duminică, 7 februarie 2016

Un trecut deochiat

Văd că în media mai ales culturală s-a dezlănţuit o acerbă dezbatere privind trecutul recent al României. Motivul a fost aniversarea centenarului naşterii lui Vintilă Horia. Acesta este singurul scriitor român câştigător al unui premiul literar, premiul Goncourt pentru romanul lui Vintilă Horia, Dumnezeu s-a născut în exil. Şi dezbaterea sa aprins pe fondul reacţiei unora pentru trecutul tulbure şi controversat al scriitorului VH. El a scris articole de extremă dreaptă, de-a dreptul de inspiraţie legionară şi fascistă în presa vremii 1937 -1940, ca de altfel şi alte nume de mare prestigiu în cultura română, precum Mircea Eliade, Emil Cioran şi nu în ultimul rând Constantin Noica.
După Revoluţie entuziasmul redescoperirii acestor nume, al lui Nae Ionescu, Nichifor Crainic ne-a fost calmat de intervenţia lui Norman Manea, care ne reamintea trecutul deochiat al lui Eliade, cel mai prestigios om de cultură român din exil, profesor la Chicago.

Cam aşa ceva se întâmplă acum când se discută despre Vintilă Horia, în contextul apariţiei legii controversate care penalizează cultul celor care au reprezentat extremismul de dreapta în interbelicul românesc. Eu cred că în dezbaterea se denaturează sensul legii. Este complet anormal să elogiezi figuri precum Codreanu. sau Sima vinovaţi de crime împotriva unor lideri politici români, antisemiţi notorii şi cei care au îndemnat la acţiuni împotriva evreilor. La fel cum sunt clare vinovăţiile românilor de atunci conduşi de mareşalul Antonescu privind pogromul de la Iaşi, exilarea evreilor în Transnistria, sau represaliile infernale de la Odesa.
Însă nu despre aceste lucruri care nu fac de loc cinste istoriei românilor este vorba.
Se pun în discuţie personalităţi culturale şi astfel au apărut reacţiile lui Andrei Pleşu în primul rând ocazionate de activitatea complet aberantă a unor noi cenzori ai culturii române ca prin vremurile de tristă amintire din sfârşitul anilor 40 şi din deceniul 6.

Şi nu ar fi nimic dacă acţiunea ar fi a unor personalităţi precum Norman Manea, victimă stupidă a exilării evreilor în Transnistria printr-o flagrantă eroare a autorităţilor române, pentru că familia sa era de evrei trăitori în Vechiul Regat, în Suceava, nu în teritoriile acaparate de URSS în intervalul 1940-1941şi care au fost supuse acestui tratament!

Un comentariu:

  1. Părerile tale despre aproape toți cei citați sunt moșteniri ale aprecierilor din socialism; patrioții au fost contestați doar de srăini, neinformați sau slugile lor române.

    RăspundețiȘtergere