miercuri, 20 ianuarie 2016

Alegerea primarului în două tururi de scrutin

În acest an se preconizează alegerea primarului prin majoritate simplă şi nu în două tururi de scrutin. 
Această lege cu un singur tur de scrutin are o poveste. A fost iniţiată de PDL în 2011 cu justificarea economisirii de resurse, în loc de două tururi de scrutin. Atunci PDL se afla încă pe cai mari şi spera să obţină mulţi primari prin acest subterfugiu nedemocratic. Între timp PDL s-a prăbuşit şi USL-ului nou format îi convenea acest sistem electoral care a dus la alegerea unui primar cu majorităţi relative putând conduce la rezultate scandaloase cu mai puţin de 15%-20% din electorat. 
Anul trecut la discuţia în parlament asupra legii alegerilor locale PSD şi coaliţiei din jurul acestui partid a susţinut în continuare legea alegerii primarului într-un singur tur, cu toate că PNL susţinea formula alegerii în două tururi de scrutin.  S-a ajuns la un compromis şi s-a acceptat alegerea primarului într-un singur tur, dar alegerea preşedintelui de Consiliu Judeţean să se facă prin alegeri indirecte făcute de consilierii aleşi la locale. Această idee pare a reduce din puterea şi legitimitatea acestor preşedinţi care au devenit nişte baroni locali care taie şi spânzură în judeţe.
La manifestaţia din 3 noiembrie 2015 strada a cerut revenirea la două tururi de scrutin pentru primari. Guvernul Cioloş a avut iniţial în programul de guvernare acest deziderat al străzii, dar s-a renunţat al această cerinţă, probabil la cererea PSD.
Doamna Gorghiu copreşedinta PNL a cerut ca primul ministru Cioloş să promulge această modificare la legea electorală printr-o ordonanţă de urgenţă. Domnul Cioloş a refuzat justificând ca aceasta este o chestiune care trebuie rezolvată politic în Parlament, trezind dezamăgirea doamnei Gorghiu.

Revenind la Parlament, PNL a introdus deja modificarea acestei legi, dar pentru a o trece este necesară realizarea unei majorităţi. Se pare că ALDE ar favoriza această modificare legislativă, probabil şi UDMR care iniţial spera să obţină primari unde există o majoritate relativă de maghiari să convină la această modificare. Rămâne ca UNPR al lui Oprea să completeze această majoritate, dacă participă separat la locale. Modificarea ar da şanse atunci şi partidelor mai mici care pot obţine un candidat pentru al doilea tur de scrutin.
În momentul de faţă opinez că nici PSD nu este într-o situaţie mai bună. DNA şi justiţia a dat iama în primarii acestui partid şi ei vor avea mari probleme cu alegerea candidaţilor.
Exemplul cel mai pregnant îl dă Piteşti şi Judeţul Argeş unde situaţia stă astfel:
Primarul Pendiuc este în proces pentru corupţie, este liber, dar criteriile pentru candidaţii PSD îl împiedică să fie candidatul acestora. Pe de altă parte zeci de primari ai PSD sunt băgaţi în dosarul Consultanţa al deputatului Drăghici şi riscă să intre şi ei la puşcărie, sau să fie demişi. Intrarea lui Pendiuc cu candidatură independentă riscă să complice şansele PSD, pentru că din zona electorală pesedistă va lua probabil alegători.  Probabil că şi şansele lui Sofianu, candidatul probabil al PNL pentru primăria Piteşti nu sunt foarte clare. Nu a fost aprobat luni de conducerea PNL, dar se pare că din motive de dosar incomplet.

