marți, 2 februarie 2016

Brelan de părerişti cu Trump în coadă

Folosesc această formulă din jocurile de cărţi pentru că se potriveşte. Numele lui Trump se traduce ca regionalismul tronf pentru atu!

Cam asta s-a reflectat în media internă şi internaţională ieri seară şi astăzi. 
Dacian Cioloş a consultat toate partidele cu reprezentanţi în Parlament şi a constatat că nu este o majoritate clară care să favorizeze modificarea alegerii în două tururi pentru primar. UNPR s-a tot schimbat în şantajul produs la PSD pentru a fi luaţi în coviltir la alegeri să aibă şi ei o ciozvârtă. Primul ministru ar favoriza o formulă de modificare a legii în condiţiile existenţei unei majorităţi în Parlament favorabile acestei soluţii. 

Cum PNL militează pentru această modificare delegaţia a fost condusă în lipsa Alinei Gorghiu ( se pare că este în luna de miere, s-a măritat cu Lucian Isar) de către Ludovic Orban. Vorba vine că a fost şef, dacă luăm în considerare că era însoţit de Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu. Însă ei nu pot reprezenta PNL şi este mai bine că Ludovic Orban este singurul vechi liberal proeminent care mai este în fruntea partidului. L-am văzut şi într-o dezbatere la Antena3 unde era întrerupt de Răzvan Dumitrescu, un jurnalist la cele mai joase cote de credibilitate. Chiar mi-a plăcut comentariul lui Orban la aberaţiile lui Codrin Ştefănescu care nu merită replica! Antena3 continuă propaganda anti-PNL, mai acoperit şi nu se suportă opinii critice despre acest partid să fie rostite. Orban a avut opinii critice despre anumite decizii liberale, dar asta nu îl face un fel de non grata pentru propriul partid şi anteniştii şi-au făcut calculele prost! Orban rămâne o soluţie pentru candidatura la Primăria Bucureşti.

Şi că venii vorba de Antena3, tot felul de părerişti, tip zvonacul Cartianu şi păreristul Silviu Sergiu de la EVZ care îl atacă pe Iohannis pentru faptul că Dan Mihalache a fost fotografia la masa de Balul Saşilor din Munchen împreună cu directorul Antenei3, Mihai Gâdea. Am văzut şi opinii de bun simţ, culmea la România tv. Saşii politicoşi au invitat pe Gâdea pe motiv de documentare despre saşi făcute de Carmen Avram la Antena3 şi Mihalache, vorbitor de germană era trimis de preşedinte. Să stai la masă invitaţi de alţi este o chestiune de bun simţ şi bună creştere în pofida unor deosebiri ideologice.

Cu multă melancolie am citit părerile şi filosofările lui Sever Voinescu despre votul într-un singur tur că ar fi mai semnificativ decât cele în după tururi de scrutin. Voinescu scrie bine pe teme culturale, dar partizan şi prost pe idei politice. 

În acest context am remarcat articolul lui Stanomir din contributors.roProiectul de ţară al României - stagnarea multilateral dezvoltată. Ideile vehiculate de acest individ seamănă cu ale lui Patapievici, conservator retrograd reacţionar care milita pentru vot cenzitar şi pentru un grup de excepţie care se ridică deasupra vulgului. Idei de darwinism social care semănă cu ale grupării din jurul fostului preşedinte din anii 2010-2012, idei de tip fascist. M-am bucurat că acest articol a primit o replică promptă din partea lui biologului Virgil Iordache în acelaşi site, De bine: România nu stagnează. Titlul spune totul şi nu am să nu fiu decât de acord cu autorul. În România ultimilor 26 de ani s-au produs evoluţii extrem de pozitive, de la democratura lui Iliescu dintre 1990-1996 la democraţia lui Constantinescu, sau reîncercarea democraturii lui Băsescu şi apoi la reacţia străzii şi a societăţii civile care a dărâmat şi guvernarea Ungureanu şi pe aceea a lui Ponta.
Frustrările privind calitatea parlamentarilor sunt normale, dar s-a produs clar o evoluţie. Doar dacă comparăm cu ce se întâmplă în Republica Moldova ţară pusă la pământ de iresponsabilitatea unor oameni politici ce aduc mai mult  a mafioţi. Analiza din Adevărul de luni făcută de Dan Dungaciu şi Petrişor Peiu  http://adevarul.ro/international/europa/exclusiv-analiza-dan-dungaciu-petrisor-peiu-stalin-ranjeste-chisinau-agenda-secreta-romaniei-1_56ae2dbc5ab6550cb8506ff1/index.html 
la situaţia din Basarabia este pertinentă şi merită luată în consideraţie de factorii politici de la Bucureşti.

