marți, 6 iunie 2017

Sunt un reacţionar!

L-am urmărit aseară pe Horia Roman Patapievici în dialog cu Rareş Bogdan la Realitatea tv.

Surpriza a venit de la faptul că dialogul se purta în incinta Pavilionului de Artă Bucureşti - Safari Art. Surpriza că această instituţie privată, publică? se află în clădirea de deasupra Librăriei Creţulescu şi azi Humanitas de lângă Biserica Creţulescu. De fapt această clădire ca şi cea de vis a vis erau în stăpânirea securităţii! Intelectualitatea bucureşteană şi cei interesaţi de cărţi, ca mine de exemplu eram sub ochii scrutători ai securităţii. Ce să mai zic când un securist m-a acuzat că m-am înscris la Biblioteca Americană. De fapt, bibliotecara mi-a rupt fişa şi nu m-a mai înscris că eram cu viză de flotant în Bucureşti. Dar fişa ruptă a ajuns la securitate! Aceste preocupări stupide erau rodul muncii cretine de urmărire a cetăţenilor României de către gunoaiele ce şi azi au obrăznicia să spună că erau patrioţi, adică îl apărau pe Ceauşescu de furia românilor. 

Şi brusc mi-am dat seama că sunt le fel de reacţionar în multe privinţe asemănător cu HRP. Cu el mai împărtăşesc şi părerea că societatea interbelică era mult mai bine aşezată decât cea de acum. Exista o elită, o aristocraţie care dădeau tonul în opinia publică, nu famenii de azi (cum bine zicea Eminescu, căruia îi aduce un bine meritat elogiu HRP!). Poate în altele mă despart de HRP, dar sunt şi eu reacţionar când mă uit cu nişte rebuturi intelectuale şi politice dau tonul în România, când un terchea berchea din Turnu Măgurele pozează în liderul celui mai mare partid politic care guvernează acum. E drept fără el, pentru că este condamnat penal cu suspendare. Nici ceilalţi aşa zişi lideri ai PSD nu sunt prea departe de şef. Mă gândesc că acest partid a fost condus şi fondat de Ion Iliescu, singurul intelectual marcant al fostului PCR şi autor de cărţi scrise chiar de el, că a fost condus de Adrian Năstase, profesor la Universitatea Bucureşti, că a avut lider pe Geoană, care se exprima bine şi corect în engleză, când era ambasador în SUA, că însuşi Victor Ponta a fost procuror şi avea temeinice studii juridice, cu toate suspiciunile de plagiat. Dar să ajungă Liviu Dragnea, inginerul incert cu figură de frizer din Turnu Măgurele lider al PSD este cu adevărat un eşec!

Întorcându-mă la Pavilionul de Artă Bucureşti nu ştiu ce rol a avut Patapievici în fondarea acestei instituţii culturale, dar este o realizare importantă ca o nouă galerie de artă este în Bucureşti şi cultivă arta plastică românească a secolului trecut. Patapievici amintea de alte evenimente culturale care au devenit tradiţionale cum este TIFF la Cluj, sau Festivalul de Teatru din Sibiu în pofida unor autorităţi locale răuvoitoare şi cu cecitate intelectuală.

Citesc cu neplăcere părerile unui fost ziarist, ajuns un fel de trompetă Antena3. Nu a PSD, mai rău! A principalului post tv de manipulare şi minciuni privind realitatea politică şi socială a României. Este vorba de Cornel Nistorescu care scrie un editorial mai mult decât răuvoitor la adresa vizitei preşedintelui Iohannis în SUA. Tot filo-americanismul lui de parada s-a dus dracului!
Rezultatele unei vizite prezidenţiale nu se pot măsură decât după întoarcerea din această vizită. Oricum, în ea a fost angrenat Ministerul de Externe, deci există canale de comunicare între Preşedinţie şi guvern şi implicit coaliţia de guvernare PSD ALDE.
În mod sigur preşedintele Iohannis se va adresa Parlamentului pentru că probabil dacă vor exista acorduri de achiziţii de armament sau alte acorduri economice ele intră în responsabilitatea legislativului şi a Guvernului.
Dar Iohannis a comis o „eroare inadmisibilă”, nu i-a informat pe clănţăii Gâdea, Ciuvică sau mai ales pe ţoapa de Dana Grecu ce gânduri are să facă prin America.

Deja preşedintele Iohannis  a primit distincţia Light Onto the Nations din partea Global American Jewish Commitee pentru merite în întărirea statului de drept, combaterea antisemitismului.
Preşedintele Iohannis a dedicat premiul României, pentru că şi eu cred că, împotriva unor voci izolate, românii merită această distincţie, pentru că am fost primii din Est care au a ales în funcţia supremă un etnic minoritar, într-o zonă geografică plină de tendinţe naţionaliste şi de xenofobie. 

Mă aştept la lucruri mai mult decât pozitive ca rezultat al acestei vizite. România, împotriva unor prejudecăţi interne şi externe este o zonă de stabilitate politică într-un areal geografic foarte instabil, cu agresiunea rusă din Ukraina, cu Turcia sub dominaţia unui lider cu instabilităţi psihice precum Erdogan. 
Cred că Iohannis a exprimat corect opţiunile strategice ale României, securitatea noastră este garantată de alianţa strategică cu SUA, de apartenenţa la NATO şi de prezenţa economico politică în UE, în această ordine.
Mă întreb cum pot unii să cârtească la aceste opţiuni, când experienţa nefericită a ultimelor secole a arătat că inamicul principal imperialist şi hrăpăreţ al României este Rusia vecină, care continuă să ţină sub dominaţie teritorii româneşti azi sub numele de Republica Moldova?
Experienţa a arătat că prietenii cei mai buni sunt îndepărtaţi geografic. Am fost într-o vreme aliaţi de nădejde ai Franţei, azi realităţile de putere s-au schimbat, suntem aproape de toţi europenii, inclusiv Marea Britanie, dar esenţial este că suntem protejaţi de alianţa cu SUA, lucru fără precedent în istoria noastră modernă. Inclusiv planificatorii politici de la Departamentul de Stat şi cei militari de la Pentagon au înţeles poziţia importantă a României în zona Mării Negre.
Nu mai suntem în anii 70, când interesele americane îl făceau pe Ceauşescu să profite de falsa sa independenţă faţă de sovietici. Recunosc că am profitat profesional de această oportunitate, fiind printre cei care au construit reactorul nuclear american de cercetări TRIGA de la Piteşti. 
Astăzi suntem cu adevărat nişte aliaţi sinceri şi devotaţi ai SUA militând pentru democraţie şi libertate în lume.


Aşa că şi cu aceste premize vizita lui Iohannis în SUA a primului şef de stat din fostul Est comunist va fi fără doar şi poate un succes, pentru toţi românii!


Un comentariu:

  1. Cum Joe nici o injuratură despre cel cu care urmeaza sa se intalneasca ficusul? De parca ficusul s-ar intalni cu el insusi la o discutie de tacere! Ai grija ca cine se aseamana se aduna, deci daca Trump este rau, atunci cum poate fi ficusul bun?

    RăspundețiȘtergere