luni, 12 decembrie 2016

Dezastrul liberal

Acesta este rezultatul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016!
Pentru că aşa se  poate caracteriza ce a ieşit din urne ieri.

De ce acest rezultat? Am să încerc să fac o evaluare  a motivelor care au condus la catastrofa liberală.
Contrar celor vânturate în spaţiul public nenorocirea de la Colectiv a fost un adevărat noroc pentru PSD. De ce? Pentru că guvernul Ponta era un guvern consumat, un guvern de o rară incompetenţă, care exasperase lumea. Dacă după demisia lui s-ar fi produs alegeri anticipate rezultatul PSD ar fi fost foarte prost.
Cum de au reuşit să se refacă aşa de rapid într-un an?
Pentru că mutarea preşedintelui Iohannis a fost catastrofală din punct de vedere politic pentru PNL, guvernul tehnocrat al prim ministrului Dacian Cioloş a fost ţinta perfectă pentru frustrările populaţiei şi a fost văzut ca un guvern liberal în primul rând, mai ales că în campanie era propus pentru acest post tot Cioloş. Cu ajutorul neprecupeţit al mass media toate neîndeplinirile determinate de incompetenţa lui Ponta au fost direcţionate împotriva guvernării tehnocrate. Guvernul Cioloş a fost victima perfectă pentru că era compus din experţi de la Bruxelles şi  populismul şi naţionalismul aveau un teren fertil la noi ca peste tot. UE a reuşit să fie zugrăvit că un mecanism supranaţional care supune România străinilor a intereselor lor care nu sunt ale românilor. Românii cu toate că dezaprobă hoţia şi corupţia, n-au dat doi bani pe eforturile guvernării Cioloş, pe justiţie, în primul rând DNA şi a dat masiv votul celor care au mari probleme penale. PSD este condus de un condamnat penal şi asta nu a împiedicat PSD să obţină un scor istoric.

Foarte vinovată este şi conducerea PNL care nu a mai beneficiat de lideri locomotivă de tipul lui Crin Antonescu. Doamna Alina Gorghiu a fost un pariu pierdut, există şi mult misoginism în România, femeile având un rol inferior. Alina Gorghiu a trecut şi printr-o perioadă complicată devenind între timp şi mamă. Alina Gorghiu s-a dovedit nepotrivită pentru rolul de lider al unui mare partid prin lipsa de experienţă politică, nu s-a impus suficient conducerii liberale. A mai fost şi menţinerea unei conduceri provizorii cu dispute interne între fracţiunea vechiului PNL şi a PDL.

O altă explicaţie a rezultatului submediocru al PNL a fost şi apariţia USR. Este una din iniţiativele cam nefericite a unor doamne precum Alina Mungiu. Aceste doamne susţineau apariţia unor partide noi care să canalizeze frustrările tinerilor educaţi după accidentul Colectiv. Şi aşa un personaj absolut necarismatic precum Nicuţşor Dan a devenit într-un scurt timp liderul unui partid de succes, care acumulat aproape 10% din opţiunea electorală.

De fapt scena politică în loc să se concentreze s-a lăbărţat în mai multe partide balama. Dinu Patriciu poate fi fericit, prietenul său Călin Popescu Tăriceanu a creat partidul perfect balama care se cuplează la PSD. 

De fapt din opţiunile electorale liberale s-a desprins şi nostalgia încă după Traian Băsescu, PMP trecând de pragul electoral. Îmi doream ca PMP să dispară de pe eşichierul politic, dar tot răul spre bine, pentru că în ciuda scorului categoric la PSD el nu va întruni peste 50% din membrii Parlamentului după redistribuiri!

Problema principală a acestor partide balama este lipsa unei ideologii clare, în primul rând a USR.
Mă întreb câţi îl vor mai cauţiona pe pomposul Tăriceanu, un personaj de înspăimântătoare mediocritate, sau pe demagogul Băsescu la următoarele alegeri?

La acest succes extraordinar al PSD şi istoric a contribuit în mod decisiv prezenţa scăzută la vot, mai puţin de 40%. 

Cred că succesul PSD din Ardeal s-a datorat şi prezenţei slabe în mediul rural a votanţilor PNL, care nu au mai fost mobilizaţi de liderii partidului.

Ce se va întâmpla cu România după aceste alegeri?
Spre deosebire de Gabriel Liiceanu cred că nu se va întinde nicio noapte peste România. România a făcut opţiuni clare interne şi externe. Chiar dacă succesul în SUA a lui Donald Trump părea că va primejdui echilibrul european acest lucru nu va fi posibil. SUA nu renunţă la echilibrul stabilit după 1990. Rusia este totuşi prea slabă să facă faţă unor confruntări directe cu UE şi cu SUA. Probabil că vor continua menţinerea conflictelor îngheţate din Ukraina, dar acest stat este pierdut complet de sub controlul Rusiei. Doar poate modificarea spre raţional a conducerii ruseşti va schimba probabil ceva?

Guvernul PSD nu poate schimba în mod esenţial parametrii economici ai României, pentru că nu poate şi nu are niciun interes şi nici nu prea poate. Va încerca să răspundă prin ceva măsuri populiste, dar creşterile salariale din sectorul bugetar promise nu se vor materializa prea curând.

