miercuri, 16 decembrie 2015

Metehne româneşti

Intenţionam să scriu despre aceste lucruri în conexiune cu realităţile politice româneşti.
De câtva timp urmăresc scandalul care o priveşte pe comisarul Corina Creţu la Bruxelles, declanşat după dezvăluiri în politico.eu. Au apărut diverse reacţii privind acest articol prin presa românească. Am citit articolul în cauză şi observ că este bazat pe zvonuri neconfirmate a unora din membrii echipei sale de la Bruxelles care au demisionat, dar care întrebaţi au refuzat comentariile. 
Ceea ce cred că este de blamat în comportamentul doamnei Creţu este că fumează în birou, încălcând dispoziţii clare ale UE care sunt acum valabile şi în România. Reacţia acestei doamne a fost tipic ciocoiască, că ea este ministru şi face ce vrea!
Printre cei demisionaţi se află şi Dragoş Bucurenci, mai cunoscut în România prin atitudini de hipster, playboy şi aspiraţii de  a face politică păreristă acasă, aşa că nu dau doi bani pe opiniile şi frustrările sale.
I se mai reproşează Corinei Creţu că nu a participat la întrunirile săptămânale ale Comisiei Europene şi aceasta este un caz serios. Asta reflectă aceeaşi atitudine ciocoiască de boier pe divan de început de secol XIX.
Multe din reacţiile româneşti au fost negative. Cea a lui Spânu din cotidianul.ro a fost ca de obicei tâmpă şi la ordin. Altele sunt în cunoscutul stil românesc a morţii caprei vecinului.
Însă una m-a făcut să reacţionez acum, este articolul doamnei Alina Mungiu Pipiddi din România curată.
Cu mare regret că şi doamna Mungiu Pippidi rămâne în acelaşi registru de bârfă. Pentru că revelaţiile sale poartă amprenta unei revanşe de la nişte conflicte trecute cu doamna Corina Creţu. Nu prea poţi să publici orice, pentru că sunt anumite standarde de comportament. 
Din acest punct de vedere ador ipocrizia şi făţărnicia englezească care nu ar permite la acest nivel de discuţii asemenea acuzaţii joase.
Pe de altă parte purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene spune despre doamna Creţu că este un membru de bază al echipei Junker în acelaşi articol din politico.eu.

