vineri, 11 septembrie 2015

I C Brătianu

Replică lui Gheorghe Savu, Cotidianul Argeşul

Felicitări  domnule Savu! 
Aţi scris un editorial demn de defuncta Secera şi coceanul din care-şi trage seva acest cotidian.
Aţi scris o grămadă de inexactităţi şi minciuni despre istoria României.
Nu ştiu ce aveţi cu Adrian Miuţescu, lider PNL Argeş, dar ideea de a face o statuie lui I. C. Brătianu, ctitor al României moderne alături de Regele Carol I a fost binevenită. Faptul că a fost amplasată în Grădina Publică a oraşului Piteşti în locul monumentului ţăranului răsculat la 1907 nu a fost decizia lui Miuţescu, ci a primarului şi a Consiliului Local.
Acum despre Ionel I C Brătianu cu bust vis a vis în grădina Muzeului Judeţean despre care, de asemenea vă exprimaţi. A fost Ministru de Interne în 1907. Reprimarea şi pacificarea Răscoalei din 1907 s-a făcut cu intervenţia armatei şi a Ministerului de Război condus  de Generalul Averescu. Pentru ca să pacifici nişte răsculaţi nu poţi folosi doar vorbele, o ştiţi mai bine ca fost militar. I. I. C. Brătianu a fost implicat şi el în această acţiune. În acelaşi timp el a fost cel care l-a lămurit pe Regele Ferdinand că este imperios necesară reforma agrară, promisiunea de pământ i-a făcut pe bunicul meu să-şi dea viaţa în Marele Război şi probabil că şi rude d-ale dumneavoastră. Pentru ţăranii soldaţi Generalul, ulterior Mareşalul Averescu a fost unul dintre eroii lor, el cel care a reprimat Răscoala din 1907! Şi Reforma Agrară din 1921 iniţiată de I. I. C. Brătianu şi pusă în aplicare de guvernul Averescu a fost un act de justiţie socială, chiar dacă din punct de vedere economic a fost un eşec, marea proprietate agrară fiind înlocuită de mici proprietăţi lipsite de mijloace tehnice ca să poată produce eficient şi economic. Pentru că Reforma Agrară nu a fost însoţită de măsuri de sprijin a micii proprietăţi. S-a produs o stratificare socială în cei 25 de ani de capitalism interbelic apărând gospodarii denumiţi de bolşevicii români drept chiaburi. Şi aşa s-a făcut praf şi pulbere agricultura României, iar ţăranii au dispărut. Statuia mutată la intersecţia Republicii cu Dumbravei reprezintă o specie dispărută. Azi nu mai sunt ţărani, mai sunt ceva bătrâni incapabili să facă agricultură şi ceva fermieri.
Şi apropo’ ştiţi cumva cine a fost Olga Bancic? Eu că ştiu că îmi îndesa pe gât şcoala comunistă falşi eroi prin anii 50.


6 comentarii:

  1. Modernizarea Romaniei a inceput cu mai multi ani dect cei pe care ii doriti dvs. Vedeti ce au facut mai multi domnitori dupa 1848 si vedeti ceea ce a facut Alexandru Ioan Cuza (de la mari Universitati, la CEC, armata s.a.m.d.). Chestia cu Carol I este un fetis al celor care vor sa par vesnic vestici si vesnici.
    Daca uciderea taranilor romani in anul 1907 o justificati astfel, atunci Ceausescu nu pare sa aiba vreo vina (nu a tras el ci soldatii si ofiterii inferiori care i-au comandat) si trebuie sa ii ridicam macar o statuie (fie doar ca a propus crearea IRNE Pitesti).
    Poate ca era binhe sa ramaneti la muzica simfonica ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu justific reprimarea răscoalei. A fost un lucru nefericit şi a trezit clasa politică românescă care a făcut apoi România Marea cu aceeaşi ţărani reprimaţi.
      Şcoala cu istoria mincinoasă comunistă vă deformează total.
      Nu exclud începuturile lui A. I. Cuza, dar când a venit în 1866 Carol I nu aveam nicio infractustură de transport, Jiul, Oltul, Argeşul se treceau cu bacul. Monarhia românească are mare merită în frunte cu întemeietorul. Dacă nu aveam oameni ca Brătianu azi Ardealul putea fi un fel de Kossovo.
      Aşa că mai cugetaţoi şi nu vă exprimaţi opinii de doi bani despre istoria noastră!