Ei bine iniţiativa luată de doamna Gorghiu pentru repararea  unei chestiuni pe care o cere electoratul  a stârnit o furtună negativă în media. 
Dacă Ion Cristoiu acest fost analist politic împreună cu penibilul său aghiotant colonelul Turcescu fac spume la gură acuzând PNL, nu înţeleg pe alţi vectori media. Repararea unei porcării mi se pare legitimă, cei acre atacă la baionetă această iniţiativă sunt clar manipulatori media care reprezintă interese obscure, probabil provenind din zona MP, care vor să rupă din electoratul PNL prin publicitate negativă. Pentru că ex fostul preşedinte zice că Helvig nu va fi în stare să-l facă pe Buşoi primar la Bucureşti. SRI în timpul fostului preşedinte s-a ocupat de darea în gât şi în justiţie şi puşcărie a unor adversari politici. Să se fi ocupat de manipularea unor rezultate electorale? Afirmaţia ex-ului este periculoasă pentru el în primul rând pentru că pune în discuţie rezultate electorale obţinute în timpul candidaturii sale, în primul rând în 2009, când a câştigat prezidenţialele cu numai 70000 de voturi în plus. Să nu i se spargă în faţă aceste afirmaţii neghioabe şi stupide!


Cum şi PSD s-ar putea să piardă mult împotrivindu-se alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

12 comentarii:

  1. Joe ai devenit politic 100%. Lasa sa fie un singur tur sa nu mai faceti voi politicienii aranjamente pe usa din dos intre tururi. Dupa ce se vor curata partidele de lichele si smecheri analfabeti poate mai stam de vorba dar pana atunci sa va iasa din cap ca veti putea sa aveti un primar cu 22%!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect! Iluzii desarte pnl=pdl aceiasi mentalitate ipocrita.

      Ștergere
  2. Tantalau esti, mai nene! Pai tocmai asta este scopul alegerilor in doua scrutinuri: sa impiedice alegerea unor primari cu procente mici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe, dupa cum stii, PNL-ul a votat alaturi de PSD alegerea primarilor intr-un singur tur. Daca cereau atunci doua tururi, PSD-ul ar fi cedat probabil, fiindca era inca intimidat de protestele de strada.
    PNL-ul n-a facut-o, crezand poate ca e si el avantajat ca partid mare, sau greu de spus ce-o fi fost in capul lor. Si iata, PNL-ul vine acum, la spartul targului, cu o propunere care daca s-ar realiza, ar incalca constitutia. Pai cum sa le zici, Joe? Sa nu-i injuri? Sa nu te intrebi daca sunt prosti, sau iresponsabili, sau ipocriti, sau toate trei la un loc?

    RăspundețiȘtergere
  4. Au luat-o au luat-o,sa-si duca crucea...Da,acum se poate lua o primarie cu procent mic intr-un singur tur de scrutin dar e valabil pentru toti. Stii nu merge chestia aia din footbal : "sti,am jucat prost ca a plouat ",,,,dar a plouat pentru ambele echipe,nu ? dm

    RăspundețiȘtergere
  5. Ohhhh...Numai ca observ ca fostul comisar Ciolos tocmai i-a tras o subtirica Alinutei. Si am observat ca a durut. Dehhh, ipocrizia doare. Ceea ce nu mi-e deloc clar este altceva. Care dintre alesii locali - cei dintr-un tur sau cei din doua tururi de alegeri - au potential mai mare sa scrie lucrari stiintifice la Jilava. As fii foarte recunoscator daca ne-ai lamuri in chestiunea asta. Oricum recomandarea comisiei de la Venetia este destul de clara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai ipoteza puşcăriei a creat o criză de candidaţi.
      Iar recomandarea este valabilă dacă se alterează democraţia, ori alegerile în două tururi este democratică.

      Ștergere
    2. Probabil ca Romaniei i se potriveste mai mult un sistem cu doua tururi. Asta insa genereaza targuiala politica. Si nu e bine. De preferat sistemul anglo-saxon cu un singur tur. Cum zicea ABBA: The winner takes it all.

      Ștergere
    3. De data asta, agreez opinia, e mai realista.

      Ștergere
  6. Joe, cu puscaria, las-o mai moale. Deocamdata, la puscarie sunt numai UNII, de preferinta de stanga, pentru jocurile politice (caci justitia e independenta , NU?????). Mai sunt si unii de dreapta care au vrut ceva functii si au fost redusi la tacere (justitia independenta, de data asta). Dar mai sunt PESTII mari care scapa foarte soft. TU , CA PESCAR AR TREBUI SA TE ORIPILEZI CAND SCAPA . A

    RăspundețiȘtergere