Şi acum că am făcut tranziţia la situaţia externă ajungem şi la caucusurile (şezătorile) din Iowa primele alegeri primare ale candidaţilor prezidenţiali pentru Republican şi Democraţi.
Rezultatul la Republicani a fost victoria bunului simţ şi este un semnal pozitiv. Ted Cruz a câştigat cu 28% faţă de Trump cu 24%, urmat de Rubio cu 23%. Atuurile lui Trump nu ţin la un stat conservator, de ţărani şi fermieri care nu prea iau în serios clovni penibili precum Trump. Este interesant că un articol de fond din TIME de săptămâna trecută care spunea cum o să câştige Ted Cruz alegerile primare cu sprijinul lobbyului vectorilor militanţi creştini de care acesta este apropiat!
La Democraţi a câştigat Hilary Clinton cu un avantaj minim de sub 1%.


Oricum semnalele sunt bune pentru o dezbatere serioasă la prezidenţialele SUA. Extremele sunt respinse de către electoratul american care are o reprezentare puternică prin clasa mijlocie.  

2 comentarii:

  1. Cata ..ura poti sa ai in tine! Ma uimesti din nou!Cred ca ..pasiunea pentru ..un anumit partid, iti intuneca mintile! Doamne ajuta sa iti revii!Ma rog pentru tine!

    RăspundețiȘtergere
  2. La inceputul anului Globe and Mail ii acorda lui Trump numai 2% sanse de a cistiga presedintia US. Si asta dintr-un motiv foarte simplu- nu are suficienta sustinere din partea hispanicilor. Si este decisiv din moment ce Trump are nevoie pentru a castiga de circa 42-44% din voturile lor. Trump se afla mult sub acest procent, reusind sa-i sperie ca dracu pe hispanici. Asa ca daca Trump este nominalizat de republicani, pot spune la revedere. Pe de alte parte Trump Donald Trump are un “BS in economics and anthropology” de la Wharton School of Finance at the University of PA (care e situata pe locul trei la capitolul universitati de valoare din lume). E self-made miliardar si are un IQ foarte ridicat. Ii place sa faca pe clovnul, ca parte din jocul electoral. Nu trebuie subestimat. Iowa este numai o etapa Cruz 8 electori, Trump 7 si Rubio 7. La domocrati Clinton a strans 22, iar socialistul Sanders are 21. Democratii vor trimite 4,763 de delegati la conventie, iar republicanii 2,472. Asa ca este prea devreme sa se faca calcule serioase. Si inca ceva. Bloomberg, fostul primar al New York-ului isi va anunta candidature ca independent si asta va incurca lucrurile si mai rau. Vom vedea ce va fii.
    Si acum o gluma despre Ted Cruz.
    In a press release from Canadian Parliament:
    “It has come to our attention that the border security between the United States and Canada was not quite strong enough during the year 1974 when Rafael Edward Cruz, better known now as Ted Cruz entered the United States. Had we known then that he would go on to become such a heavy kink in the legislative process in the U.S.A. we would have thought twice before allowing him to enter. Although, we are grateful that the U.S. has to deal with him now and not us. His blatant acts of malfeasance including lying with no remorse, reciting children’s poetry, and shutting down government as part of a plan to get his way are not only petty, but precarious and selfish, albeit inventive.
    We cannot express our condolences enough for the oversight at our border security checkpoint. As part of our due diligence to make up for it, we will be taking the steps required to acquire back Justin Bieber. It’s really the least we can do.
    It is our hope that this will mend fences between the two nations.”

    RăspundețiȘtergere