luni, 11 ianuarie 2016

Protocronism românesc

La sfârşitul anilor 80 se purta în cultura românească o luptă între cucuvelele şi papagalii de partid care luaseră în serios protocronismul şi oamenii de cultură adevăraţi.

Protocronismul a fost inventat fără să vrea de un om de cultură serios numit Edgar Papu, care emitea opinia că românii ar avea nişte priorităţi culturale faţă de Occident, o iluzie ca alte iluzii culturale, îmbrăţişată de partid şi Ceauşescu, care se potrivea cu Epoca de Aur, în care sufeream de cele mai mari lipsuri.

Iată că acum citesc un articol din revista TIME despre campania electorală care se profilează anul acesta în SUA şi am rămas blocat când am citit! 
Jurnalistul american foloseşte expresie disintermediation, ceea ce ar semnifica eliminarea intermediarilor, în cazul procesului electoral însemnând pierderea semnificaţiei alegătorului mediu. Acest concept este folosit în cazul campaniei candidatului atipic republican Donald Trump. Ideea este că alegătorul mediu nu mai decide acum, ci cel care iese din internet şi reţelele de socializare, Facebook, Twitter, Instagram. Trump este comparat cu Hilary Clinton la câţi fani are pe Twitter  5,5 milioane la 5,2 milioane. Pe Instagram Trump are 828000 de fani faţă de Hilary cu 632000.

Păi efectul Facebook l-am experimentat noi în noiembrie 2014 la alegerea lui Iohannis. Nu a decis alegătorul normal, ci alegătorul conectat la internet. Iar aici vorbim de tineri pentru că ei sunt cei activi în aceste reţele şi ei au decis că Iohannis va fi preşedinte. La fel demisia lui Victor Ponta s-a produs din mobilizarea la marşul de marţi 3 noiembrie din Bucureşti, care a ajuns să strângă peste 30000 de oameni, datorită internetului. 

Acum, în epoca acestor reţele de socializare, relevanţa dată de anumite sondaje de opinie nu mai este atât de semnificativă. Contează acum internetul şi reţelele lui de socializare după cum se arată în presa serioasă americană.

De asemenea se constatăm că legendele inventate de indivizi anacronici şi stupizi gen Ion Cristoiu şi alţi asemenea zevzeci care inventează comploturi coordonate de SRI sunt aberante şi că aceştia sunt decuplaţi de la realitatea virtuală care a început să conteze.

Iar noi românii am dovedit în fine că suntem protocronici, în SUA de abia în campania electorală 2016 se pune serios probleme reţelelor de socializare care influenţează decisiv opţiunea electorală. 
România a experimentat cu succes acest lucru în 2014 şi în 2015!


În plus mă gândeam să discut despre detractorii din media şi politică, lucru care mi-ar fi atras noi blesteme şi postări nervoase. Nu pot însă să nu mă abţin să remarc totuşi că fratele fostului preşedinte se pregăteşte serios de puşcărie, a luat deja patru ani cu executare, la apel probabil că poate lua doar mai mult! Aşa că demagogia luptătorului anticorupţie se sparge ca un balon de săpun, cu corupţia la tine în familie!

4 comentarii:

  1. Ce legatura are faptul ca romanii au experimentat retelele de socializare in campaniile electorale înaintea americanilor cu PROTOCRONÍSMUL? = s. n. Curent de idei preocupat să pună în valoare elementele de prioritate în afirmarea unei idei, a unei teme etc. în istoria culturii (la nivel universal).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi văd că ai răspuns deja la întrebarea retorică prin definiţia dată!

