miercuri, 25 noiembrie 2015

Ce se întâmplă cu liberalii?

De o vreme PNL este sub un continuu scrutin mediatic şi i se fac reproşuri.
Care ar fi problemele PNL?
În primul rând sunt problemele interne, apoi sunt şi probleme exterioare.
Problema internă cea mai sensibilă este unificarea incompletă a fostului PNL cu PDL. Bicefalitatea asta mai ales la nivelul local şi judeţean nu este funcţional şi creează probleme şi la centru. Ideea doamnei Alina Gorghiu ca viitorul candidat la postul de primar să devină liderul organizaţiei locale PNL este bine venită. Funcţionarea a două organizaţii paralele poate avea efecte nedorite. Ce i se mai reproşează? Că duce lipsă de lideri. Asta o reproşează fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu. În vechiul PNL liderii grei au migrat precum Tăriceanu, sau Varujan Vosganian cu problemele sale penale, pe care personal le cred inconsistente, dar pe care nu le-a înfruntat cu curaj. Păcat! PNL este lipsit de marea sa anvergură intelectuală dar şi de lider politic.
Alţii precum Ludovic Orban au fost uşor îndepărtaţi de la decizie, şi aşa este păcat! Nu mai este un lider flamboaiant cum era Antonescu sau cineva cu greutate politică cum era Tăriceanu. Eu rămân la ideea că Alina Gorghiu este un politician redutabil, dar care nu s-a testat încă într-o confruntare politică serioasă. Pe partea fostului PDL dacă Vasila Blaga este o persoană care ar întruni acceptabilitatea publică prin faptul că a fost un adversar deschis al lui Băsescu, alţii sunt intimi legaţi de guvernarea dezastruoasă mai ales pe linie de comunicare cu electoratul şi sfidării cu care s-a guvernat în vremea lui Boc. Din acest motiv Elena Udrea încearcă să-l implice pe Vasile Blaga în problemele sale penale.
Am observat că în ultima vreme apar nume noi în calitate de comunicatori ai PNL, dar rezistă încă persoane cum este Tinel care nu au ce căuta în public pentru că le lipseşte credibilitatea.
Este nevoie şi de a ralia personalităţi publice cu greutate, tineri activi di societatea civilă. Trebuie doar negociat, pentru că Alina Gorghiu este din aceeaşi generaţie.

O altă problemă este exterioară şi în primul rând este relaţia cu preşedintele Iohannis, care a ajuns în această funcţie din partea PNL. Iohannis caută să aibă o atitudine cât mai moderată şi echidistantă politic şi aceasta zic observatorii şi consultanţii politici este o slăbiciune a partidului. Eu cred că PNL trebuie să se impună politic fără sprijinul prezidenţial.
O altă problemă s-a iscat cu prilejul manifestaţiilor după 3 noiembrie. Dacă în acea seară de marţi tinerii participanţi la marş au ieşit să protesteze la sfidarea lui Gabriel Oprea şi a lui Ponta de a continua guvernarea fără a-şi însuşi vinovăţiile morale generate de aceste întâmplările nefericite, manifestaţiile  în serile următoare care s-au focalizat în Piaţa Universităţii şi au dat prilejul manifestării unor grupuscule care contestau în mod egal toate partidele politice sub lozinca: PSD-PNL/ aceeaşi mizerie! Cine erau foarte interesaţi de a promova această lozincă?
Observ că şi în media au apărut diverse investigaţii care confirmă asta. În fapt cei mai activi promotori ai blamării întregii clase politice sunt activiştii ascunşi ai partiduleţelor lui Băsescu şi Macovei. Pentru că aceste partide urmăresc să rupă electorat tocmai de la PNL, acest partid trebuia învinovăţit de eşecul guvernării Ponta. Şi aşa s-a pomenit PNL cu toate problemele sale interne să pară chiar mai vinovat decât PSD. Pe de altă parte PSD nu pare prea afectat de manifestările publice, pentru că se bazează pe un electorat mai puţin informat şi mai puţin sensibil la cererile Pieţei Universităţii. Ceea ce certifică că aceste mici partide sunt interesate de lovirea PNL este că cererea străzii ar fi scăderea pragului electoral. Ori în momentul de faţă de bine de rău s-au conturat două blocuri unul de stânga reprezentat de PDS şi unul de dreapta de PNL. Cei care ar aspira la parlament nu prea înseamnă mult pe scena politică, MP şi M10 nu trec de 2-3%. Fărâmiţarea scenei politice ar avea un impact negativ asupra guvernării, iar guvernarea în alianţe creează crize politice. 
Anumite media manipulează cu îndârjire, EVZ şi B1tv vârfuri de lance ale mesajelor băsiste sunt principalele voci care blamează PNL şi pe membrii săi, iar România Tv şi de ce nu şi A3 sunt interesaţi în denigrarea liberalilor, care ar creşte şansele PSD. 
Observ că de asemenea în media pătrund tot felul de mesaje iresponsabile. Unele vin din diaspora. Expatriaţii pot avea în anume situaţii o poziţie mai bună în observarea scenei politice româneşti, dar unele pot să fie înşelătoare. Aici exclud pe unii partizani care sunt precum americanul din contributors.ro care pledează pe faţă pentru Băsescu şi ejusdem farinae. Am citit şi în cotidianul.ro un comunicat absolut iresponsabil al unei aşa zise organizaţii din SUA, care spunea că l-ar fi sprijinit pe Băsescu dar acum îl detest, dar îl respinge categoric pe Cioloş pe motiv că ar fi ungur. Bietul Dacian, ungurul din Periceiul de lângă Bădăcinul lui Iuliu Maniu!

