marți, 15 noiembrie 2016

De ce Transilvania nu este ungurească


Aceste opinii sunt polemice la anumite idei exprimate de istoricul Lucian Boia 

în http://www.contributors.ro/cultura/video-interviu-lucian-boia-trump-mi-a-facut-un-serviciu-cu-victoria-lui-tocmai-scrisesem-despre-faptul-ca-istoria-este-imprevizibila/

Nu este vorba despre alegerea lui Trump, este vorba despre istoria românilor şi despre anumite mituri pe care istoricul vrea să le conteste.
În focul polemic privind de mitologia naţională cu Dacia şi cu actul lui Mihai Viteazul  pe care s-ar baza drepturile noastre asupra teritoriilor româneşti, Boia spune că dacă Transilvania nu ar fi fost majoritar românească nu s-ar fi reunit cu România la 1 Decembrie 1918.
Problema cu majorităţi, cu limbi sau au teritorii este foarte complicat în istoria europeană.
Vorbind acum despre cazul Regatului maghiar istoric, el cuprindea pe la anul 1000 mai multe provincii, Ungaria din Mesopotamia Dunării cu Tisa, de Croaţia, de Slovacia care nici nu exista ca entitate istorică şi evident de Transilvania. Azi din acest stat a mai rămas Ungaria propriu zisă, ba chiar a mai pierdut Burgerlandul, pusta din vestul unguresc azi în Austria. Când te gândeşti că ajungând la Melk am văzut o piatră care spunea că graniţa regatului maghiar pe la anul 900 era chiar acolo la vreo 200 km vest de Viena. Cea mai tristă poveste din punct de vedere naţional au avut-o totuşi Slovacia, într-un timp capitala Regatului maghiar era la Poszoni - Bratislava de azi. Literatura slovacă a fost şi în maghiară nu numai în slovacă. Dar de ce în toate aceste provincii maghiarizarea totală nu s-a produs?

Un motiv a fost că maghiarii în aceste provincii erau nobilii, erau stăpâni şi nu-i prea interesau supuşii. Nobilimea croată s-a mai maghiarizat, unii dintre reprezentanţii celor mai importante familii sunt revendicate ca făcând parte din patrioţii maghiari. La slovaci şi români nobilimea locală s-a maghiarizat. Prinţul Eszterhazy, protectorul lui Haydn avea castelul în Slovacia, familia Bethlen şi Bathory aveau proprietăţi ardelene.  Toţi aceşti aristocraţi au avut legături europene, Bathory chiar fiind regi ai Poloniei. Culmea că în Ardeal în momentul reformei ungurii din Transilvania au încercat să atragă pe români la reformă şi astfel au apărut primele texte tipărite în limba română cu litere chirilice ale diaconului Coresi. Chiar primul text în limba română, un Tatăl nostru cu caractere latine a fost tipărit în 1600 văzut de mine la British Museum este tot făcut sub influenţă ungurească.

Cred că maghiarizarea Transilvaniei nu s-a produs din motivului unui dispreţ al aristocraţiei faţă de olahi-valahi. De abia în secolul naţiunilor al XIX mai ales după dualismul Imperiului Austro - Ungariei s-a trecut la o maghiarizare agresivă, fără succes după cum s-a văzut şi se vede azi. Croaţia a părăsit imperiul şi s-a alăturat Iugoslaviei dup 1918, iar azi este o ţară independentă, la fel şi Slovacia a fost parte a Cehoslovaciei până în 1992 şi azi este o ţară independentă. Această realitate este determinată de diferenţe naţionale dintre naţiunile care făceau parte din aceste state. După cum se vede croaţii nu sunt la fel ca sârbii, nici măcar nu seamănă slovenii cu care împart catolicismul. Iugoslavii nu au fost în stare să coaguleze o naţiune comună, la fel slovacii cu cehii, diferenţele au fost prea mari.
Acum sunt exemple în Europa care sunt mai ciudate sau curioase. De exemplu irlandezii celţi au devenit colonie engleză şi au pierdut limba maternă devenind o naţiune de limbă engleză, chiar dacă acum se încearcă o renaştere celtă. Irlandezii şi-au dorit cu ardoare independenţa şi s-au luptat pentru ea şi azi sunt o naţiune de sine stătătoare, cu excepţia Irlandei de Nord unde există o majoritate protestantă formată din coloniştii de origine scoţiană care o menţine în Regatul Unit.

Polonia a fost regat multinaţional, regatul istoric a avut cu totul alte hotare decât sunt azi, dar a reuşit să devină din nou un stat european important. la ei istoria a fost mult mai dură şi ameninţarea rusească a lăsat urme. 

La români s-a întâmplat altceva, chiar care combate tezele lui Boia. El îl citează pe Miron Costin dar aceste scrie o istorie a moldovenilor, dar subliniază că limba pe care o vorbesc este româna pe care o folosesc şi cei din Ţara Românească sau din Transilvania. Momentul clar al retrezirii naţionale româneşti s-a întâmplat în secolul al XVIII-lea facilitat şi de noua stăpânire imperială austriacă, care îi îndeamnă pe români să se unească cu Roma. Manevra politică îndreptată şi împotriva cerbiciei aristocraţiei maghiare din Ardeal a avut un efect absolut benefic asupra românilor. A determinat apariţia Şcolii Ardelene care au retrezit mândria de a fi român, care se trage de la Roma, deci o naţie nobilă, în situaţia inferiorităţii în care se aflau românii, care nu erau admişi cu drepturi egale. Oricum între cele trei ţări româneşti au fost schimburi active de oameni şi idei. Aici în paranteză pot fi combătut că Transilvania nu este unanim românească, au loc şi ungurii şi saşii sau şvabii sau evreii. Fenomene politice şi istorice au determinat ca unele din aceste neamuri să părăsească Ardelul dar asta este altceva. 

Şi la noi există o istorie tristă. Din 1812 Basarabia a fost anexată de Rusia şi această stăpânire accentuată de bolşevism a determinat situaţia de azi că o majoritate nu îşi doreşte apropierea de ţară mamă, ci crede că ea este de fapt Rusia. Acolo indivizi de genul lui Dodon, noul preşedinte la Republicii Moldova vântura minciuna jandarmului român care-i chinuia pe bieţii basarabeni, probabil că ăştia erau rusofoni. Nu mai sunt la modă patrioţii de tipul lui Constantin Stere sau Alexe Mateevici.

Acum ca să fim drepţi nici patrioţii ardelenii nu credeau toţi într-un stat naţional comun. Chiar în preajma Primului Război Mondial nici Slavici nici viitorul patriarh Miron Cristea nu aveau aceste iluzii. Dimpotrivă singurul care a prevăzut clar că acest război va conduce la dezmembrarea Imperiului Austro Ungariei şi alipirea Ardealului de România a fost primul ministru al Ungariei de atunci Istvan Tisza. Coşmarul prevăzut de Tisza s-a îndeplinit spre fericirea românilor. 

Ardealul Transilvania nu s-a maghiarizat şi visul patrioţilor români din aceste ţinuturi s-a împlinit!


Cât despre Republica Moldova, aici trebuie să avem răbdare! Este un stat care este parte a unei provincii româneşti şi asta este în afara oricărei discuţii.

3 comentarii:

  1. ai pomenit de rusi cam putin de rau,nu cred ca iti primesti suta de euro pentru acest articol

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. creierul matale după ce este stricat denotă şi o lipsă completă de patriotism.
      Ăla nu-i pe bani, bagă bine în cap asta!

      Ștergere