Doamna Mungiu Pippidi îl atacă violent şi pe Cristian Buşoi în articolul de mai sus pe bază de soacră. Nici eu nu am o părere extraordinară despre candidatura lui Buşoi la Primăria Bucureştiului, dar nu se pot face reproşuri lui Buşoi pentru activităţile sale politice, este cam anonim şi şters, iar PNL poate joacă o carte perdantă cu el. Dar să-l acuzi pe el pentru ce probleme are soacră-să ţine ia de bârfa joasă. Se ştie că doamna Pippidi  este o mare susţinătoare a lui Nicuşor Dan, adversar la primărie  cu Buşoi şi se ştie, calomniază că poate rămâne ceva!
Deh suntem la Porţile Orientului şi totul se ia cam lejer!
Tot de un registru apropiat ţin şi opiniile exprimate de Andrei Pleşu într-un interviu luat de Rareş Bogdan la Realitatea tv. Interviul luat lui Pleşu se desfăşoară chiar la sediul New Europe College, o impresionantă realizare culturală a acestuia. Este un institut de studii avansate în domeniul umanist, unde sunt bursieri care se ocupă de realizarea de proiecte culturale. Activitatea NEC nu grevează bugetul României şi depinde de bunăvoinţa unor finanţatori externi şi marchează excelenţa în cultura autohtonă. Este interesant că interviul este luat lui Pleşu după ce acesta ştersese podeaua cu Rareş Bogdan pentru comportamentul său de la televizor. Dar la noi merge, te-am criticat dar tu nu te superi.
Pleşu remarcă excepţionalismul ardelean cu rădăcini în istoria imperială, dar pe de altă parte nu poate să nu remarce comportamentul moderat şi bine crescut al ardelenilor. Pleşu nu mai are memorie când revine la  marota cu mândria de a fi român. Ea poate părea stupidă acum, dar în secolul XVIII când românii toleraţi în Transilvania, descoperă prin intermediul Şcolii Ardelene că suntem os de romani, că de la Roma ne tragem, aceasta era un motiv de mândrie, a unei origini nobile comparată cu trufia grofilor unguri a căror origini neclare se aflau prin fundul Asiei.  
Unde Pleşu o ia pe ulei este atunci când întrebat de comportamentul actual al lui Traian Băsescu, nu găseşte altceva mai bun de spus decât că discursul acestuia îl repetă pe al lui Ponta şi Crin Antonescu din 2012. Ori TB de acum a picat în populismul extremist al lui Vadim Tudor cu xenofobiile sale tipice. Antonescu şi-a exprimat atunci îndoieli privind comportamentul Departamentului de Stat prin descinderea lui Gordon în România, rememorând de amintiri urâte cu paşale otomane. Nu cred că în discursul lui Ponta sau Antonescu să fie atitudini remarcat anti-americane, cum arată acum, din păcate TB.
Daa aşa sunt intelectualii români greşesc şi nu recunosc greşelile comise. Unde denotă crasă superficialitate este că pronunţă greşit numele de familie al Alinei Gorghiu devenită Gheorghiu în gura lui Pleşu, după ce în prealabil îi critică opiniile, pe când despre Vasile Blaga are opinii pozitive.  Deh, sângele apă nu se face!
Am mai remarcat şi luarea de atitudine a lui Peter Demeny privind un interviu luat lui Mircea Mihăieş. La fel ca Demeny apreciez opiniile literare ale lui Mihăieş, dar îi detest opiniile lui politice, de nuanţă conservator fascistă. Mihăieş detestă pe toţi care nu sunt ca el, un alt ciocoi cu opinii excepţionaliste.
Nu rezistă să mai arunce cu venin în Ion Ianoşi, intelectual marxist de stânga care merge pe 80 de ani. Nu vreau decât să amintesc că lui Ianoşi îi datorăm apariţia Jurnalului de al Păltiniş scris de Gabriel Liiceanu în epoca aceea sumbră a anilor 80. Îi mai trage un brânci şi lui Ion Bogdan Lefter, una din puţinele voci lucide în analiza evenimentelor politice autohtone, care mă duce cu gândul la Emil Hurezeanu.
Dar ce să-i faci, metehnele româneşti nu se limitează doar la noi, unele sunt europene.
Martin Schultz se trezeşte vorbind de o lovitură de stat în Polonia. Pentru că acolo guvernul conservator al doamnei Beata Szydlo face demersuri să numească alţi judecători la CCR în locul  celor propuşi de fostul guvern liberal. Să se fi molipsit Schultz de la românii care acuzau referendumul din vara lui 2012 ca o lovitură de stat? Care Referendum a dat chix?

Aşa este, suferim de metehne care dau o imagine defavorabilă în politică şi de care nu putem fi mândri. Dar după cum se vede nu numai ursul românesc nu are coadă!


11 comentarii:

  1. Imi place ca, in sfarsit, folosesti persoana I-a plural,bagandute in aceeasi oala cu cei pe care incerci sa ii desfiintezi! Continua, este laudabil ca incepi sa te consideri ca ei, evident ca " parerist " in politica, nu ca intelect! In rest, aceeasi placa, " toti sunt prosti, numai dumneata esti destept"! Si evident, obsesia cu " prietenul" dumitale, probabil, vesnic! Asta este batranetea, iti aduci aminte lucruri petrecute cu ceva timp in urma! Treci " la cestiune ", amice! Vorbeste fostul dumitale, prieten jegos ( character ) Tariceanu! La jegul de prieten al dumitale, inteleg ca a aderat si " invatatoarea grevista a lui Felix! Cum va mai adunati! A sunat din goarna Felix?

