joi, 5 noiembrie 2015

De ce au ieşit tinerii în stradă?

Am stat şi aseară la televizor să mă uit la ce se întâmplă în Bucureşti, dar şi în alte locuri din ţară.
marşul tinerilor din seara lui 3 noiembrie a determinat demisia lui Victor Ponta şi a guvernului său. Iată că şi aseară manifestaţia din Piaţa Universităţii a continuat, cumva sub altă formă.
Demonstraţiile din marile centre universitare Timişoara, Cluj au fost de sprijin a manifestaţiei din seara lui 3 noiembrie, la fel şi în alte oraşe cum am amintit şi despre Piteşti.
De fapt ce vor acum acest tineri? Vor primenirea totală a clasei politice. De ce?
Din motivul cinismului şi aroganţei actualei coaliţii politice care conduce de doi ani România. Guvernul Pont a picat în aceeaşi paradigmă a cinismului şi aroganţei guvernului Boc Băsescu, au sfidat cu neruşinare pe români. Unii or să spună că demonstraţia de acum pare mult mai amplă, dar şi condiţiile climatice sunt diferite. În plus propaganda mizerabilă a TVR1 şi B1 tv nu mai are succes. Ponta a venit pe valul unor nemulţumiri care l-au adus în 2012 la putere.
Care este legătură dintre cele două guvernări? Păi figura impostorului general ajuns pe cele mai înalte culmi, Gabriel Oprea. Se părea la un moment dat că taie şi spânzură prin influenţa şi şantajul exercitat asupra guvernului Ponta cum o făcea şi cu guvernul Boc.A fost suficient ca un poliţist să moară într-un mod stupid la datorie şi ignorarea opiniei publice şi sfidarea celor care îi doreau demisia să declanşeze proteste ale societăţii civile. Şi evenimentul care a turnat gaz peste foc a fost incendiul de la Colectiv care a amplificat într-un mod nepermis frustrările.
Cum a fost posibil ca asemenea figuri patibulare de genul impostorului Oprea să ajungă atât de sus? De vină este sistemului brevetat de Iliescu care i-a dat şi numele: capitalismul de cumetrie! Securitatea care a cancerizat societatea românească a permis ca asemenea impostori, agramaţi şi penibili să decidă interesele României. El este doar un exemplu, dar ele se regăsesc în toate partidele. Baronii locali care decideau aproape tot sunt acelaşi produs nociv. Cumetria, relaţiile naşi fini s-au instituit în toate nivelurile politicii româneşti. Acestea combinate cu lipsa de respect a legii au dus la această situaţie nocivă care a explodat în protestul de stradă.
Se pare că primii care şi-au dat seama de pericol au fost până la urmă pesediştii prin Dragnea care oricum ia în serios frământările societăţii româneşti şi promite primenirea cadrelor acestui partid. Am înţeles că unii penelişti, mai ales din ramura pedelistă s-u repezit ca ulii în vederea posibilei guvernări. La fel de necesară este primenirea şi acolo, DNA se ocupă intens de figuri implicate în afacerile murdare ale Elenei Udrea, alt personaj toxic cu gard incredibil de impostură promovat tot de cumetriile politice.

Ce se întâmplă? Păi după marea demonstraţie liniştită din 3 noiembrie, ieri seară 4 noiembrie demonstraţia parcă a luat alt aspect. Au apărut grupuri anarhice de tipul galeriilor de fotbal care contestă orice establishment. Au apărut penibilele îngenunchieri utile la biserică, dar nu pe stradă. Doar dacă suntem cumva musulmani? Printre ei sunt indivizii dispuşi să se bată cu autorităţile să creeze haos. Tocmai acest lucru trebuie evitat. Deocamdată manifestaţiile nu au lideri. Dacă se găsesc ar fi bine, dacă nu ei trebuie să creeze presiunea asupra partidelor să reseteze modul de a face politică. Pândeşte şi populismul, extrem de periculos cu consecinţele distructive din anii 30. Dar situaţia este acum alta. Degeaba visează Băsescu sau Madam Macovei să se aleagă cu ceva, ei sunt expresia sfidării voinţei populare!