      Ștergere
    2. Am cugetat si, credeti-ma, stiu destul de bine istoria neamului meu.
      Iar nu cititi si raspundeti gandurilor dve. Marile modernizari le-au inceput altii, nu Carol I. Cu bacul se treceau sute de rauri mari din Romania si de aiurea, in Europa si in lume. Mai cititi (de exemplu un roman de Lucian Blaga cu un astfel de bac pe un rau mare in Transilvania s.m.a.).
      Nu am negat meritele celor din familia Bratianu Iar o luati pe aratura tinand strans de fetisurile dvs. dragi. Nu am opinii de doi bani. Poate ale dvs. Daca va cititi blogul si reusiti sa fiti obiectiv, poate le descoperiti. Stiu ca de 25 de ani am intrat in epoca lui "fa-te ca faci ceva (muncesti)" (I.Caramitr catre Mircea Dinescu, 1989), stiu ca se fac eforturi mari de catre "specialisti" pentru a rescrie tot, dar ma asteptam ca un om cu cultura declarat tehnica sa fie mai obiectiv si mai profund. Imi pare rau ca nu pot fi pe gustul dvs. in opinii, fiindu-mi simpatic de-a lungul anilor, dar nepotrivirea de opinii nu cred ca trebuie sa ne trimita la insulte inutile (nu vreau sa imi amintesc cum ati taiat comentariul corect al unui anonim preferand transformarea lui "Dubito ergo cogito, cogito ergo sum" intr-o invectiva de doi bani a unui "co-opinist" incapabil sa inteleaga subtilitatea din spatele scurtului text. De atunci am avut mari retineri sa comentez, dar afirmatiile de azi au fost prea iesite din comun ca sa nu comentez.

      Ștergere
    3. Cu tot respectul vă rog să mă scuzaţi dacă v-aţi simţit jignit.
      Însă vă înşelaţi!
      Filmul Aferim îmi confirmă opiniile. Şi este documentat având-o pe Constanţa Vintilă Mihăulescu un mare expert al perioadei referent.
      Prima explozie de revoltă împotriva turcirii şi grecizării Valahiei ( o altă minciună naţionalistă, Ţara Românească) şi Moldovei a dat-o Vladimirescu. Dar cu adevărat modernizarea a fost opera paşoptiştilor care au realizat cât de înapoiaţi suntem. Şi Brătianu era un lider important sau din cei mai importanţi, de aceea l-au acceptat ceilalţi ca şef al liberalilor.
      Monarhia ereditară a Hohenzolernilor ne-a adus modernitate, conta şi prestigiul familiei într-un secol în care erau doar regi, doar Franţa a avut după 1870 Republică!
      Regret dar sunteţi marcat de minciunile cu care am crescut, care însemnau mizeriile îngrozitoare ale unui Ludo, care denigrau democraţia şi inclusiv monarhia românească.
      Eu mă îngrozesc când îmi amintesc de istoria României care începe din vremea lui Cuza, Cuza fiind doar un începător cel care a consolidat România modernă este Carol I şi alături stă Brătianu!

      Ștergere
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Olga_Bancic,esti cam ...nazist.A luptat si a murit pentru ceva!

    RăspundețiȘtergere
  3. profilul!!Este normal ca persoane care au omorat romani revoltati impotriva opresorilor, pe teritoriul Romaniei,oficial,sa fie considerati eroi?/
    La fel ca in 1989!

    RăspundețiȘtergere