    RăspundețiȘtergere
  2. Depinde cum vrei sa vezi problema dar eu am sustinut si sustin mereu ca in 2012 a fost o tentativa de lovitura de stat,daca tu sustii altfel e parerea ta,dar nu o mai flutura mereu.Cat priveste ura ta viscerala fata de TB din pacate te identific cu obsedatul la comanda M.Gadea,dar macar el primeste bani pentru chestia asta,dar tu ?...Pana una alta are doua candidaturi,a fost ales,a castigat la mustata la ciupeala dar a castigat...E cel mai tare analist al problemelor ,ma refer ca politician format dupa 89. E cel mai informat ultim presedinte ( Iliescu e ...inca viu nu se pune iar admiratul tau Constantinescu a ramas tot asa de papagal...) concret si la obiect,degeaba bati tu campii. Oricum nu este mai mult comunist ca tine,Iliescu,Constantinescu sau Tariceanu...asa ca placa asta nu tine...Ai dreptate cu Pippidi,o fi ea desteapta,o face gafe madam Cretu dar ea cam bate campii...dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dorule problema este că mulţi din cei care-l susţineau pe TB sunt extrem de dezamăgiţi.
      Nu te pune pe gânduri tipul său de gândire, contra a ceea ce zicea când era preşedinte, referitor la politică, pentru că despre adversari politici era mai rău? ca Vadim!

