marți, 8 septembrie 2015

Amestecate de actualitate

Nu am mai făcut la realitatea socială şi politică de câtva timp pentru că nu erau evenimente importante, poate doar cele care se desfăşoară pe lângă România.
Este vorba de problema imigranţilor din Orientul Apropiat.
Această criză a fost declanşată de faptul că Turcia a decis că poate da drumul acestora spre Europa. În mod normal armata şi jandarmeria turcească ar linişti pe aceştia imediat. Poate că este o revanşă a lui Erdogan faţă de Europa nerecunoscătoare la meritele lui. Pe de altă parte este atracţia irepresibilă pentru locuri mai bogate şi mai sigure decât cele natale pe care le-au părăsit, dar şi Turcia nu poate face faţă unei populaţi de aceeaşi religie. Alt flux este creat de haosul libian şi aici sunt cele mai mari primejdii a celor care speră să atingă coastele Italiei. Fluxul major este acum prin Grecia insulelor, Grecia continentală, Macedonia, Serbia , Ungaria, Austria, Germani punct final. Nici Grecia nu este prea fericită cu această problemă, după duşurile reci încasate cu ocazia intrării în insolvenţă. Macedonia şi mai ales Serbia fac tot ce este cu putinţă pentru tranziţia rapidă spre Germania. Viktor Orban s-a trezit ca un fel de Huniady Janos (sau Iancu de Hunedoara dacă vreţi!) care se apere fruntariile creştinătăţii de pericolul Islamului. Speră să mai crească în ochii dezaprobatori austrieci şi germani. Multe vorbe goale, mult haos şi incapacitate de a manageria criza.
Şi la noi au apărut astfel de reacţii. Cea mai dezgustătoare este a lui Băsescu, un fel de Vlad Ţepeş în cârje şi el la fel de preocupat de pericolul islamic. De fapt acest gargaragiu oportunist şi populist simte că reacţia românească majoritară este aceea să moară capra vecinului, gândindu-se cum ai noştri au fost confundaţi cu ţiganii autohtoni puşi pe ciordeală şi cerşetorie prin bogata Europă.
Un articol foarte bun în acest sens a fost scris de Oana Popescu pe blogul de la Adevărul:

http://adevarul.ro/international/europa/unchiul-fugit-germania-refugiatul-fioros-sindromul-stockholmcolectiv-1_55ec41f6f5eaafab2c519b5a/index.html

Într-adevăr suntem tentaţi să uităm avatarurile prin care au trecut unii dinte ai noştri când au riscat fuga în Occident sau mai aproape să muncească pe bani puţini dar oricum mai mulţi ca acasă. Reacţiile de pe blog reflectă generozitatea şi ospitalitatea românească, aia din Mioriţa, care va să zică! Cât adevăr cuprind şi legendele fundamentale ale neamului!
Şi că veni vorba sunt efectiv încântat de apariţiile sporadice ale acestei tinere doamne, frumoasă şi inteligentă cu studii la Yale. Mi-ar plăcea să o văd pe Oana Popescu în prim planul politic, la fel cu l-aş vedea pe Claudiu Crăciun, sau Cristian Pârvulescu. Sunt oameni tineri care pot face mult mai mult pentru România decât fac cei care sunt acum prin politica românească.


Dacă vrea să citesc ceva şi să mă enervez atunci deschid internetul şi citesc comentariile din Evenimentul Zilei. S-a strâns acolo o colecţie de indivizi alunecoşi, sulfuroşi şi cu păreri de-a-ndoaselea.
Dacă îl aveau pe Cristoiu pentru imbecilităţi politice, acum nu scapă ocazia să spună prostii despre Iohannis, la cor s-a adăugat şi Sebastian Lăzăroiu un individ cu educaţie şi cunoştinţe dovedit precare, ţuţăr dedicat al lui Băsescu. pe lângă ei mai sunt redactorii acestei foi senzaţionaliste de pe vremuri Andronic şi unul Curea cu comentarii care miros la fel cu produsele expulzate de prefixul numelui său!

Nu departe de ei sunt păreriştii de pe la teveuri. Aici excelează cei de la B1tv şi România tv. Când îl văd pe alde Sabin Orcan îmi vine să-l tratez doar cu pumni în gură şi scatoalce pe chelie. 
Ce mă înfurie în primul rând este lipsa de bună credinţă, mercenariatul ticăloşie şi mizeria umană în care se scaldă majoritatea jurnaliştilor noştri, care confundă opiniile personale sau plătite cu ştirile de presă.
Pe de altă parte nu mă încântă exaltaţi precum Rareş Bogdan de la Realitatea tv specializată în a difuza mai mult reclamă decât televiziune de ştiri. 
Rămâne în continuare obiectivă Digi24 dar slăbită prin lipsa excelentului Emil Hurezeanu.