Acum şi ceva despre ierarhia ortodoxă. Culmea, contestaţia ei vehementă vine de la o generaţie cu ore de religie şi acces neîngrădit la credinţă. Ierarhia ortodoxă nu a înţeles nimic că totul s-a schimbat de la ortodoxia Ungro-Vlahiei de acum 700 de ani. Ei se leagănă în iluzia pelerinajelor şi gloatelor dispuse să pupe tot felul de moaşte. Ei bine tinerii cer ca aceşti preoţi să iasă în stradă, în societate să se implice cum s-a întâmplat cu ierarhia catolică mai ales după 1945. Hieratismul poate fi lăsat la mânăstiri, dar şi ele pot deveni centre de sprijin, ajutor şi orientare pentru cei năpăstuiţi de soartă. dacă nu vor face asta vor deveni complet necredibili şi ortodoxia va cădea într-o mare desuetudine. Eu ştiu preoţi  ortodocşi care deja se implică social, aşa trebuie să facă toţi de la Preafericitul în jos!

P.S.  Am uitat ceva important!
Faţă de Piaţa Universităţii din Bucureşti 1990. Atunci erau intelectuali credibili care puteau da substanţă revoltei şi îndrumare.
Azi nu mai sunt!  S-au consumat în trădări a statutului de intelectual, adică revoltat în contra puterii, unii şi-au pătat în asemenea hal reputaţia că mi-e jenă când îi văd, îi aud şi îi citesc!

5 comentarii:

  1. Pacat ca "fenomenul" Piaţa Universităţii din 1990 nu s-a finalizat si-mi pare rau de statutul actual al celor pe care ii adoptasem ca lideri de opinie la acea vreme!

    PS: am ratat mineriada si in cel mai bun caz niste ciomege pe spinare datorita unei delegatii la ... Pitesti in ziua respectiva!

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti in eroare, voita, evident! Nu se protesteaza numai impotriva actualei conduceri! Nu intelegi chiar nimic sau auzi selectiv? E$ste contestata intreaga clasa politica, baietica! Incusiv liberalii tai dragi! O lozinca spune parca: " Fara PSD, fara PNL!" Strada cere altceva, nu Quintus, Dragnea, Blag, etc. Probabil ca ma vei face si pe mine basist, desi nu am nimic de-a face cu politica! Imi asum acest termen, pentruca cine nu " canta " ca tine, este ori basist, ori anarhist, ori nu are nimic in cap, etc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule, esti colossal! Vorbesti de " basisti ", adica de funie in casa spanzuratului! Blaga, Flutur, Sulfina Barbu, MRU, etc, nu sunt oamenii lui Basescu? sau astia " nu se pun "? Si, mai am de spus. Cu ideile de PNL-ist, ai curaj sa te duci in piata? Sau nu te duci, esti doar bagator de seama? Vorba cuiva, cred ca tot basist devenit liberal, " ciocul mic "! Presupun ca vezi ce basist sunt, de nu imi aduc aminte si de alti fosti PDL-isti, deveniti, peste noapte, liberali! Oi fi fost matale ceva in meseria ta, dar, politic, nu prea dai dovada ca ai avea ceva in cap! Afara de ura pe care o ai pentru cei a caror parere conteaza, nu-I asa? Parerea nimanui nu conteaza, numai a dumitale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ăştia au decis altfel.
      Ceilalţi au rămas cu Băsescu, treaba lor.
      Cine-i cu musca pe căciulă este căutat de justiţie.
      Părerea unei nulităţi anonime nu contează chiar dacă sunt atît de prost să-ţi răspund.
      Când vrei să ai păreri său să te exprimi te prezinţi nu te ascunzi şi arunci cu venin băsist că aştia sunteţi voi şobolanii catre au distrus ţara!

      Ștergere
  4. Auzi Jo,eu nu ascund cine sunt ,sunt colegul tau de facultate. Dragnea si-a dat seama si incearca ceva ? Ai spus Dragnea ? Ciumetele care are un an de zile cu suspendare puscarie intra la tine undeva de dat exemplu ? Dragnea vrea primeniri ? Pai,sa inceapa cu el si cu cei cca 100 parlamentari PSD in diferite faze de ancheta,ti-am dat lista,ce primenire ? Aaaa,ca sunt si ceilalti in 'waiting listing " e altceva,ca asa vrei tu,eu vorbesc de cei care deja sunt in ancheta. Tu viseszi ca vine si randul alorlalti...Dragnea care sa pus ca Ceausescu singur sa fie votat ? Tu ai fi gonit alta persoana care voia conducerea daca ai fi fost in locul lui ? Cum sa voteze singur la un partid de 5 mil de adepti ? Iti dai seama ce valoare are acest partid daca au acceptat sa voteze un singur om ? Ca oile,toti sunt implicati in cate ceva ca sa fie o explicatie a acestui fapt altfel se intoarce Ceausescu....la noi cat de curand, Te-ai lamurit ca Johannis al tau e o muhaia ? Inca nu ? Mai asteapta putin...( si eu l-am votat dar e o carpa...)dm

    RăspundețiȘtergere