      Ștergere
  3. Birfe, smenuri, susanele. Asta este realitatea cotidiana Joe. Nu vedem padurea din cauza copacilor. Permite-mi sa fac o mica recapitulare a faptelor din 2012, care din pacate continua sa influenteze starea mai mult decit precara a politicului. Arunca numai o privire asupra calitatii parlamentului Romaniei.
    Dupa atitia amar de ani tu nu gasesti nimic in neregula cu referendumul, dovedit fraudat, din 2012. Sa-ti reamintesc ca in octombrie 2013, Livu Dragnea a fost trimis in judecata alaturi de 74 de presedinti si membrii unor sectii de votare pentru ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat referendumul pentru demiterea presedintelui. Astea sunt faptele. Trebuie sa accepti ca românii au refuzat să sprijine puciul prin ordonanţe de urgenţă, pus la cale de Ponta si Antonescu, sistematica demontare a statului de drept. Trîmbiţele posturilor de televiziune aflate în mîna fostului agent de securitate Dan Voiculescu continua sa faca agenda in Romania. Ponta şi Antonescu nu şi-au îndeplinit principala misiune care le-a fost încredinţată, aceea de a-l debarca pe Băsescu din funcţie si pentru asta au platit déjà. Mărşăluiala lor peste instituţiile statului a fost oprită de Departamentul de Stat al SUA si UE – doar astfel a putut Băsescu să revină la Cotroceni.
    Iar referitor la o încălcare a prevederilor constituţiei, Băsescu nu s-a făcut vinovat. Cel putin USL nu a reusit sa dovedeasca vreo vinovatie. Pentru asta au decis sa “castreze” Curtea Constitutionala. Manevrele anticonstituţionale la care a recurs Ponta înaintea referendumului au alimentat scepticismul liderilor din SUA si Uniunea Europeană, mai ales cu privire la şansele României de a adera la spaţiul Schengen. Alegerile din noiembrie au facut posibil ca actuala majoritate parlamentară USL să se menţină si să se consolideze. Ce vedem acum in parlament este exact rezultatul spiritului anului 2012. Uita-te care este parerea romanilor despre dragutul de parlament roman. Dezgustul este generalizat. Pe tine nu te preocupa asta, totul este in regula din puctul tau de vedere.
    Si acum ceva ce multa lume probabil ca a uitat. USL a depus pe 19 iulie 2012 o plângere penală împotriva lui Traian Băsescu şi a altor 14 persoane. Motivele par desprinse din dosarele proceselor politice ale anilor `50: "răspândire de informaţii false", "defăimarea ţării şi a naţiunii", "periclitarea siguranţei naţionale, stabilităţii monedei, siguranţei statului, credibilităţii ţării". Cei 15 "au săvârşit fapte de denigrare şi de răspândire de informaţii false printr- o manipulare grosolană a opiniei publice, a organismelor europene şi internaţionale, a partenerilor interguvernamentali, a mediului public, a mass-media internaţională şi internă şi a personalităţilor europene cu privire la situaţia din România". Incriminările vizează inclusiv faptul că cei 15 "au făcut afirmaţii referitoare la o lovitură de stat", dar şi termeni ca "mineriadă", "distrugerea statului de drept", "acapararea justiţiei", "suprimarea funcţionării unor instituţii fundamentale ale statului", "răsturnarea democraţiei". Ce s-a intimplat cu plingerea asta ? Astea toate se intimplau in anul de gratie 2012. Cum poate sa se insanatoseasca o societate cu atit de mult venin?
    Românii au acceptat planul de austeritate care i-a salvat de la o tragedie precum cea a Greciei. Ceea ce ei nu tolerează este corupţia clasei politice, indiferent de partidul din care fac parte membrii ei. România trebuie să-şi pună toată energia în slujba integrării în lumea civilizată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Usor usor ! Sa sustii ca referendumul a fost fraudat pentru ca Politia p sau ne-p dar p din Romsania o sustine este ca si cum ai spune ca este clar ca evreii au fost anticomunisti pentru ca Stalin a facut un process medicilor evrei.
      Stii in ce consta "dispozitivul infernal" prin ca re s-a corrupt referendumul ? Un grup de tineri din staff-ul de campanie a dat sms-uri prin care ziceau "iesiti la vot" ! Nici macar votati impotriva lui Basescu. Doar indemnau lumea sa voteze. Pai in Grecia asta e obligatoriu. In USA poti trimite sms sa zici votati Trump si nu te aresteaza. Ca sa nu mai zic ca daca este ilegal sa dai sms-uri prin care indemni lumea sa voteze de ce nu este ilegal sa dai sms-uri sau sa ceri public ca lumea sa nu voteze ? Ca pe Basescu sau pe staff-ul sau nu ii ancheteaza nimeni pentru mesajul negative. Stii ce zic procurorii "ca a incercat sa influenteze decizia alegatorilor indemnandui sa voteze intron fel favorabil partidului sau" ! Pai nu ai asa o usoara ameteala si te intrebi daca procurorii astia au aflat ca s-a schimbat regimul si PCR nu mai este unicul partid (ca numai atunci a indemna la altfel de vot era tradare nationala". Sincer, cred ca in viitor, cineva va scrie un Arhipelag al Romaniei intre 2004-...si cat o rezista nebunia aia. Si atunci oamenii o sa zica "noo, nu se poate, o infloreste scriitorul".
      NB pt J: Stii care este perpetuua tampenie romaneasca ? Faptul ca in afara Romaniei Dna Cretu este perceputa ca unul dintre cei mai tari comisari si cei mai eficienti. Am asa eu un feeling informational ca are o cariera politica ce ne este la apogee. Si nu ma refer la Romania. Cred ca atacurile de rahat de acum se datoreaza tocmai faptului ca este un om tare al lui Junker; Junker cel anti-American si cu echipa lui ce cauta independent UE. Si uite asa top si Dna Pippidi si altii de pe la ONG-uri cu surse portocalii de finantare. Portocalii ca si Revolutiile nu ca si PDL - ul lui J care e cam afara din carti si Johannis nici nu se asacunde sa le-o arate pe fata. A incercat si sefa aia a lui J al carui nume si eu il incurc mere sa sara in barca Presedintelui si a fost oprita cu o palma pusa pe nas. Ca nu prea cred ca ia pe nimeni si PDL?PNL se cam prelinge in neant. Tot aici trebuie vazuta si prostia in care Tariceanu este tarat in noroi pentru ca FOSTA SA SOTIE , dupa ce nu mai era nimic cu Tariceanu, a facut ceea ce orice notar face. Dar n-ar fi trebuit sa faca pentru ca trebuia sa stie ceea ce nimeni nu stia. Nici macar SRI. Nu ? Desi cu dezvaluirile astea, inclusive cu munitia si cu AG -urile lui Basescu Dl Coldrea si Kodruta ori sunt complici ori sunt incababili. Ca altfel nu se axplica. Sau se explica intr-un mod mai nasol.

      Ștergere
    2. Ok domnule M. Deci referendumul nu a fost fraudat pentru ca era un simplu joc nevinovat al hipsterilor din Mehedinti, Teleorman, Olt, si asa mai departe, care isi transmiteau unii altora sms-uri glumete. Ok, deci am lamurit -o si p-asta. Si oricum referendumul a fost invalidat, nu?. Deci care este prejudiciul?... s-ar putea spune. Prinde hotul, spargei capul...Nema prejudciul. Curat murdar coane. Fanica