Şi că a venit vorba de Cioloş, el ar putea să se apropie de PNL dacă guvernarea sa ar fi un succes. Să sperăm. Decât Catălin Predoiu?! Nu uit ridicola adunare de Grădina Izvor pe ultima ploaie de până zilele astea în care proşti ca mine, muraţi de ploaie erau aduşi să susţină o moţiune de cenzură fără şanse.

7 comentarii:

  1. 1. Ca la orice manifestație publică desigur că unii ar trage spuza pe turta lor; dar nu trebuie să adoptăm teorii conspiraționiste.
    2. Afirmația că eventualii adepți ai PSD ar fi neinformați sau dezinteresați nu se poate susține.
    3. Cred că Alina Gorghiu a fost o alegere rea; trebuie schimbată, spre binele PNL.O femeie certăreață, zgomotoasă, ineficientă și pare că nu știe să facă nimic deși are un record al facultăților absolvite - vreo șapte, ceea ce este ridicol.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Referitor la Vosganian: a insistat pana la ridicol sa se furnizeze gaze natural ieftine lui Ion Nicolae, securistul cu Astra. S-a motivate ca " se incurajeaza industria proprie ". Numai ca asta se putea face NUMAI PENTRU INTREPRINDERILE FARA DATORII LA STAT! In felul acesta, Vosganian l-a ajutat pe Nicolae sa-si plateasca datoriile la stat, CU BANII STATULUI!!! Lucru nemaiauzit. Probabil ca nici Mafia siciliana nu a avut asemenea idei! A venit apoi Videanu, care prelungind Ordonanta, a facut din puscariasul Nicolae, cel mai bogat om din Romania! Colosal!
    2. Tariceanu, acest Cache, cum era alintat in familia Acad. Amedeo Lazarescu, reintra in gratiile tale! Extraordinar, un impostor care, pentru functie, s-a vandut PSD-ului! A spus-o chiar Presedintele de onoare al PNL! Si, bandit cum este, a inventat un partid de buzunar, numit ALDE! O fi partidul European?
    3. Nu mai cauta " vinovati " prin alte parti. Vinovati sunt PNL-istii! Si revin la una din declaratiile Presedintelui de onoare, care recunostea ca " fara uniunea cu PDL, PNL-ul nu ar fi castigat nimic! Evident ca nu dai doi bani nici pe Presedintele de onoare al propriului partid! Esti tare, foarte tare, dom'le! De vina este, evident Basescu si Macovei, reprezentantii a doua partidulete!
    In concluzie ESTE O MARE COALITIE NATIONALA CONTRA LIBERALILOR! Am gresit, revazand prostiile pe care le scrii, imi dau seama ca este O COALITIE MONDIALA!
    Concluzie:
    Lasa comentariile politice si ocupate de lebede, concerte si chestii care nu pun mintea la contributie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca de obicei umbli cu şoalda!
      Afacerea ticăloasă a gazelor a fost făcută de Videanu.
      Propunerea lui Vosganian a fost scurtă şi cu o reducere de preţ de ceva cam 10%, la Videanu a fost mult mai mult vreo 40%.

      Ștergere
  3. Cred ca se inchide sezonul de pescuit la ne-copca!Astept foto!Continua aprecierile despre femei,la varsta ta sunt instructive!Dar femei le...!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma astept ca dupa ce ingheata baltile,sa revezi filmul Emanuelle si sa faci caracterizarea personajului principal,care are doi de LL,liberal -liber!! cumeste si in PNL-PDL!La ambele capete!

    RăspundețiȘtergere
  5. Evident ca ori habar nu ai de problema lui Vosganian ori esti de rea credinta, ca de obicei! Iti aduc aminte ca Videanu a preluat stafeta de la Vosganian si a facut ce facuse predecesorul! Asa ca las-o moarta!
    Folosesti termenul flamboaiant pentru Antonescu. Are ceva in comun cu stilul gotic? Probabil vechimea, din moment ce a putut crede ca il va pune PSD-ul presedinte, cand toata tara stia ca nu se va intampla asa ceva! Si poate nu stii ca I se zicea " flamboaiantul Cacarau"!, de basisti, evident! Cineva mai sus zice de pescuit! E cea mai buna idee, fa asa ceva, e mai bine decat sa bati campii cu "politica"! Si, apropos de liberali, bunicul meu sustinea ca cele mai mari excrocherii, in perioada interbelica, le-au facut liberalii! Asa sa fie? habar nu am ce a fost cu afacerea Skoda, sau nu imi aduc bine aminte de spusele bunicului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Observ că vrei cu tot dinadinsul să ai dreptate.
      N-ai! pentru că afacerea Skoda a fost întâmplată în timpul guvernării naţional ţărăniste.

      Ștergere