Cum am spus subiectul favorit al jurnaliştilor este Iohannis, cel mut ca o lebădă cum se definea pe vremuri Lucian Blaga, autohton al unor meleaguri foarte apropiate geografic Sebeş - Sibiu.
Iată că ieri Iohannis a ţinut o conferinţă de presă care a răspuns prompt îngrijorărilor româneşti privind  cota de emigranţi pe care România o acceptă. A lămurit că reşedinţa prezidenţială este în reparaţii şi că nu se face acolo nu-ş ce palat sau fortăreaţă cu ramaparturi vaubaniene. De asemenea, a dorit prin reîntoarcerea Codului Fiscal declanşarea unei dezbateri publice la care nu a vrut să se implice dat fiind poziţia sa de echidistanţă politică. La fel cum a respins revizuirea Constituţiei, valabilă pe vremea majorităţii useliste, dar nu înainte de anul electoral. El a subliniat că partidele trebuie să fie în controversă, chiar dacă pot fi de acord în anumite probleme privind bunăstarea şi progresul societăţii româneşti.


Însă evenimentul românesc este cel cultural. Suntem în vremea festivalului Enescu. Am acces nemijlocit la concertele din cadrul acestui festival prin transmisiile directe date la Cinema Trivale. Din păcate însă melomanii piteşteni dispuşi să participe la evenimente tinde asimptotic doar la persoana mea!


6 comentarii:

  1. Ma mjr ca inca nu ai murit de of-ul Basescu! Esti posedat baiete! 4000 de jihadisti! Nu zici nimic, liberalule coclit? Asta da binefacere pentru sarmana Europa! Si Putin e mai lucid decat tine! A mai fost arestat un securist, al doilea ca numar de voturi din Romania! Un securist nu merita atentia unui alt securist, caci acum sunt sigur ca ai fost securist! Nu te iei niciodata de semenii tai! Dece oare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariul tău este chiar tipic pentru securişti!
      Cine-l pupă în cur pe gunoiul ăsta a avut ceva pe conştiinţă!
      Doar asta ai găsit să comentezi? Mori de grija epavei ăsteia eşuate ?

      Ștergere
  2. D-le Negut, cati jihadisti iei acasa? Spune cinstit, ca nu iti face nimeni nimic, ai fost securest? Anonimul de mai sus are dreptate: niciodata nu ai luat pozitie contra, probabil, fostilor D-tale sefi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă dobitocilor! Securişti sunteţi voi că vă ascundeţi ca pe vremuri! Adică turnători ordinari!
      Eu am un test infailibil. Sunt în aceeaşi situaţie cu Victor Raica Dumnezeu să-l odihnească, omul cu cel mai prost dosar de securitate, am fost ca şi el în cea mai vestică ţară din Est, adică în Cehoslovacia înainte de 89!
      Noi nu aveam voie în Occident, pricepi mai iubitor de agenţi tip Băsescu? Pentru că nu ne lăsau ăia la care şopteaţi voi!
      Cât despre drama refugiaţilor creierul tău de furnică nu pricepe că ăia sunt nişte amărâţi ca ăia de la noi care fugeau cu orice risc din iubita ta RSR! Să moară capra vecinului ca-n Mioriţa sau să-i daţi în cap că-i mai ortoman!

      Ștergere
  3. Daca vorbesti asa " academic", esti tare de tot! V. Raica, cine este, inteleg ca nu mai este. Jihadistii recunosc ca s-au infiltrate deja cca. 4000 de criminali in Europa! Un roman stability in Germania spune ca acesti " amarati " au tablete si telefoane de ultima generatie! L. Dragnea, care a fost la meci la Budapesta, sustine ca " sunt foarte bine organizati ", cretinule iremediabil! Iti zic asa datorita vocabularului folosit de matale mai sus! Iar " aia de la noi ", erau europeni si crestini, imbecilule! Dupa creierul dumitale de musca, cati teroristi au fost depistati printre ei in decursul a aproape 50 ani?Cate tari europene sunt macar banuite de terorism, " creier de furnica "? Dumneata cati esti dispus sa iei acasa, repet intrebarea de mai sus? Si, aud de la prietenii matale nemti, ca aceste cote sunt obligatorii si ca trebuie sa le asiguram si locuri de munca!!! Poate dai si solutii, " liberalule coclit ", cum iti zice cineva mai sus! Sau poate seful tau Oprescu, de care nu scoti un cuvant! Dar este si o veste buna pentru tine: dupa cum anunta Dragnea, se vor da mai multi bani la servicii, cu care, se pare, esti familiarizat! Adio, securistule!

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Jo ! Ai transformat acest blog,candva de tinuta,intr-o disputa permanenta fara menajamente la cuvinte. Oamenii " ca lumea " sau retras sau doar citesc...Pare o " revista de-a lui Vadim " macar la aia se spunea ca-i...pamflet si mai scapau de critici. Eu o sa-ti sriu personal parerea mea ,numai tie,nu ma bag in mocirla voastra.Am fost la intalnirea de la "Pastravaria de langa Sibiu "...superb. dm

    RăspundețiȘtergere