      Ștergere
    3. nu prea inteleg...a trimite sms -uri politice (chiar daca asta nu era) in campanie electorala vi se pare "manipularea alegatorilor" ? Dar panourile electorale sunt OK? Nu inteleg...Chiar nu vad in toata povestea asta hotul. Invalidarea a fost facut impotriva bunului simt si a legii (va amintesc ca datele statistice cu populatia au fost tinute un an si apoi publicate dupa referendum, aratand ca nu exista baza reala de invalidare). Asa ca nu vad chestia asta cu "curat murdar". La ce "murdar" va referiti ? Si apoi cum adica nu este prejudiciu ? Negarea vointei populare vi se pare OK? Si pentru cine ?Pentru Basescu despre acum, de cand s-a suparat, Coldrea scoate dosare la greu ? De curiozitate stiti povestea cu aruncatoarele de grenade ajunse la Hezbollah ? Si munitia pe care Taiwanul a vrut sa o distriga via Romania si a ajuns la rebelii din Cabinda ? Sau arestarea dragului de "print" Paul & printesalia ? Lia nu Leia, desi cam din aceiasi zona ? Sau cu bietii tigani, fini de botez, si asa si cu banii luati ? Pai merita sa voprbeasca Monica la Strassbourg, patriotic de o frauda de 500,000 de voturi, idee intarira si de catre Ambasada SUA ? Pai de astea nu vorbiti cand il aparati pe bietul Basica ? Pardon, asta este altul. Basescu. Atotbinemeritorul. Astea sunt sms-uri glumete. Ca alea trimise alegatorilor nu prea vad cum "influentau votul popular spre interesul partidului propriu".Pai ar fi chiar tampenie ca in campanie sa faci propaganda sa influentezi votul in favoarea altui partid. Nu credeti ?

      Ștergere
    4. Iata citeva prezente la vot pentru referendumul din 2012, care si pe raposatu' l-ar fii facut fericit:
      Colonesti, Olt- prezenta la vot 184.20%
      Tatulesti, Olt- prezenta la vot 147.98%
      Vinjulet, Mehedinti- prezenta la vot 138.55%
      Sau poate au fost tentative de guinness world records challengers.
      Probabil ca ai si pentru prezentele astea ceva explicatii. Dragnea ar aprecia foarte mult.

      Ștergere
  4. Pacat ca nu a fost validat referendumul. Am fii avut multe momente vesele ca acesta:
    http://www.220.ro/video-news/Crin-Antonescu-Si-Lectia-De-Engleza-Cu-FMI-Ul/VGHAs2HTxo/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să ştii că ai dat-o în bară amice, engleza lui Antonescu este la fel de bună sau proastă cu a preşedintelui suspendat TB.
      Dar nu asta era intenţia acestor opinii ci metehnele româneşti de actualitate.
      Referendumul a fost un moment prost ales, prost pregătit şi care a suferit un eşec previzibil.
      Problema este dacă alde TB merita suspendat şi eventual demis.
      Retrospectiv vorbind merita din plin.
      Numai dacă te uiţi la activităţile sale actuale de părerist de doi bani dezavuate de cam toţi foştii suporterii.
      Dar oricum TB face parte din trecutul nostru deocheat. Degeaba se mai agită, nimeni nu-l mai ia în serios.
      Acum sunt alte priorităţi pe agendă şi nu TB.

      Ștergere
  5. Ma bag si eu in discutie (ca anonim ,ca se poarta ha,ha,). Am cateva observatii:
    1) exista un comentator consecvent agresiv sustinind idea ca basescu a fost the best. Ma intreb cata minte ar trebui cuiva sa sustina asemenea idee.
    2) exista alt anonim adulator de basescu despre care mi-am format ideea ca nu prea stie pe ce lume traieste, dar el le stie pe toate si a simtit pe pielea lui regimul basescu. Este intr-o eroare totala, dar de peste ocean, lucrurile par ok daca nu te informezi ci doar emiti pareri bazate pe impresii, manipulari si analize superficiale. Se vede treaba ca de fapt nu este informat corect si a ramas setat in lozinci de genul "jos comunismul" etc, adica ceva de pe vremea lui PAZVANTE CHIORUL, adica de cand anonimul a parasit tara (din varii motive, unul dintre ele fiind ACELA sa-i fie BINE)
    .Cu toate acestea, acest gen de indivizi aroganti stiu fff bine tot ce se intampla pe aici prin RO.

    RăspundețiȘtergere