Ce îmi este teamă în primul rând este incompetenţa crasă a PSD, oamenii săi nu sunt în stare să rezolve cum trebuie problemele economice de infrastructură şi absorbţia de fonduri europene. Asta a revelat în primul rând guvernarea tehnocrată dar nu a fost trâmbiţată şi folosită pentru a contracara propaganda iresponsabilă a PSD.


Aceste motive şi altele probabil, pe care nu le-am depistat au determinat acest landslide - victorie electorală categorică a PSD!




9 comentarii:

  1. Dacă PNL nu se unea cu dizidenții aduși de Blaga astăzi ar fi fost un partid dispărut așa cum este nenorocitul PNȚ! Așa, totuși mai mișcă, deși are în frunte tîmpiți.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dezastru da! Dar de ce liberal? Astia sunt la fel de liberali ca liberalii progresisti ai lui Hillary Clinton pentru care liberalismul inseamna corectitudine politica dusa la extrem, coruptie, pedofilie si ritualuri sataniste, intr-un cuvant degenerare umana. Decat asa ceva, mai bine lipsa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă George, las-o naibi că n-are nicio legătură.
      Şi aici şi în SUA a fost revolta celor care nu au mari aşteptări, educaţie precară aici Donald Trump este PSD!

      Ștergere
    2. Joe, sub soc, face complimente PSD !

      Ștergere
  3. Nu mai dati vina pe madam Pippidi, pe Nicusor Dan, pe USR.
    Catastrofa (previzibila) a fost provocata de Gorghiu&Co.
    Indivizi penibili, in stare doar de gargara la TV.
    Daca nu-i zburati, veti continua seria ultimelor "succesuri".
    In ce-i priveste pe pesedisti, prima lor grija va fi sa isi treaca prin Parlament legi care sa-i scape de puscarie.
    Legi pe care si liberalii le vor vota cu multa voiosie.
    PS
    La precedentele alegeri (locale), liberalii au avut cam cu 10 puncte procentuale mai mult decat acum.

    RăspundețiȘtergere
  4. A fost nevoie ca PNL sa piarda dezastruos alegerile ( ca sa parafrazez o alta catastrofa politica) ca sa te prinzi si tu de realitatea politica.
    La ce te asteptai ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Greseala a provocative-o KJ cand a numit-o pe o motivatie sentimentala. A numit-o doar ca i-a fost alaturi in campanie. "Creierele" campaniei au fost altii. Ea nu a avut calitati strategice de conducator dar s-a nimerit sa fie la locul si momentul potrivit. De la administrator la barbat/femeie de stat este drum lung si liberalii nu au inteles acest lucru si nici macar nu au inteles ca au fost lucrati din interior de basisti. Adevarurile incep sa iasa la suprafata. "Abdicarea" lui Blaga a fsot mult prea usoara si a lasat loc unor intrebari la care vom vedea raspunsurile la alegerile care vor avea loc in curand cand baronii PDL vor revendica conducerea partidului. Atunci s avezi rasul lumii de bietii liberali. Basistii se vor devoala curand mai mult decat a facut-o TB aseara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vezi colega ca i-ar ai cam dat-o in bara ? Eu nu zic sa nu tii cu PNL este obtiunea ta liber consfiintita dar prea multa patima,incolo nu iti reprosez nimic. Uita-te la scor,suntem o tara rosie cum putem sa ne opunem daca asta-i vointa populara care-i oarba ? Acest partid are un fost prim ministru puscarias,un Mitrea dupa gratii un Hrebengiuc care cerea spagi de 20 mil euro etc etc un actual presedinte de partid condamnat si mai are si dosar penal si totusi este votat. Eu nu zic sa fi votat cu PSD dar ciocul mai mic la PNL care nu este asezat,nu stie inca ce vrea,care s-a facut de tot rasul cand a vrut sa puna un lider la primaria Bucurestiului cum poti sa sustii cu ardoare ceva inert fara vlaga...? Cum inca mai tii cu pampalaul asta de Iohannis,eu tot nu te inteleg.Ce trebuie sa mai faca Iohannis ca sa-l indepartaezi de visurile tale ca-i un mare presedinte ? El este semi-handicapat,asteapta totul de la Bruxelles,tu nu vezi,profesor fiind,citeste in fata natiunii dupa un an de mandat ? Nu are nici macar o calitate. Am brosura cu propunerile PSD pentru cei 4 ani de guvernare,o sa bifez in ea anual ce fac ,daca le realizeaza pun la poarta o pancarda luminoasa si scriu pe ea " sunt PSD-ist ! " Daca s-ar realiza ce scrie as fi mandru de ei,jur. Ce imi este frica este ce a scris un anonim de al tau : astia schimba legi si vor deveni intangibili la coruptie in fata justitiei si asta e foarte grav.pa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu 20 % votanți nu mi se pare deloc un dezastru, e chiar bine pentru combinația nefericită cu dizidenții PDL și cu oameni ca Antonescu repetentul, Orban, mai apoi Blaga și culmea - fufa Gorghiu, copia lui Lenuța spaima p....Fără foștii din PDL nu ar fi avut voturi nici pentru limita de 5 %.

    RăspundețiȘtergere