund.
      Toată furia populară din ianuarie 2012 s-a declanşat când TB a batjocorit neobrăzat pe un om decent şi dedicat.
      Iar spre deosebire de acest accident neonorabil al scenei publice româneşti avem acum un preşedinte care a spus că preferă să piardă decât să fie mârlan.
      Măcar la acest lucru poţi să meditezi înainte de a scrie lucruri necugetate.

      Ștergere
    2. "Nu o sa ma refer la faptul ca este scris prost, ci la faptul ca lipseste aproape in totalitate puterea argumentului".
      Bine zis si perfect adevarat! Joe uita, foarte convenbil, ca Iliescu e cel care a introdus ura in societatea romaneasca. Fenomenul a fost amplificat cu siguranta de Voiculescu si ai lui, care au actionat si au predicat mereu in spiritul urii, pana la patologic. Multi au fost imbolnaviti si ura s-a indreptat in toate directiile: ura fata de PSD, ura fata de Basescu, ura fata de cei bogati, ura fata de cei saraci, ura fata de popi, ura fata de intelectuali, ura fata de rusi, ura fata de americani, ura sa fie! In general, nu prea au mai existat in societatea romaneasca dezbateri si argumentari, ci invective, urlete, scrasnete din dinti si atacuri la jugulara. Bietul Joe nu face decat sa se inscrie si el, la un nivel mai modest, in acest fenomen.

      Ștergere
  3. Joe,din pacate nu ai dreptate. Cand o sa termini cu ura impotriva lui TB ? este o intrebare care o pun in acelasi timp si Antenei 3 . ura fara justificare speciala , asa ca vrei tu.... De ce nu raspunzi punctual la anonim ? Asta-i stilul tau jalnic de a defaima pe cineva fara sa argumentezi. De ce nu-l urasti la fel pe Adrian Nastase care a jecmanit tara de milioane si milioane de euro si este bine mersi,bogat pentru trei generatii si ai sarit sa-l ajuti cand golanul de Bratniceanu a incercat sa-l salveze ? Uite Grecia nu scapa fara : REDUCEREA PENSIILOR,A SALARIILOR ETC ETC. Ce parere ai ? Concret,esti capabil sa raspunzi ? Nu esti , sunt sigur,nici nu astept ceva bun de la tine in afara de ura,dispret fata de comentarii ,insulte si puncte de vedere staliniste.. Nu inteleg de ce mai ai acest blog daca nu avem dreptul la punct de vedere ? Sau daca il avem suntem improscati cu noroi si venin ,nejustificat, din partea ta ? Una , doua Traian Basescu. Pai,colega, Traian Basescu a fost sigur securist ? Unde ai vazut scris ? Dar Voiculesvu >? Chiar nu iti e rusine ? Ala a fost dir gen la Cresscent,societate speciala de securisti facuta special sa se autofinanteze unde si portarul era colonel. se poate compara cei doi ? Esti penibil batrane...d.m.

    RăspundețiȘtergere
  4. Astept cu nerabdare scurgerea de venin, legata de venirea lui Basescu la Pitesti! Parca am inteles ca a fost acolo, nu cunosc amanunte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amice, Băsescu este istorie, doar el şi indivizi ca matale mai aşteaptă ceva, dar doar la lada cu gunoi .....a istoriei

      Ștergere
  5. Asa ziceam si eu, asa ca ma mir dece Antena3, RomaniaTV si matale, pe care te banuiesc ca esti Dana Grecu, va ocupati cu atata inversunare de el! Oricum, esti dus cu pluta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Comentariile la blog sunt inundate de suporteri de ai lui Băsescu. Iată ce găsesc în articolul mai ales pentru martorii lui interesant care mă tot pisează cu declaraţiile fostului.

    http://www.cotidianul.ro/decomunizarea-romaniei-fantasma-unui-sfert-de-veac-264318/

    Un exemplu deplin elocvent este cel al fostului preşedinte al României Traian Băsescu, care, timp de 25 de ani, deşi existau indicii de sens contrar, a negat constant colaborarea cu Securitatea (favorizat de complicitatea serviciilor de informaţii şi a CNSAS), pentru ca la scurt timp după încheierea celor două mandate prezidenţiale să recunoască implicit această colaborare, declarând: "Acum, dacă scoți dosarul meu că am fost turnător, OK, am fost, nu mai are niciun efect.” (emisiunea X-Press din 6 aprilie 2015 a Postului de televiziune b 1Tv). Indiciile colaborării fostului politician cu Securitatea au fost ignorate de magistraţii instanţelor judiciare naţionale (dar şi, cu totul surprinzător, „cu majoritate”, de cei ai Curţii Europene a Drepturilor Omului – Hotărârea din 15 ianuarie 2013 în cauza Ciuvică împotriva României) în procesul penal pe care Traian Băsescu l-a intentat în anul 2004 lui Mugur Ciuvică. Deşi au aparţinut organizaţiilor civice şi mediilor intelectuale declarate în mod tradiţional anticomuniste, şi deşi de-a lungul timpul au existat indicii concludente ale colaborării înaltului politician cu Securitatea, constant şi sistematic, să se raporteze în vreun fel la toate acestea.
    Cred că lămureşte cine era hoţul......

    RăspundețiȘtergere
  7. Dovada, vorba coanei Leana! Mancatorie de fecale nu e sufficient! Iar matale, coana Dana Grecu, esti mancator de fecale cat nu produce tot Pitestiul, parca de aco9lo ziceai ca esti!

    RăspundețiȘtergere