      Ștergere
  2. D-le Joe, esti colossal! Pana acum sustineai ca justitia, procuratura, etc. sunt ale lui Basescu! Pai cum este asa daca ii condamna fratele? Esti ridicol! Sa nu spui ca acum este alta justitie, caci ai fi un mincinos ordinar! Procesul a inceput cand T. basescu era Presedinte, daca nu stiai! Dar probabil ca seful d-tale pe linie de secu, iti dicteaza sa bati campii! Imi place ca citesti mult, dar intrebarea este si daca intelegi ceva, caci din politica nu intelegi nimic!Sa nu indraznesti sa ma acuzi de ceva: cei care au gresit, ORICINE AR FI, SA PLATEASCA!Dar vad ca, in mod suspect, nu zici nimic de secu! Nimic despre " campionul " scrierilor " stiintifice ", ale lui Felix! Nimic despre scandalul din Casa Regala! Nimic despre problemele Germaniei cu islamistii! Nimic despre cel mai prost Presedinte avut de aceasta sarmana tara, care face renovari de 2 milioane Euro la Vila Lac 3! Nimic despre familiile, da, la plural, ramase fara copii in Norvegia! Iar despre internet, ce sa zic, cei care au facut Presedinte asa ceva, probabil ca regret enorma! Dar nu ei sunt de vina, de vina sunteti voi, liberalii, care nu ati dat alternative la Pinocchio! Dar mai este ceva. Se vorbeste tot mai mult de refacerea USL! Felix, seful tau, a facut acea formatie politica, contra celui care, prin publicarea dosarelor securitatii, I-a luat posibilitatea de a devein Presedinte! Acum cui o reinviati? Probabil ca tot contra lui Basescu, care nu mai este Presedinte! Poate ca, voi securistii, reinviati USL, contra raomanilor, eu nefiind dintre cei care cred ca securistii au fost niste ingerasi! Scriai candva ca ascultai Europa Libera , dar si ca ai plecat prin tari socialiste! De cate ori ai fost chemat la secu? Tatal meu, decedat de mult, asculta si el, in speranta ca " vin americanii " si a fost chemat la secu! Evident ca nu I-au facut nimic, fiind in varsta! Tu erai tanar, ai fsot chemat, sau ca provocator, erai chiar incurajat!
    Interventia mea nu are legatura cu protocronismul, dar abia asteptam sa iti spun toate astea! Evident, degeaba, nu vei zice nimic si iti vei manca linistit pensia de securest!
    Daca vrei sa nu te mai fac securest, da macar un motiv pentru care nu scrii despre secu, desi te vaiti ca ai fost persecutat! Sa mori de ras!

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-o "dictatura " a lui Basescu sutinuta de tine sus-si tare i se aresteaza fratele si dupa toate intalnirile judecatoresti face si puscarie " la zi " ..Ai auzit vreodata in lume ca intro dictatura fratele "dictatorului " este judecat ,condamnat ( gasit vinovat ) si sa faca si puscarie ? Mai frumos decat a zis Basescu atunci cand l-au arestat pe fratele lui nici nu se poate,dar voi recunoasteti vreodata ? A zis : intre justitie si fratele meu aleg justitia pentru ca sunt presedintele acestei tari si a si inlacrimat ( pesemne ca multi am fi facut asta din instinctul natural...). Nu uita ca si Iliescu si Constantinescu au "fraternizat " cu tiganii pentru voturi si nu numai Basescu,era la moda. Daca a fost gasit vinovat fratele lui sa stea acolo,in puscarie scrie o carte ,doua ( ca si Felix si ceilalti si scapa)...Cum dracu in toate prostiile zilnice din tara vezi decat ca a intrat fratele lui Basescu,vinovat,la puscarie ? Spune-mi,daca ai putina demnitate si cinste in tine ( hai,fa-o odata ! ) ce ar fi fost la gura ta daca Basescu ar fi cheltuit 2 milioane de euro sa-si repare vila presidentiala ??? El si-a cerut casa prevazuta prin lege,repet prin lege ca dupa ce i se termina mandatul sa aibe anumite conditii cerute de lege si nu de el si ai sarit de cur in sus pana la tavan...iti amintesti ? Sau uiti mereu numai ce vrei,doar...
    Vrei nu vrei,justitia a fost libera pe timpul lui Basescu,ba mai mult incurajata pentru a ancheta pe oricine,chiar si pe fratele lui,sac ! Nu a comandat niciodata justitia cum spuneai in fiecare postare Jo si niciodata nu ti-ai cerut,,,scuze in fata celor ce stau cu tine la dialog...cand o faci ? N-ai gresit niciodata ? Il mai iubesti pe Hoinnaris asta ? Ce trebuie sa faca sa-i intorci spatele ??? dm

    RăspundețiȘtergere