duminică, 6 decembrie 2015

Decizie

Din cauza apariţiei unor comentarii anonime care au stârnit şi reacţia dezaprobatoare a unora dintre dumneavoastră am luat decizia să moderez comentariile înainte de a apare pe blog.

Asta nu este însă un motiv să nu vă exprimaţi opiniile, fie ele şi negative la opiniile mele. Însă doresc să fie critice ascuţite, dar nu atacuri la persoană.

Ştiu că reacţia viscerală a unuia din comentatori a fost despre turnătoria de care este acuzat Mircea Ionescu Quintus.

Am citit un comentariu scris de Nicolae Manolescu. El spune că nu ştie cum ar fi reacţionat dacă ar fi trăit la o vârstă matură presiunile securiste din  anii 50.
Şi exemplifică cu relatarea unuia din profesorii săi. Acesta spunea că a fost chemat la securitate să dea detalii despre Vladimir Străinu, critic şi activist politic ţărănist. 
Chemat la securitate a plecat hotărât să nu spună nimic defavorabil despre Străinu. Acolo a fost băgat într-o camera şi a aşteptat şi a aşteptat multe ore. Şi l-a apucat o frică îngrozitoare că era decis să spună orice despre Străinu. Întâmplarea a făcut să vină un securist care să-i spună să plece acasă! Şi aşa nu a mai fost nevoit să se predea fricii.

Pe de altă parte în Jurnalul Fericirii N. Steinhardt a fost chemat la securitate să dea relaţii ca martor în procesul Noica Pillat. Înainte de a pleca tatăl său, inginer de meserie l-a avertizat să fie curajos şi să nu spună nimic defavorabil celor în cauză. Vreau să fii un evreu curajos, nu unul fricos. Şi Steinhardt din martor a devenit acuzat.
Este foarte greu să dovedeşti curaj, în condiţiile teribile ale anilor 50. 

Aşa că este foarte dificil de judecat oamenii de atunci cu situaţia de acum. Acum când poţi debita cele mai descreierate acuzaţii fără însă a avea repercusiuni de orice natură. Este dificil un proces de calomnie.
Din acest motiv nu pot face o analiză obiectivă a unor situaţii de atunci! 

Nici eu nici alţii nu au moralitatea să o facă, doar dacă au suferit de pe urma unor fapte atât de josnice şi reprobabile.

4 comentarii:

  1. Daca ai dreptate, cum ramane cu cei care au murit prin puscarii, cu cei care au luptat prin munti? Iar Quintus nu este un oarecare, familia lui, din cate stiu, a fost foarte apropiata Bratienilor. Sau poate nu stiu bine! Intrebarea care s-ar pune, este dece te bagi in politica daca nu accepti si riscuri? Eu personal nu stiu nimic despre Quintus, nici macar daca inainte de communism a fost memru PNL.
    Ca sa fie clar, sunt un alt anonim, nu cel ce ti-a scris zilele trecute!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vă mulţumesc pentru comentariu!
    Văd că am zis că pot modera postările, dar n-am fost în stare!
    Vorbind de turnătorie şi colaborare cu securitatea la începutul anilor 90 aş fi fost radical!
    Dar am observat că de fapt se oculta nemernicia securităţii care era represiunea, nu turnătorii.
    Comparând pe Quintus cu N. Steinhardt totul pledează pentru cel din urmă. Şi-a asumat destinul şi a intrat la puşcărie, s-a convertit la ortodoxie, acuzat ulterior de evrei că a trădat, că a fost influenţat de spiritul de sacrificiu al legionarilor. Cât este de trist acest lucru!
    Pentru cei care au fost tradaţi în munţi, turnătorii nu au scuze!
    Ce ne facem cu cei care s-au pomenit în categoria de duşmani ai poporului? Şi au intrat în puşcărie, cum a fost cu Quintus. Nimeni nu-i croit din stofă de erou. Pot eu să-l judec azi? Poţi dumneata? Aceasta este întrebarea?
    Quintus are meritul înţelepciunii de a reuni în 2000 pe toţi liberalii. Cam atât! Nu sunt avocatul lui Quintus, doar că am dileme, alţii nu au! Să fie sănătoşi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Apropos de dileme. Se zice ca toate partidele au fost infiltrate cu fosti securisti. Eu despre Quintus nu7 stiu mai nimic, doar ce scrie pe Google. Deci, conform celor de mai sus, ce-ar fi sa fie si el infiltrate de securitate in PNL, mai ales tinand seama de legaturile foarte stranse ale onorabilei lui familii, cu adevaratii liberali, Bratienii? Nu sunt afirmatii, ci doar intrebari! Ca si cel de mai sus, ma intreb daca a fost membru PNL inainte de ciuma rosie!
    Colosal, sar de la una la alta: la Craiova, tanar de 17 ani, ridicat pentru propaganda jihadista! Incredibil, incredibil!
    Si, tot la Tv vad ca Anglia NU MAI ESTE CONSIDERATA TARA CRESTINA! Trecem toti la Islamism?
    Concluzia mea este ca, daca te bagi in politica, trebuie sa iti asumi si niste riscuri, nu sa fii un, vorba romanului, un cacacios!

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa este ,nimeni nu rezista la presiunile securistii din anii 50. Cei care au rezistat au fost omorati prin diferite metode: munca dura ,fara odihna etc. Cei care au devenit informatori sau salvat.nu stim ce informatii au dat din puscarie,dar sau salvat si am putut sa ne bucuram de ei in viata dup 89. Nici nu stiu cum e bine,cert este ca nu aveai cum sa te pui cu ei. Eu de ex,as vrea ca cel ce nu a avut puterea sa reziste in puscarii la represiunile securitatii,si au fraternizat cu ei dar apoi NICIODATA nu ar mai trebui sa scoata capul in lume cum a facut Quintus,Copos si altii...parerea mea, dm.

    RăspundețiȘtergere